Centrale termice pe lemn – Cum te ajută să reduci costurile?

de WTA.ro

Cunoști avantajele de care te poți bucura atunci când în locuința ta este montată o centrală termică, dar din păcate în zona în care locuiești accesul la gaze este problematic.

Nu-ți face griji, te poți orienta către alternativa modernă a sobelor, respectiv centrale termice pe lemn. Reprezintă o soluție foarte eficientă, ecologică și foarte practică, iar din rândurile următoare vei afla mai multe informații despre ele, pentru a înțelege dacă este sau nu potrivită pentru tine și cerințele tale. 

Ce știi despre gazeificare?

Există mai multe tipuri de centrale termice pe lemn, dar dacă vrei să ai parte și de ceva costuri mai reduse, nu doar de acel confort dat de acest echipament, recomandarea noastră este să optezi către modelele care funcționează pe principiul gazeificării. În acest caz se utilizează gazul de lemn care, atunci când se combină cu aerul, rezultă o flacără răsturnată. Grație acestei tehnologii reușești să faci economii substanțiale, deoarece se arde complet lemnul sau orice alt combustibil solid pe care l-ai utilizat și nici nu rezultă foarte multă cenușă. 

Cel mai raport preț – calitate – confort

O centrală termică pe lemne este, poate, cea mai ieftină variantă atunci când vine vorba despre îndeplinirea celor trei cerințe esențiale ale celor care optează pentru o astfel de instalație: preț, confort și calitate. De asemenea, protejează mediul înconjurător, iar costurile de întreținere sunt foarte reduse. În prezent, în țara noastră, încălzirea cu lemne este cea mai avantajoasă, iar în condițiile în care prețurile la gaze și energie electrică au crescut, șansele ca să apară vreo schimbare în acest sens sunt destul de mici. 

Siguranță ridicată

Pentru că vrei să ai parte nu doar de confortul dorit, dar și de sigutanța ta și a celor dragi ție, tot centrala termică pe lemne reprezintă o variantă excelentă. Este prea puțin probabilă producerea unei explozii, cum este în cazul celor cu gaze, și astfel ești ceva mai liniștit din acest punct de vedere. De asemenea, acest gen de centrală termică este întotdeauna amplasată în exteriorul locuinței, așa că încă un motiv în plus pentru a te simți în siguranță.

Mic ghid pentru achiziționarea unei centrale termice pe lemn

De regulă, acest tip de centrale se pretează cel mai bine să fie folosite în mediul rural, fiind perfecte pentru a te bucura de o casă bine încălzită și apă caldă oricând ai nevoie. De asemenea, este excelentă și pentru că, în continuare, după cum spuneam ceva mai sus, avem de a face cu un preț rezonabil la combustibilul solid. Pentru a le alege așa cum trebuie, avem pentru tine și câteva recomandări de la specialiști.

Modelele de centrale termice termice care funcționează pe principiul gazeificării sunt cele mai rentabile, și au parte și de numeroase avantaje: nivelul de noxe este unul redus, cazanul se curăță mult mai ușor, iar camera de ardere pentru lemne are parte de un spațiu mult mai generos. Evident, există și niște mici inconveniente, și acestea se referă că sunt puțin mai scumpe, iar pentru a funcționa în mod optim au nevoie de lemne de bună calitate, foarte bine uscate. 

Cele mai citite articole

În cazul în care nu ai resursele materiale pentru a opta pentru un astfel de model, poți oricând să îți îndrepți atenția către cel cu ardere clasică. Sunt costuri inițiale mai mici, o poți alimenta cu orice tip de lemn, chiar și verde, dar din păcate aici camera de ardere este ceva mai mică, și prin urmare vei fi nevoit să o încarci mai des cu combustibil. 

Alimentarea centralei

Atunci când vorbim de centrale termice pe lemn, de regulă lemnul este combustibilul solid acceptat. Cu toate acestea, la ora actuală, pe piață există și unele modele la care poți folosi și alte tipuri de combustibili solizi, precum peleții sau cărbunii. Cu siguranță avem de-a face aici cu una dintre cele mai bune alternative pentru utilizatorii casnici, deoarece costurile pentru încălzirea locuinței sunt ceva mai reduse. Evident, când alegi un astfel de aparat, trebuie să îl alegi pe cel care să se potrivească bine cerințelor tale, și care să fie avantajos nu doar de achiziționat, ci și de întreținut și utilizat pe termen lung. 

Dimensiunea cazanului

În acest caz, cel mai bine este să ceri și părerea unui specialist în domeniu, pentru a alege varianta optimă. Dimensiunile acestuia sunt în strânsă legătură cu necesarul termic al locuinței, dacă există sau nu termoizolație, tipul acesteia și volumul camerelor.

Ceea ce trebuie să știi este faptul că un cazan mai încăpător înseamnă că în locuință va fi mult mai cald. Este perfect logic, deoarece un cazan mai spațios va permite utilizarea unei cantități mai mari de combustibil solid.

Care să fie capacitatea boilerului

Aici nu avem un răspuns general valabil, pentru că totul depinde de familia ta și de cerințele lor în acest caz. Pentru o familie compusă din maxim patru persoane, un boiler al cărui volum este undeva la 50 – 60 de litri este suficient. În cazul unei familii mai numeroase, și când se folosește apa caldă simultan și la baie, dar și la bucătărie, unul care are volumul de 80 – 90 de litri este cel spre care trebuie să te îndrepți. 

Discută cu specialiștii în domeniu

Pentru a avea certitudinea că alegi un model de centrală termică pe lemne care să se potrivească perfect cerințelor tale și ale celor care locuiesc, cel mai bine este să ceri întotdeauna sfatul unor experți în domeniu. În funcție de casa ta, de numărul membrilor familiei și nu numai, aceștia sunt cei mai în măsură să îți ofere cea mai bună soluție pentru tine. 

Bucură-te de avantajele unei centrale termice pe lemn și adu în casa ta un plus de confort, la un preț bun! Apa caldă curentă și încălzirea locuinței ar trebui să devină o normalitate, și nu un lux! Găsești la Totulpentruinstalatii.ro o gamă variată de produse la prețuri avantajoase dacă îți dorești să achiziționezi o centrala pe lemne pentru locuința ta!

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa