Cum alegi testul potrivit pentru diagnosticarea variantei Omicron a virusului SARS-COV2?

de WTA.ro

Din rezultatele studiilor realizate până în prezent, se cunoaște cu certitudine faptul că Omicron este cea mai contagioasă tulpină a lui SARS-CoV-2, însă cu efecte mai puțin problematice pentru pacienții infectați, comparativ cu varianta Delta. 

În privința variantelor pentru identificarea infecției cu tulpina Omicron în organism, OMS validează aceleași tipuri de testare ca și în cazul celorlalte mutații ale noului coronavirus: testul RT-PCR, tetele rapide antigen și testul pentru anticorpi.  

Iată cum alegi cel mai potrivit test pentru diagnosticarea acestei variante SARS-CoV-2: 

Test RT-PCR pentru depistarea Omicron 

Realizarea unui testarea RT-PCR permite identificarea materialului genetic al tulpinii Omicron SARS-CoV-2, la secrețiilor recoltate nazofaringian. Prelevarea mostrelor de secreție se realizează prin tamponare ușoară, la nivelul interior al gâtului și nasului. 

Deoarece există riscul ca exudatul respectiv să conțină o cantitate redusă de material genetic viral, testarea RT-PCR implică efectuarea unei proceduri de laborator specifice, cu scopul amplificarii enzimatice in-vitro a acizilor nucleici – PCR (trad.eng. Polymerase Chain Reaction).  

În situația în care se identifică prezența secvențelor de nucleotide specifice ARN-ului viral în proba analizată, rezultatul testării RT-PCR este unul pozitiv, așadar, pacientul este infectat cu tulpina Omicron a coronavirusului. 

Este cel mai eficient tip de testare pentru depistarea acestei infecții, deoarece poate identifica secvențele virale chiar și cantități reduse, la un interval de timp semnificativ de la debutul simptomatic. 

Test rapid antigen pentru depistarea Omicron 

În categoria de teste COVID antigen rapide sunt incluse soluții omologate de autoritățile competente, ce permit testarea autonomă a populației la costuri de utilizare extrem de avantajoase. 

Cele mai citite articole

Ca urmare a utilizării elementelor din kit-ul de testare, se pot identifica proteine ale tulpinii Omicron (antigene virale) în proba prelevată de la pacient, declanșându-se într-o etapă secundară o reacție vizibilă, simplu de interpretat pe baza instrucțiunilor avute la îndemână. 

După ce secrețiile de salivă, sau din cavitatea nazală, au fost prelevate, se expun soluției de testare prezente în kit, ce conține anticorpi SARS-CoV-2. În situația în care secrețiile conțin antigene virale, pe caseta de testare va apărea un simbol specific rezultatului. 

Testele COVID antigen rapide pot detecta infecția în etapa acută a bolii, de aceea, se recomandă utilizarea acestora cât mai curând de la debutul simptomatic. Pot oferi un rezultat valid chiar și în cazul pacienților asimptomatici, infectați cu tulpina Omicron. 

Test pentru anticorpi dezvoltați împotriva Omicron

După ce o persoană a fost infectată cu noua tulpină SARS-CoV-2, organismul poate elibera anticorpi specifici după aproximativ 5-7 zile. Testul de anticorpi se realizează prin prelevarea unei probe de sânge și analizarea acesteia, pe baza tehnicilor de laborator recomandate. 

În cazul prezenței anticorpilor în mostra prelevata, se stabilește un diagnostic pozitiv, ce indică faptul că persoana în cauză este afectată, sau a fost infectată recent cu noul coronavirus SARS-CoV-2. 

Eficiența testului în etapa acută este una discutabilă, deoarece rezultatul poate fi unul fals negativ, chiar dacă pacientul se confruntă cu infecția. Acest lucru se poate întâmpla atunci când testul pentru identificarea anticorpilor se realizează înainte ca aceștia să fie produși. 

De asemenea, acest test mai poate oferi un rezultat fals negativ și în cazul în care organismul persoanei testate nu produce anticorpi specifici Covid-19, chiar dacă a fost infectată recent. 

Discută cu medicul tău despre simptomele infectării cu tulpina Omicron, măsurile prin care poți reduce riscul de contaminare cu aceasta, precum și despre cel mai eficient test pe care îl poți realiza, în funcție de perioada trecută de la debutul simptomatic.

Alege cea mai potrivită variantă de testare pentru tine și cei dragi, pe baza unei informări corecte. Respectă indicațiile medicului specialist și fii la curent cu informările emise de autorități, privind această criză sanitară, pentru a fi cât mai în siguranță posibil!

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa