Centrala electrică sau pe gaz? Tu ce alegi?

de WTA.ro

O persoană care trăiește în 2021 are nevoie de încălzire și apă caldă, chiar nu poate trăi civilizat fără ele.

Pentru a rezolva această problemă, este nevoie de instalații specializate ce trebuie alimentate cu diferiți combustibili: gaze, lemn de foc, cărbune, electricitate.

Fiecare opțiune are propriile avantaje și dezavantaje. În România, cea mai ieftină opțiune de încălzire este încă gazul.

Să sperăm că în următorii ani se vor realiza tehnologii eficiente, care să permită producerea curentului electric la costuri extrem de reduse, chiar dacă acea Free Energy de care se tot vorbește se mai lasă încă așteptată.

De ce să se folosească energie electrică prioritar?

În primul rând, pentru că resursa naturală reprezentată de gaz este tot mai rară, iar pe cale de consecință și prețul crește continuu. Plus că nu este întotdeauna sigură alimentarea instalațiilor de încălzire cu gaze, ca să nu mai vorbim că, mai ales în mediul rural, racordarea la gaze este încă la stadiul de dorință.

În aceste condiții, o centrală electrică este cea mai la îndemână variantă  pentru încălzirea locuinței și a apei menajere, mai ales acolo unde nu este posibilă conectarea la rețeaua de gaz.

Simplitatea designului și ușurința de folosire a unui astfel de echipament îi atrage mai ales pe aceia care au case de vacanță în zone izolate din România, dar și pe aceia din mediul urban sau din zonele limitrofe marilor orașe. Mai ales dacă au capacitatea financiară de a face față din punct de vedere financiar plății facturilor la energie electrică mari și foarte mari.

Evident, dacă este vorba de o casă de vacanță, unde nu există posibilitatea de a utiliza la încălzire combustibil solid, lucrurile se pun altfel, deoarece nu este necesar a se folosi centrala electrică pe parcursul întregii ierni, ci doar o perioadă scurtă de câteva zile ori săptămâni.

Pentru a afla cât consumă diversele modele de centrale electrice pe zi sau pe lună, trebuie să se calculeze valorile în raport de modul și timpul efectiv de funcționare al acestora.

Evident, socotelile se fac anterior instalării echipamentului respectiv, cel mai bine întrebând un specialist.

Trebuie pornit de la faptul că o centrală electrică funcționează la capacitate maximă de regulă în a doua parte a sezonului rece, deoarece atunci vreme este cea mai friguroasă pe la noi prin țară.

În al doilea rând, trebuie stabilit exact cât timp funcționează centrala electrică respectivă pe parcursul unei zile. Mulți procedează în felul următor: o lasă în funcțiune la putere minimă în timpul zilei și o pornesc la putere maximă noaptea.

În medie, în țara noastră, timpul de funcționare la putere maximă a unei centrale electrice este de aproximativ 6-9 ore/zi chiar și în perioadele foarte reci din an.

Cele mai citite articole

Pentru a afla cât vei avea de plătit (aproximativ, deoarece curentul se tot scumpește), pur și simplu trebuie să înmulțești numărul de ore de lucru cu prețul per kilowat.

Mai detaliat spus, pentru a calcula costul sezonului de încălzire, poți înmulți numărul de ore pe zi cu puterea centralei electrice și numărul de zile din sezon, după care suma rezultată poate fi împărțită la doi. Acest lucru te va ajuta ca să iei în considerare perioada de funcționare în timpul gerurilor severe și timpul de funcționare la puterea minimă a instalației electric de la începutul toamnei și respectiv a primăverii.

Rezultatul obținut în urma acestui calcul simplu îți poate da o idee despre efortul bănesc pe care îl vei avea de făcut după ce îți comanzi, instalezi și folosești centrala electrică în locuința respectivă.

Pentru un calcul precis, luați în considerare și următorii factori:

●  starea ferestrelor, ușilor și podelelor, prezența sau inexistența fisurilor din corpul acestora;

●  materialele de construcție din care sunt făcuți pereții locuinței respective;

●  prezența unei izolații suplimentare a casei/apartamentului;

●  modul în care locuința este luminată de soare;

●  condițiile climatice din zona unde se află casa/apartamentului.

După cum se observă, calea către economisirea energiei constă în utilizarea de materiale de calitate și respectarea tuturor tehnologiilor de construcție.

După cum se vede, nu este foarte dificil ca să calculezi cam cât consumă o centrală electrică, ca să poți să știi de la bun început dacă îți poți permite să suporți cheltuielile cu căldura sau va trebui să tremuri în apartament, conectat la sistemul de termoficare centralizat.

Evident, în funcție de situațiile concrete, valoarea facturilor pe care le vei primi va fi mai mică sau mai mare de la un an la altul, de la o lună la alta.

Dacă totul este în regulă din acest punct de vedere, alege cu încredere un astfel de sistem de încălzire, deoarece te va scuti de multe bătăi de cap.

Unde se pot comanda online centrale termice electrice de calitate? Pe site-ul aleroma.ro, la cele mai convenabile prețuri!

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa