Ceremonial la Brigada Mecanizată: ”Șoimii Carpaților”, 25 de ani

de WTA.ro

(FOTO) Batalionul 812 Infanterie Bistrița ”Șoimii Carpaților” sărbătorește 25 de ani de la înfiinţare. Cu această ocazie, la Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” din Bistrița a avut loc un ceremonial militar-religios la care au luat parte autorități locale, reprezentanţi ai eşaloanelor superioare, ai structurilor sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională, familiile militarilor batalionului.

Manifestările au debutat cu o întâlnire între generaţii, la care au participat ”șoimi” de ieri și de azi. După acordarea onorului militar șefului comunicațiilor și informaticii al Statului Major al Forțelor Terestre, colonel Cristian Serescu, şi intonarea Imnului Naţional, s-a dat citire Ordinului Ministrului Apărării Naţionale și mesajului șefului Statului Major al Forțelor Terestre cu ocazia aniversării.

În continuare a avut loc oficierea serviciului religios, urmat de alocuțiunile comandantului Batalionului 812 Infanterie Bistrița, lt. col. Alin-Florin Marian, primului comandant al unității sărbătorite, general-locotenent în rezervă Alexandru Rus, subprefectului Eugen Curteanu, comandantului Brigăzii 81 Mecanizată, colonel Ioan-Marian Cristurean, și șefului comunicațiilor și informaticii al Statului Major al Forțelor Terestre, colonel Cristian Serescu.

La ceas aniversar, militarilor cu rezultate deosebite li s-au conferit Embleme de Merit acordate de șeful Statului Major al Forţelor Terestre și totodată au fost acordate certificate de apreciere în semn de respect pentru contribuția semnificativă adusă la prestigiul și renumele batalionului de-a lungul celor 25 de ani de existență.

Sărbătoarea s-a încheiat cu defilarea efectivelor unității, pe acordurile Muzicii Militare a Garnizoanei Bistrița.

Batalionul 812 Infanterie a fost înfiinţat în 1 martie 1995, la Dej. Începând cu 1 august 1995, a fost dislocat la Bistriţa. De la înfiinţare şi până în prezent, unitatea a îndeplinit 11 misiuni în teatrele de operaţii din Angola, Kosovo, Irak şi Afganistan. Experienţa dobândită în cadrul misiunilor din teatrele de operaţii și profesionalismul militarilor au transformat batalionul într-una dintre unităţile de elită ale Armatei României: ”Șoimii Carpaților”.

În cei 25 de ani de activitate, participarea ”Șoimilor” la misiunile din Afganistan și Angola a fost marcată de sacrificiul suprem al celor trei militari căzuți la datorie: căpitan Ţifrea Cătălin, sublocotenent (p.m.) Filip Cristian Petru, sublocotenent (p.m.) Sfecheş Marius Florin.

Drapelul de luptă al Batalionului 812 Infanterie Bistriţa a fost decorat de-a lungul timpului cu: Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler cu însemn de război, „Emblema de Onoare a Forţelor Terestre”, Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de „Ofiţer” cu însemn de război, pentru militari, „Emblema de Onoare a Statului Major General”, Emblema de Onoare a Armatei României cu însemn de război și Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de „Comandor” cu însemn de război, pentru militari.

Cele mai citite articole

ȘOIMII CARPAȚILOR, 25 de ani de istorie și excelențăInfanteriștii bistrițeni au îmbrăcat astăzi straie de sărbătoare,…

Publiée par Brigada 81 Mecanizată "General Grigore Bălan" sur Jeudi 27 février 2020

„Instruieşte-te aşa cum vei lupta!” – fundamentul pregătirii militarilor din Batalionul 812 Infanterie, care astăzi…

Publiée par Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud sur Jeudi 27 février 2020

• 25 de ani de demnitate, patriotism și responsabilitate •Ani în care Batalionul 812 Infanterie a scris istorie pe…

Publiée par Emil Radu Moldovan sur Jeudi 27 février 2020

Cele mai citite articole