Criza de personal de pe piata muncii din Romania – adevar sau exagerarea antreprenorilor?

de WTA.ro

In ultimii ani lipsa de personal necalificat este din ce in ce mai disputata in Romania. Totusi, este ea cu adevarat o problema? Majoritatea specialistilor, dar si angajatorii din marile domenii spun ca da! Aceasta a devenit din ce in ce mai acuta in ultima perioada, iar Guvernul incearca sa gaseasca soltutii impreuna cu antreprenorii, pentru ca business-urile sa nu cada in faliment sau sa ajunga in imposibilitatea de a-si duce la capat proiectele. Din fericire exista solutii!

Cum se poate rezolva criza de personal din Romania?

Antreprenorii trebuie sa gaseasca solutii rapide, pentru a completa locurile de munca pe care le au disponibile. Cea mai populara dintre acestea este sa apeleze la servicii de recrutare a muncitorilor din Asia, pe care le ofera companii precum people-house.ro. Din fericire, guvernul a aprobat pentru anul viitor un contingent de 100.000 muncitori straini, ceea ce inseamna ca afacerile cu personal asiatic vor fi din ce in ce mai numeroase. Daca pana acum Romania numara aproximativ 80.000 de contracte intre muncitorii straini si companiile locale, acest numar va fi considerabil mai mare in viitor sau chiar in anul 2023.

De ce se intampla acest lucru? Pentru ca romanii isi doresc locuri de munca din ce in ce mai bune si mai bine platite, iar cele unde nu este nevoie neaparat de personal calificat raman vacante perioade foarte mari de timp. De exemplu, forta de munca a lipsit cu desavarsire in: restaurante, transport de marfuri, constructii si santiere, securitate, lacatus mecanic, ajutor de bucatar si lucrator comercial. 

Pentru ca aceste afaceri sa ramana in continuare in picioare, antreprenorii aduc muncitori din Asia. Acestia sunt recunoscuti pentru seriozitate si dorinta de munca, calitati care ii fac candidatii ideali pentru locurile de munca pe care romanii nu si le mai doresc.  

Cele mai citite articole

Totuși, sa aduci oameni din afara tarii nu este cel mai simplu proces, mai ales daca esti un antreprenor la inceput de drum si nu ai experienta in recrutarea personalului asiatic. Pentru ca totul sa fie cat mai simplu, este indicat sa apelezi la serviciile unei companii de leasing de personal. Aceasta te va ajuta sa treci prin procesul de recrutare mult mai simplu si mai rapid, fara prea multe batai de cap. 

Indiferent ca ai nevoie de muncitori in domenii precum: constructii, HoReCa, agricultura, productie, curatenie, SPA, asistenta, automotive, IT, transporturi logistica, cosmetica, vei putea gasi oamenii potriviti pentru locurile de munca vacante. 

Asadar, daca si tu te confrunti cu o lipsa acuta de personal, ia in considerare informatiile de mai sus. Nu mai sta pe ganduri si alege angajatii potriviti pentru afacerea ta!

Sursa foto: Unsplash.com

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa