Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți deschizi o casă de schimb valutar

de WTA.ro

Dacă ai călătorit în străinătate și ai fost nevoit să schimbi bani la o casă de schimb valutar, probabil ai observat cât de mare este diferența între valorile celor două valute, mai ales dacă moneda străină valorează mai mult decât leul românesc. Datorită acestei diferențe, casele de schimb valutar pot atinge un profit semnificativ, ca orice alt tip de afacere de pe piață.

Tranzacționarea valutară se referă la cumpărarea și vânzarea de valută străină în schimbul celei din țara de origine. Pe scurt, plătești o sumă de bani în lei ca să cumperi o sumă de bani în altă monedă. Dacă te atrage acest tip de afacere, iată tot ce trebuie să știi ca să-ți deschizi o casă de schimb valutar.

Ai nevoie de echipamente specifice

Dacă vrei să-ți deschizi o casă de schimb valutar, trebuie să dotezi sediul cu echipamente specifice. Având în vedere importanța sumelor de bani care se vor afla în proprietatea ta, este necesar să asiguri protecția acestora prin:

  • achiziționarea unui seif sau a mai multor seifuri dacă vrei ca fiecare monedă să fie păstrată într-un spațiu diferit;
  • achiziționarea unor camere de supraveghere pentru a monitoriza activitatea din interiorul și din exteriorul casei de schimb valutar;
  • achiziționarea unei mașini de numărat bancnote destinată verificării autenticității numeralului și identificării falsurilor; 
  • achiziționarea de echipamente și device-uri necesare oricărui sediu de afacere, precum: birou și scaun pentru birou, sticlă de delimitare, monitor/calculator sau laptop, telefon de serviciu, imprimantă, fax, router de internet etc.
  • achiziționarea unui sistem software de monitorizare a schimbului valutar, astfel încât să cunoști în timp real valoarea adevărată a monedelor internaționale și să asiguri un proces de vânzare-cumpărare onest.

Ai nevoie de un buget inițial

Cele mai citite articole

Pentru a pune bazele unei afaceri cu un sediu fizic, cum este casa de schimb valutar, ai nevoie să setezi un buget care să acopere costurile inițiale pentru:

  • chiria pentru spațiul unde îți deschizi casa de schimb valutar;
  • dotarea spațiului cu echipamentele menționate la primul punct;
  • cumpărarea valutelor străine pe care urmează să le comercializezi;
  • colaborarea cu o companie de securitate pentru asigurarea protecției în caz de furt, vandalism etc.;
  • promovarea afacerii pentru a deveni vizibilă publicului țintă.

Trebuie să respecți legile în vigoare privind casele de schimb valutar

Pentru a funcționa optim, o casă de schimb valutar trebuie să respecte legile și normele impuse de stat și stipulate în regulamentul B.N.R. Astfel, modul de organizare și de funcționare a casei de schimb valutar trebuie să îndeplinească punctele înregistrate în regulamentul B.N.R. nr. 4 din 1 aprilie 2005 privind regimul valutar și în Norma nr. 4 din 1 aprilie 2005 privind efectuarea operațiunilor de schimb valutar.

Mai mult, pentru a deschide o casă de schimb valutar, trebuie să primești o autorizație de funcționare emisă de B.N.R. și să ți se atribuie un cod statistic pentru fiecare punct de schimb valutar. În urma acordării codului statistic, acesta trebuie să fie înscris pe ștampila fiecărei case de schimb valutar.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa