Cum alegi mezeluri de cea mai bună calitate?

de WTA.ro

Îți place să mănânci bine și să te delectezi cu specialități culinare pline de savoare și gust. Gustările tradiționale cu șuncă și jambon, salamul fin degustat lângă un pahar de vin bun, toate acestea fac parte din plăcerile tale de gurmand. Dar ca să te bucuri pe deplin de toate deliciile gastronomice, trebuie să alegi doar produse de calitate, care să nu-ți afecteze starea de sănătate. Pentru a reuși acest lucru, îți prezentăm în continuare câteva recomandări utile ca să alegi doar mezeluri de cea mai bună calitate: 

 Ce ingrediente trebuie să conțină mezelurile de calitate

Poți să alegi între mai multe tipuri de mezeluri, cele mai populare fiind mezelurile crud-uscate și mezelurile fierte și afumate. Majoritatea sunt produse după rețete tradiționale, dar trebuie să te asiguri că au fost respectate cerințele de calitate și că ingredientele folosite sunt într-adevăr cele utilizate altădată în carmangerii și ferme de animale.

Mezelurile crud-uscate sunt maturate și fermentate în mod natural, inclusiv mai multe specialități de cârnați tradiționali, care se obțin prin uscarea cărnii. Aceste produse trebuie să conțină doar carne și diverse condimente, inclusiv mucegai nobil, pentru un gust rafinat.

Mezelurile fierte și afumate reprezintă un mod natural de a prelucra și conserva carnea, iar ele trebuie să conțină doar bucățile de carne fiartă, fără surplus de apă, care este eliminat în timpul afumării.

Ce ingrediente trebuie să eviți atunci când cumperi mezeluri

Ca să te asiguri că vei mânca doar mezeluri de calitate, pe care să le savurezi fără teama unor probleme digestive sau cardiovasculare, evită produsele care conțin un procent mai mic de 50% carne și care, în schimb, au în compoziție unul sau mai multe dintre următoarele ingrediente:

  • Șorici;
  • Carne dezosată mecanic; 
  • Proteine de soia (sau alți înlocuitori de carne);
  • Aditivi alimentari;
  • Colorant carmin;
  • Gumă xantan şi gumă guar (au rol de gelifiere și reţin foarte multă apă în mezeluri);
  • Monoglutamat de sodiu (potențiator de aromă).

Cele mai citite articole

Mezelurile de calitate pot fi produse din carne de pui, vită, curcan, porc sau vânat, pentru că nu carnea în sine le face indigeste sau periculoase pentru sănătate, ci aditivii și înlocuitorii de ingrediente clasice, iar această metodă de a păcăli rețetele este din păcate o practică des întâlnită, de aceea găsim mezeluri contrafăcute, care, sub pretextul unui preț mai scăzut, reprezintă adevărate amenințări în alimentația noastră zilnică.

Ce să verifici atunci când citești etichetele de mezeluri

Tu decizi ce mezeluri să cumperi, așa că verifică atent câteva detalii: data de expirare, perioada de valabilitate, conținutul de sare și grăsimi, procentul de carne (ideal ar fi ca mezelurile să conțină peste 90% carne), tipul de carne folosit (evită produsele ce conțin șorici, slănină sau carne dezosată mecanic).

Ca să fii sigur că ai ales mezeluri de cea mai bună calitate, optează pentru preparate tradiționale și cumpără mezeluri online de la Bătrânu Sas, unde găsești mezeluri sănătoase, cu un gust irezistibil, de exemplu jambon, care conține pulpă de porc fiartă sau sărată și afumată, fără alte ingrediente care să-i diminueze valoarea nutritivă, textura și aroma inconfundabile.

Pentru mese rafinate alege prosciutto, un jambon uscat, care conține doar carne de porc și sare de mare sau optează pentru piept de curcan afumat ori pastramă  afumată de pui, curcan, rață sau gâscă.

La o masă tradițională merge un babic, urmat de o șuncă de vită și un mix de cârnați, stropiți cu un vin bun sau o palincă aprigă.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa