Cariera reprezintă un subiect dificil, iar procesul de îndeplinire a obiectivului profesional este unul complex. În trecut existau mai puține meserii disponibile și accesibile decât în prezent. De aceea, oamenilor le era mai simplu să aleagă. Însă cu cât opțiunile se înmulțesc, cu atât este mai dificil pentru tineri să decidă.
Puține persoane știu cu exactitate de la bun început direcția în care vor să se îndrepte din punct de vedere profesional. În general, este destul de dificil să te cunoști pe tine însuți și să afli ce ți se potrivește. Prin urmare, dacă te afli la început de drum, îți oferim câteva recomandări ce te-ar putea ajuta în alegerea carierei.
1. Identifică-ți abilitățile și talentele!
Este important să-ți placă munca pe care o prestezi. De aceea, înainte de toate, trebuie să te autoevaluezi:
- Ce îți place să faci?
- La ce te pricepi cel mai bine?
- Ai vreun talent?
Poți începe prin a-ți analiza poziția față de materiile școlare. Poate îți plac matematica și informatica, ceea ce s-ar potrivi unei cariere IT. Poate iubești chimia și biologia, materii care sunt conectate cu medicina sau cu meseria de laborant chimist. Sau poate îți place la nebunie literatura și partea umanistă, ceea ce se potrivește multor cariere ce au la bază comunicarea (sociolog, psiholog, profesor sau jurnalist). Bineînțeles că multe dintre aceste profesii înseamnă cu totul altceva față de ceea ce ai învățat ca elev, însă preferințele pentru materiile școlare te pot ajuta să identifici o carieră potrivită.
Alt aspect important este identificarea activităților pe care îți place să le efectuezi. Îți place sportul? În prezent, antrenorii de fitness sunt la mare căutare. Îți place să coafezi sau să fardezi? Prin muncă poți ajunge profesionist în aceste domenii.
De asemenea, există meserii și în domeniul artistic, dacă ești înzestrat cu talent la dans, actorie, cântat, arte plastice.
2. Informează-te!
Cele mai citite articole
Există mult mai multe joburi decât îți imaginezi. Din fericire, internetul îți pune la dispoziție o întreagă enciclopedie. Cercetează cu atenție carierele disponibile, dar și ce presupune fiecare. Află dacă există oferte de locuri de muncă disponibile în acel domeniu sau dacă acestea sunt limitate. Informează-te cu privire la salariile corespunzătoare acestora, la avantajele și dezavantajele fiecărui job, dar și despre studiile necesare.
O metodă potrivită de-a afla detalii transparente în legătură cu o anumită carieră este să discuți direct cu o persoană care lucrează deja în domeniu. Poți contacta o astfel de persoană pe internet sau poate o cunoști deja în realitate. De asemenea, există forumuri unde se discută despre aceste lucruri.
3. Cunoaște-ți înclinațiile profesionale!
Fă-ți o listă cu toate tipurile de joburi care te atrag, apoi reia fiecare job în parte și imaginează-ți că lucrezi deja în domeniu. Spre exemplu, ți-ar plăcea să lucrezi la un birou 8-10 ore pe zi sau ți-ar plăcea munca de teren? Ți-ar plăcea să lucrezi cu oamenii sau te mulțumești cu actele și munca pe PC? Te-ai vedea în haine de medic, cum ar fi halate de unică folosință de la Dispotrading.ro, sau într-o uniformă de polițist? Acestea sunt aspecte foarte importante pentru a identifica motivația față de-o anumită carieră.
4. Încearcă mai multe joburi!
De cele mai multe ori practica diferă de teorie. Este posibil să îți placă un anumit job atunci când ți se vorbește despre el, însă munca propriu-zisă să nu ți se potrivească. Pe de altă parte, un alt job poate să nu-ți trezească interesul, însă atunci când îl practici să devină chiar plăcut. Nu poți ști niciodată când descoperi o nouă pasiune. Așadar, angajează-te în mai multe domenii. Bineînțeles, dacă unele joburi necesită studii superioare sau experiență, nu te poți angaja. Însă există și programe de voluntariat, cum ar fi cele de pe ambulanță.
5. Ai răbdare!
Nu te grăbi să alegi o carieră. Trebuie să înțelegi că nu-ți ajunge o zi să afli ce ți se potrivește. S-ar putea să te decizi brusc într-un moment neașteptat, deoarece experiențele favorizează cunoașterea de sine. Unele persoane care termină liceul se hotărăsc abia atunci când se apropie admiterea la facultate. De asemenea, multe persoane își schimbă cariera și după mulți ani în care au lucrat în cu totul alt domeniu. Din fericire, există posibilitatea de-a te pregăti în mai multe domenii, datorită varietății cursurilor și facultăților disponibile.
În concluzie, alegerea carierei este o etapă importantă, care necesită o informare corectă. Din fericire, ai multe opțiuni din care poți alege.