Ceasul pentru unele persoane este un accesoriu de zi cu zi, pentru altele este un mod de a se exprima. Poate fi scump sau ieftin. Poate avea un design complex sau unul simplu, fără alte caracteristici distinctive. Esenţial este ca modelul ales să aducă fericire și bucurie personală utilizatorului.
Există două categorii de ceasuri binecunoscute:
- ceasul mecanic – care poate fi cu mecanism manual şi automatic;
- ceasul cu quartz.
Între cele cele două există diferențe semnificative. Și totuși, în ce fel diferă exact unul de altul? Iată un rezumat scurt și ușor de înțeles.
Tipuri de mișcări
Principala diferență între ceasurile cu mecanism automatic și ceasurile cu quartz este în întregime în tipul de unitate utilizat. Mișcarea ceasului se referă la mecanismele interne generale care determină funcțiile bune și constante pentru măsurarea timpului. Cu alte cuvinte – este vorba despre motorul ceasului.
Cum funcționează o mișcare mecanică?
Mișcările mecanice se încadrează în una dintre cele două subcategorii: ceasuri cu întoarcere manuală și cu întoarcere automată. La un ceas cu întoarcere manuală, purtătorul trebuie să întoarcă coroana ceasului pentru a strânge arcul principal. Ceasul ar trebui să funcționeze aproximativ 40 de ore înainte de următoarea întoarcere. Unele modele de ceasuri barbatesti au chiar o rezervă de putere care o extinde la 10 zile.
Cum funcţionează o mișcare automată
Un ceas automatic funcţionează cu un rotor – o componentă esențială care dă putere acestor tipuri de ceasuri, deoarece nu utilizează o baterie. Cum acționează rotorul în cauză? Mișcarea sa este generată în principal de mișcările naturale ale utilizatorului ceasului. Rotorul transformă mișcarea liberă a mâinilor la o frecvență constantă de acționare a angrenajelor.
Oricât de apropiată ar fi structura ceasurilor automate și mecanice, o diferență semnificativă este că la ceasurile mecanice utilizatorul trebuie să întoarcă manual arcul rotorului, în timp ce la ceasul automat nu este nevoie de o astfel de întreținere. Rotorul modelelor automate acumulează suficientă energie din mișcarea mâinii, astfel încât ceasul să continue să funcționeze noaptea, în ciuda lipsei mișcării exterioare.
Mișcarea quartz
Mecanismul quartz este alimentat de o baterie. Nu necesită nicio întoarcere. Bateriile trimit semnale electrice către un cristal de quartz, provocând vibrația acestuia de 32.768 de ori pe secundă. Aceste vibrații sunt apoi măsurate printr-un circuit și transformate în impulsuri electrice singulare – un impuls pe secundă. Aceste modele de ceasuri sunt durabile și nu necesită întreținere – singura preocupare a proprietarului fiind înlocuirea regulată a bateriei.
Întreţinere ceas indiferent de mecanism
La fel ca orice alt obiect valoros pe care oamenii îl dețin, ceasurile nu fac excepție și trebuie întreținute conștiincios. Acestea trebuie păstrate în condiții optime pentru a rezista testului timpului. Păstrarea ceasului în stare bună depinde în principal de modelul în sine. La ceasurile quartz trebuie în principal înlocuită bateria.
Pe de altă parte, modelele automate necesită de obicei o singură înlocuire a arcului principal în decurs de 50 de ani. Prin urmare, majoritatea oamenilor consideră că modelele de ceasuri automate sunt o alegere mai rentabilă pe termen lung. Însă la fel ca orice alt dispozitiv, ceasurile nu pot fi considerate perfecte. Indiferent de model, acuratețea și precizia ceasurilor sunt foarte subiective, deoarece mecanismele sunt întotdeauna influențate de influențe externe din mediul utilizatorului.