Copilul tău este neliniștit pentru că a început școala? Iată cum îl poți ajuta!

de WTA.ro

Indiferent dacă al tău copil abia începe grădinița sau intră deja într-unul din ciclurile superioare de învățământ, luna septembrie și începerea unui nou an școlar vin cu emoții puternice pentru cei mici, dar și pentru părinți. Sunt multe lucruri pe care trebuie să le avem în vedere, ca și părinți, atunci când ne pregătim copii pentru un nou an școlar. 

De când eram noi înșine mici, luna septembrie însemna mult entuziasm și nerăbdare pentru începerea școlii și reîntâlnirea cu prietenii cărora le-am dus lipsa în vacanța de vară. Însă pe lângă cumpărăturile de rechizite, caiete, penare și ghiozdane de școală pe care le găsiți numaidecât pe Crtbirotica.ro, în rolul de părinți pe care îl avem acum, trebuie să ne preocupăm și de starea de bine și sănătatea emoțională a copiilor noștri. Astfel că, dacă și micuțul tău are emoții când merge la școală, mai jos vom discuta despre câteva idei cu care îl poți ajuta să aibă o adaptare mai ușoară printre colegi.

Iată cum îți poți ajuta copilul să treacă mai ușor peste emoțiile de la începutul anului școlar

  1. Teama de necunoscut – copii au nevoie să se simtă în control și să știe ce urmează să se întâmple, iar începutul școlii este o experiență care pentru ei este total necunoscută, chiar dacă nu este primul an de școală. Așa că stai de vorbă cu micuțul tău și povestestește-i ce ar putea să se întâmple în primele zile de școală. Poți povesti chiar și de similaritățile cu anii anteriori de școală, pentru a-i da un sentiment de siguranță și încredere.
  2. Familiarizează-l cu școala – în primele săptămâni, mergeți împreună și vizitați școala, obișnuiți-vă amândoi cu traseul de parcurs până acolo, găsiți un butic cu gogoși pe care le puteți mânca în fiecare zi împreună după școală. Toate aceste lucruri vor adăuga un plus de bucurie la experiența primelor zile ca nou școlar.
  3. Introduceți un set de reguli acasă – pentru că școala are un sistem destul de strict de reguli pe care copiii trebuie să le urmeze, poate ar fi indicat să introduceti și acasă un sistem de reguli, pentru a-l obișnui cu respectarea lor. 
  4. Citiți cărți despre mersul la școală – copii sunt foarte receptivi la tot ceea ce află din cărți, așa că puteți folosi acest lucru în avantajul lor. Puteți citi cărți cu personaje care urmează să înceapă școala, care similar cu ei, au emoții de început sau care deja merg la școală și sunt foarte încântați. Aceste povești le vor da un plus de încredere în ei înșiși. 
  5. Mergeți la cumpărături pentru școală – cu toții știm ce încântați eram să mergem cu părinții la cumpărături de rechizite. Cu siguranță, și pentru copilul tău va fi o experiență tare plăcută să mergeți să cumpărați împreună haine pentru noul an școlar, rechizite, precum și cărți noi, și puteți face din acest lucru o tradiție pe care să o repetați la începutul fiecărui an școlar.

Cele mai citite articole

         Copii sunt foarte receptivi la energia părinților, deci înainte de a sta de vorbă cu copilul tău despre toate motivele de bucurie pentru începerea școlii, asigură-te că și tu ești pregătit pentru acest pas. Începerea anului școlar poate fi un moment încărcat de emoții pentru întreaga familie, dar este de mare ajutor să comunicați, să fiți sinceri cu voi în legătură cu sentimentele voastre și să nu uitați să vă bucurați împreună de acest pas important.

Sursa foto: Pexels.com

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa