Cum gestionam eficient bugetul familiei

de WTA.ro

Nivelul de trai al unui popor se reflectă în bugetele familiilor. Un buget familial arată modul în care veniturile familiei sunt cheltuite pe diverse cheltuieli pentru necesități, confort, lux și alte dorințe culturale. În esență, bugetul familiei arată distribuția veniturilor familiei pe diferitele elemente de cheltuieli.

Importanța bugetului familiei

Studierea bugetului familiei este utilă pentru:

  1. Membrii familiei, întrucât ilustrează:
  • dacă resursele financiare au fost repartizate în mod corespunzător între diferitele elemente de cheltuieli;
  • dacă aceștia au reușit să-și echilibreze bugetul sau nu. 

Este absolut necesară stabilirea în avans a cheltuielilor în cazul în care membrii familiei doresc să obțină satisfacție maximă din veniturile lor limitate.

  1. Economiști și autorități, pentru că aceștia pot:
  • să-și formeze o idee despre nivelul de trai al oamenilor;
  • să-și formeze o idee despre măsura bunăstării economice de care oamenii se bucură. 
  • să determine nivelul salariilor angajaților, precum și a indemnizațiilor.

Managementul bugetului familiei

Managementul bugetului familiei se referă la procesul SMART de gestionare:

  • a resurselor financiare de care dispune familia;
  • a cheltuielilor întreprinse;
  • a resurselor economisite;
  • a investițiilor. 

Acest tip de management reprezintă o componentă cheie a vieții, însă nu este un skill înnăscut. Gestionarea corectă a veniturilor și cheltuielilor familiei se învață, treptat, odată cu înaintarea în vârstă. Există familii în care ideea de management financiar este predată copiilor, încă de la vârste fragede, și dezvoltată până când aceștia devin adulți. 

În lipsa unei educații financiare în familie, băncile și alte instituții oferă posibilitatea de a învăța despre modalitățile de gestionare eficientă a bugetului, astfel încât oamenii să se poată bucura la maximum de avantaje. Niciodată nu e prea târziu să înveți despre managementul bugetului întrucât gestionarea responsabilă determină avantaje precum: 

  • Plata la timp a cheltuielilor de trai;
  • Menținerea datoriilor la un nivel gestionabil;
  • Economisirea unor sume de bani necesare pentru realizarea activităților care fac viața mai plăcută;
  • Evitarea anxietății constante legată de venituri insuficiente.

Gestionarea eficientă a bugetului familiei

Fundația unei bune gestionări a banilor este bugetul. Cu toate acestea, pentru mulți oameni, cuvântul „buget” evocă sentimente de frică sau frustrare. Bugetul familiei este planul pentru banii familiei. Acesta se bazează pe alegerile pe care le faci și pe prioritățile pe care le identifici.

Construirea unui plan de cheltuieli sau a unui buget este un proces pas cu pas. Odată finalizat, bugetul este baza solidă cu care:

  • vei gestiona veniturile și cheltuielile curente 
  • vei putea planifica posibilitățile viitoare.

Astfel, pentru a gestiona eficient bugetul familiei trebuie să ai în vedere următoarele sfaturi: 

  1. Adresarea întrebărilor dificile și stabilirea obiectivelor – Lansează o discuție cu partenerul tău, prin care să vă adresați întrebări precum „Cum ar fi viața noastră dacă am avea o oglindire clară a veniturilor și cheltuielilor?”.  Stabiliți împreună obiective. Începeți cu obiectivele mici, cum ar fi:
  • realizarea bugetului lunar al gospodăriei;
  • stabilirea fondului de urgență;
  • achitarea unui împrumut specific cu dobândă mare.
  1. Identificarea obiceiurilor și atitudinilor membrilor familiei – vor exista mai multe șanse de gestionare sănătoasă a discuțiilor financiare, dacă veți înțelege obiceiurile și atitudinile de consum ale membrilor familiei.
  2. Prioritizarea cheltuielilor și traiul în limita veniturilor familiei – a trăi în limita posibilităților financiare necesită cheltuieli mai mici decât nivelul veniturilor. Pentru a face acest lucru, trebuie să discuți despre nevoile gospodăriei (ceea ce este necesar) vs dorințe (ceea ce se dorește).
  3. Urmărirea și reducerea cheltuielilor în timp ce respecți cu strictețe bugetul – identifică cheltuielile pe care le realizezi într-un interval de timp și găsește modalități de reducere a costurilor.
  4. Construirea unui fond de urgență – stabilește un fond de urgență atât pentru cheltuielile neașteptate mici, cât și pentru cele mari. Configurează un sistem pentru salvarea unei părți din fiecare salariu, pentru a fi pus în fondul de urgență. În acest fel, nu vei fi stresat atunci când apare o situație neprevăzută care necesită resurse financiare. 
  5. Evită datoriile și gestionează inteligent împrumuturile – atunci când este posibil, alege creditele cu o rată scăzută a dobânzii. 
  6. Posibilitatea de a contracta un credit de nevoi personale – plata la timp a facturilor este foarte importantă deoarece ajută la construirea unui scor de credit bun. Cu cât scorul de credit este mai bun, cu atât băncile sunt mai dispuse să:
  • acorde creditul atunci când ai nevoie;
  • ofere o rată mai bună a dobânzii – un scor de credit bun înseamnă că veți plăti la timp. 
  1. Posibilitatea de a deschide un cont de economii – păstrează-ți salariul într-un cont bancar și optează pentru plata facturilor, prin intermediul băncii. Mai mult decât atât, poți păstra banii economisiți într-un depozit bancar pentru a maximiza economiile. 
  2. Evitarea firmelor de împrumut îndoielnice și a caselor de amanet – de obicei, acestea percep taxe mari, care se înmulțesc rapid dacă ratezi o plată. Casele de amanet, rareori, oferă suma exactă pentru valoarea unui articol și vor revinde produsul amanetat, dacă nu vei rambursa banii la timp.

În concluzie, cheltuirea veniturilor familiei într-o manieră rațională determină obținerea unor avantaje maxime. Bugetele familiale reprezintă o oglindire a consumului unui popor. Consumul depinde de nivelul de trai, iar nivelul de trai determină eficiența economică, care la rândul ei duce la prosperitate economică.

Te-ar putea interesa