În zilele noastre, cardurile de memorie au devenit accesorii esențiale, care ne ajută să stocăm orice informație. Utilizarea unor carduri de memorie este simplă, însă devine dificilă descifrarea cifrelor și simbolurilor inscripționate pe acestea.
Vrei să afli cum citești corect datele de pe un card de memorie? Află tot ce trebuie să știi, din rândurile de mai jos.
Modelul cardurilor de memorie
Una dintre primele date tehnice pe care le vei găsi pe un card de memorie este modelul acestuia. Pe cardul de memorie SD poți găsi inscripționate cuvintele Extreme, Extreme Pro, Ultra sau Ultra Plus.
Producătorii cardurilor de memorie
Cel mai ușor de observat pe un card de memorie este producătorul. Astfel, pe cardurile de memorie poți vedea, cu litere mari, producători precum Samsung, Toshiba, Sandisk sau Kingston.
În funcție de preferințe și de bugetul de care dispui, poți să alegi oricare dintre aceste carduri de memorie performante.
Tipurile de carduri de memorie
Tipul de card este indicat pe eticheta acestuia. Astfel, găsești următoarele modele: SD, SDHC și SDXC. Cardurile SD sunt primele care au apărut și nu se mai bucură de aceeași popularitate în rândul utilizatorilor.
Cele mai citite articole
Modelele SDHC au o capacitate de stocare între 4 și 35 de GB, în timp ce cardurile SDXC oferă o capacitate de stocare suplimentară – 64GB, 128GB, 256GB și 512GB.
Capacitatea de stocare a cardurilor de memorie
Orice card de memorie are o capacitate de stocare indicată pe etichetă. În funcție de producător, capacitatea de stocare începe de la 4 și 8GB, în timp ce cardurile noi au o capacitate de până la 512GB, 1TB sau 2TB.
Dacă ai un card cu o memorie mai mare de stocare, vei putea să stochezi mai multe fotografii și clipuri video.
Viteza de transfer a datelor și clasa de viteză
Pe majoritatea cardurilor vei găsi scrisă și viteza de transfer a datelor. Verifică dacă pe card există un număr, urmat de litera x. Acest lucru demonstrează cât de rapid este procesul de citire și de scriere a datelor, de exemplu 150MB/s și 1000x.
De cele mai multe ori găsești pe cardul de memorie un singur număr care arată viteza de transfer, adică rapiditatea cu care se pot citi informațiile de pe un card. Viteza de transfer reprezintă un criteriu esențial în alegerea cardului de memorie, întrucât trebuie să se potrivească cu performanțele aparatului foto sau video. Dacă viteza de scriere este mică, riști să te confrunți cu întârzieri între capturi și nu poți face mai multe fotografii de tip rafală.
De regulă, cardurile SDXC și SDHC sunt prevăzute cu o cifră – 2, 4, 6 sau 10, care precizează clasa de viteză a cardului – viteza minimă susținută de card în MB/s. O clasa mai mare de viteză îți este utilă dacă vrei să înregistrezi materiale video lungi, fără întreruperi deranjante. De pildă, un card de memorie cu clasa de viteză 2 îți oferă o viteză minimă de 2MB/s, în timp ce clasa de viteză 4 este recomandată pentru videoclipuri Full HD.
Ține cont de toate aceste date tehnice prevăzute pe cardul de memorie și alege-l pe cel potrivit, în funcție de preferințele și de nevoile tale! Găsești numeroase modele, pe care le poți cumpăra și în funcție de review-urile date de alți utilizatori experimentați.