Expunerea la soare, în special în timpul verii, poate avea efecte nocive asupra pielii. Cel mai bun mod pentru a-i asigura protecția [1] este reprezentat de folosirea unui produs de protecție solară. Iată tot ce trebuie să știi despre protecția solară și despre cum să alegi un produs potrivit și eficient.
Ce este SPF?
SPF [2] (sun protection factor) reprezintă factorul de protecție solară, care ajută la blocarea radiațiilor solare nocive[1] . Acest factor se calculează [3] în funcție de timpul necesar pentru apariția arsurilor pe pielea protejată de cremă de soare, comparativ cu timpul necesar pentru apariția arsurilor pe pielea neprotejată .
Mai precis, SPF acționează prin întărirea mecanismelor naturale ale pielii în lupta împotriva razelor nocive ale soarelui. De exemplu, o cremă cu SPF 15 oferă de 15 ori mai multă protecție decât dacă pe piele nu s-ar aplica niciun produs de protecție solară [2] [2]. Experții recomandă folosirea unui produs cu protecție solară ridicată, cu un SPF de minimum 30[3] [3].
Ce reprezintă un spectru larg de protecție?
Soarele emite două tipurii de radiații: UVA și UVB. Razele UVA contribuie la apariția semnelor de îmbătrânire a pielii, precum ridurile, iar razele UVB sunt cele care, de obicei, cauzează arsurile. De asemenea, razele UVA pot spori efectele razelor UVB[4] [2], iar ambele tipuri de radiații UV [4] pot duce la apariția cancerului de piele[5] .
Așadar, vei avea nevoie să fii protejat atât împotriva razelor UVA, cât și împotriva razelor UVB. Un produs cu spectru larg de protecție este cel care te protejează împotriva ambelor tipuri de radiații ultraviolete[6] [2]. Acesta poate conține filtre ce reflectă sau absorb razele nocive[7] [3].
Cât de des trebuie aplicat produsul de protecție solară?
Cantitatea de cremă pe care o folosești este foarte importantă pentru a putea fi protejat în mod corespunzător. De foarte multe ori, oamenii nu aplică un strat suficient de gros de cremă și nu acoperă toate zonele expuse. De aceea, contrar valorii SPF de pe etichetă, crema ar putea oferi o protecție mai puțin eficientă[8] [3].
În cazul în care ești la plajă, vei avea nevoie de aproximativ 28 grame de cremă pentru a acoperi toată pielea expusă la soare. La fiecare două ore, va fi necesar să reiei procesul de aplicare[9] [1], deoarece stratul protector poate fi îndepărtat ușor din cauza transpirației sau a contactului cu apa[10] [3]. Poți opta pentru o cremă rezistentă la apă, care va putea menține protecția până la 40 de minute după contactul cu apa[11] [3].
Cele mai citite articole
Chiar dacă nu îți vei petrece ziua pe plajă, vei intra în continuare în contact cu razele UV. Studiile arată că folosirea zilnică a protecției solare poate reduce semnificativ riscul de cancer și îmbătrânirea pielii[12] [1]. Aplică un strat generos de cremă cu 15 minute înainte de a ieși la soare[13] [3].
Alte soluții pentru protecție solară ridicată
Majoritatea soluțiilor pentru protecție solară sunt comercializate sub formă de creme, dar poți folosi și soluții sub formă de loțiuni sau spray. Loțiunile au o consistență mai subțire și mai puțin uleioasă decât cremele, iar acestea sunt ideale pentru aplicarea pe suprafețe mai mari de piele[14] [3].
Mai poți opta și pentru protecție solară sub formă de spray, o soluție potrivită în cazul copiilor, deoarece este mai ușor de aplicat. Pulverizează un strat gros și uniform pe zonele expuse și evită zona feței și a gurii, pentru a preveni inhalarea. De asemenea, verifică direcția din care bate vântul înainte de a începe aplicarea[15] [3]. Buzele au, de asemenea, nevoie de protecție. Pentru acestea, poți folosi un balsam sub formă de stick cu protecție solară ridicată, cu SPF de minimum 30[16] [3].
Folosirea unei creme de protecție solară este obligatorie pentru a asigura sănătatea pielii tale. Optează pentru o soluție pentru protecție solară ridicată, pe care să o folosești zilnic, indiferent dacă mergi sau nu la plajă. Astfel, vei putea reduce semnificativ riscul de cancer și de îmbătrânire prematură a pielii.
Referințe:
1.Strauss, Rebecca. “The Ultimate Guide to the Best Sunscreens (In 10 Questions).” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/sunscreen-guide. Published March 8, 2019. Accessed April 5, 2021.
2.Brusie, Chaunie. “What SPF Should I Use?” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/what-spf-should-i-use. Published June 10, 2020. Accessed April 5, 2021.
3.“Confused about Sunscreen? Get the Facts.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/best-sunscreen/art-20045110. Published May 21, 2019. Accessed April 5, 2021.
4.D’Orazio, John, et al. “UV Radiation and the Skin.” International Journal of Molecular Sciences, Molecular Diversity Preservation International (MDPI), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3709783/. Published June 7, 2013. Accessed April 5, 2021.