130
În imaginile publicate de presa britanică se vede cum câţiva tineri folosesc un extinctor pentru a-l opri pe atacator, pulverizând conţinutul buteliei în direcţia jihadistului.
Un alt bărbat a intervenit folosind un „dinte“ de narval, un obiect de circa 1,5 metri, ascuţit, care seamănă cu o suliţă, pe care l-a luat din clădirea în care se afla (sediul unei companii de pescuit) în momentul în care a văzut atacul din apropiere.
Dintele de narval este un fel de corn al unui animal marin rar care trăieşte în Oceanul Arctic. Doar masculii acestei specii au acest dinte.
Foto Shutterstock
Mărturiile londonezilor care au asistat îngroziţi la atacul de pe Podul Londrei
Tinerii care au interventi au reuşit să-l imobilizeze pe atacator, despre care s-a aflat că fusese condamnat anterior pentru terorism. Cetăţenii, consideraţi adevaraţi eroi, au văzut apoi că bărbatul purta o vestă cu explozibil care s-a dovedit ulterior a fi falsă. Tinerii au fugit în acel moment, dar atacatorul a fost împuşcat de poliţie la scurt timp.
Unii dintre martorii incidentului au spus că un bărbat şi-a riscat viaţa alergând prin trafic ca să ajungă să-l imobilizeze pe atacator, ajutat de alţi şase oameni care au intervenit imediat ce au văzut gestul de curaj.
Cele mai citite articole
Un alt martor a spus că i-a văzut pe doi bărbaţi care „încercau să-l lovească pe atacator cu un băţ şi cu un extinctor. Apoi alţi trei sau patru oameni au intervenit, după ce bărbatul a căzut la pământ. Unul dintre aceştia i-a smuls cuţitul din mână. Au fost foarte curajoşi. Poliţiştii au sosit şi i-au îndepărtat pe toţi din acel loc. Unul dintre poliţişti i-a strigat atacatorului să nu mişte, însă cum acesta nu a ţinut cont de atenţionare, a fost împuşcat de două ori”.
Cine este atacatorul de pe Podul Londrei
Atacatorul este cetăţeanul britanic Usman Khan, în vârstă de 28 de ani.
Potrivit autorităţilor britanice, Khan, care purta o brăţară electronică de supraveghere, a fost condamnat în 2012 pentru participarea la complotul care viza aruncarea în aer, în perioada Crăciunului, a Bursei londoneze. Atacul plănuit atunci mai viza şi ambasada americană şi locuinţa lui Boris Johnson, în acel moment primar al Londrei.
Usman Khan făcea parte dintr-un grup de 9 membri ai organizaţiei Al Quaeda care plănuise organizarea atacului din 2012, dar şi înfiinţarea unei baze de antrenament în Kashmir, în zona controlată de Pakistan, unde familia sa deţine mai multe terenuri. Bărbatul era un susţinător direct al Al-Muhajiroun, reţea jihadistă militantă Salafi cu sediul în Marea Britanie. Fondatorul acestui grup a fost Omar Bakri Muhammad, un sirian căruia nu i s-a permis să reintre în Marea Britanie după 2005.
În februarie 2012, Usman Khan a fost condamnat la un minim de 8 ani de închisoare pentru ca, în urma unei decizii a Curţii de Apel, sentinţa definitivă să fie de 16 ani închisoare. A fost eliberat după efectuarea a jumătate din pedeapsă. Acum primise aprobarea de a pleca din reşedinţa sa din Staffordshire pentru a participa, alături de alţi foşti puşcăriaşi, la Conferinţa „Să învăţăm împreună“, organizată la Londra, în Fishmonger’s Hall.
Citeşte şi:
Citeste mai mult pe aici