Implantul dentar este cea mai modernă și eficientă de restaurare dentară, în cazul edentațiilor totale sau parțiale. Pentru ca tratamentul să fie unul de succes, pe lângă experiența implantologului și alegerea unui implant dentar de calitate, mai trebuie să urmezi, ca pacient, o serie de sfaturi pentru o recuperare mai rapidă, despre care vom discuta în acest articol.
Care sunt etapele unui implant dentar?
În funcție de tipul de implant necesar ales, dar și de cazuistică, pacienții pot beneficia de un implant dentar în aceeași zi sau care se întinde pe o perioadă mai lungă de timp. Însă un pacient poate deveni candidatul pentru un astfel de tratament de restaurare doar după o examinare extensivă a maxilarului și a setului de analize de sânge. La acestea se adaugă radiografiile dentare sau chiar computer tomograf, pentru a vedea cantitatea de os si calitatea acestuia.
Pregătirea în vederea implantului dentar
În cazul în care nu s-au constatat contraindicații implant dentar, iar pacientul poate urma acest tip de tratament, este necesar ca înainte de inserarea acestuia pacientului să îi fie administrat un antibiotic, mai ales dacă va fi necesară grefa osoasă.
Prin acțiunea antibioticului zona respectivă va fi ferită de infecții, de aceea se administrează și după inserarea implantului. Totodată, este necesară respectarea riguroasă a igienei dentare, mai ales dacă sunt necesare mai multe implanturi.
În ziua precedentă operației, pacientul trebuie să își clătească gura cu apă de gură cu conținut ridicat de clorhexidină. De asemenea, se recomandă și antiinflamatoarele nesteroidiene, ce au ca scop reducerea inflamației.
Ce trebuie făcut după inserarea implantului?
Ca un implant dentar să fie un tratament încununat de succes este important ca pacientul să respecte cu strictețe sfaturile de la implantolog. În primul rând, pacientul trebuie să respecte schema de tratament și să-și administreze antiinflamatoare și antibiotice, exact cum au fost prescrise, astfel încât recuperarea să fie mai ușoară.
În al doilea rând, pentru a evita durerile și disconfortul este important ca pacientul să folosească comprese reci pe obrazul unde a avut loc intervenția. Compresa rece elimină drenajul mai repede, reduce și inflamația, edemul scade, iar regenerarea țesuturilor moi are loc mai rapid.
Totodată, igiena orală este extrem de importantă. Curățarea dinților folosind periuța se face chiar de a doua zi, însă trebuie să aibă perii moi și să nu se insiste pe zona operată. Apa de gură este la fel de esențială, deoarece ajută la evitarea formării mediului propice pentru bacterii.
În ceea ce privește alimentația, în primele 10 zile de la intervenție se recomandă consumul de alimente moi sau chiar lichide, nu foarte reci și nici nu prea fierbinți. Indicată este evitarea alimentelor picante și a celor acide.
De asemenea, se recomandă evitarea consumului de alcool și tutun, timp de 2 săptămâni. Fumul de țigară include substanțe nocive, care încetinesc vindecarea și chiar provoacă sângerare locală.
Îndepărtarea firelor, protezarea și controlul periodic
După circa 7-10 zile de la intervenție este necesară vizita în cabinetul stomatologic pentru îndepărtarea firelor de sutură; după felul cum se vindecă operația, medicul va rechema pacientul pentru protezare, după 3-6 luni.
În ceea ce privește controlul periodic, acesta este foarte important pentru ca medicul să stabilească starea implantului, să efectueze detartrajul și periajul profesional și să se asigure că implantul este într-o stare bună și nu a fost respins de organism, dintr-un motiv sau altul.