Achiziționarea unei case este una dintre cele mai semnificative decizii financiare pe care le vei lua în viață. De aceea, nu trebuie să te lași influențat de prieteni, de familie ori de agenții de vânzări și nici să faci alegeri fără o documentare în prealabil.
Înainte de a cumpăra ceea ce crezi în acel moment că este casa visurilor tale, este important să iei în calcul mai multe aspecte: planurile de viitor, situația financiară la acel moment, cartierul în care vrei să locuiești și costurile de întreținere a casei.
Alege zona în care vrei să locuiești și studiază piața
Una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie să o iei înainte de a cumpăra o casă este să te hotărăști în ce zonă vrei să locuiești. În funcție de această decizie, vei putea să alegi tipul de imobil, ținând cont de situația ta financiară: garsonieră, studio, apartament, casă. De pildă, dacă verifici, pe site-urile de specialitate oferte de apartamente de vanzare Bucuresti, vei observa că sunt anumite cartiere în care prețurile sunt mai ridicate, precum Dorobanți sau Aviatorilor, și altele în care, dacă vei alege să cumperi, vei plăti mai puțini bani, printre acestea numărându-se Rahova sau Berceni.
Odată ce te-ai decis asupra zonei în care vrei să locuiești, este important să analizezi cu atenție piața imobiliară. Pe de o parte, este indicat să verifici diferențele de prețuri din ultimii ani și cum s-a dezvoltat cartierul din punct de vedere imobiliar. Pe de altă parte, este bine să ții cont de ce mijloace de transport sunt în zonă și cât de ușor îți va fi să te deplasezi, cât de sigur este cartierul respectiv, ce unități de învățământ sunt în apropiere, precum și ce oportunități de petrecere a timpului liber există (parcuri, cinematografe, săli de spectacole, centre comerciale etc).
Cele mai citite articole
O analiză amănunțită a pieței imobiliare te va ajuta să iei cea mai bună decizie. În cazul în care timpul nu îți permite să te documentezi corespunzător, poți apela la ajutorul unui agent imobiliar.
Cumpără în funcție de situația financiară actuală, dar fără să ignori viitorul
Pentru că achiziționarea unei case este un angajament financiar foarte însemnat, este esențial să iei această decizie gândind în perspectivă. Dacă nu ai banii necesari pentru a cumpăra locuința pe care ți-o dorești și ești nevoit să faci un împrumut bancar, este vital să nu accesezi fonduri mai mari decât îți permit veniturile. Așadar, nu lua un împrumut pentru care să plătești o rată lunară prea mare, care să te destabilizeze financiar. În plus, este important să ții cont și de faptul că situația ta financiară se poate schimba în viitor, de aceea este indicat să nu te îndatorezi prea mult și să iei în calcul riscurile (pierderea locului de muncă sau scăderea salariului), pentru a nu ajunge în situația de a nu mai putea plăti rata creditului de la o lună la alta.
Un alt aspect de care este bine să ții cont când cauți o locuință este angajamentul pe termen lung. Este recomandat ca imobilul pe care alegi să îl cumperi să se potrivească nevoilor tale și de peste cinci sau zece ani. De aceea, este esențial să te gândești la planurile viitoare. Vrei să te căsătorești? Vrei să ai copii? Îți dorești să lucrezi de acasă? Vrei să ai curte? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care ar fi bine să găsești răspunsuri înainte de a semna contractul de vânzare-cumpărare a unui imobil.
Un vechi proverb românesc spune că „graba strică treaba“. Ține cont de el atunci când îți cumperi o locuință și nu lua decizii financiare pe care să le regreți ulterior.
Sursă foto: Tierra Mallorca/ Unsplash