Pe piața muncii din România se cunoaște acest lucru, este destul de ușor să-ți găsești în Germania un loc de muncă, dacă ai o calificare, dacă ai câțiva ani experiență și dacă știi germana la nivel conversațional. Există și locuri de muncă pentru cei care nu au o calificare și nu cunosc nici limba (este vorba despre locurile de muncă din agricultură, industria alimentară, construcții, industria hotelieră, servicii de curățenie), dar desigur, beneficiile financiare sunt mai reduse. Ce trebuie să faci pentru a avea mai multe șanse de a obține un job în Germania? Îți spunem în rândurile care urmează.
Cum îți sporești șansele de a obține un job în Germania
Cele mai citite articole
Poți face numeroase lucruri pentru a-ți crește șansele de reușită în ceea ce privește obținerea unui job în Germania. Ți le prezentăm pe cele mai importante:
- Evită agențiile de recrutare, pentru a scăpa de povara comisioanelor. Dar asta înseamnă că trebuie să faci tu toată munca: adică trebuie să cauți locurile de muncă disponibile și să ții seama de niște reguli clare atunci când aplici pentru un anume job. Trebuie să știi unde ai mai multe șanse de reușită (în ce orașe, la ce companii), care este salariul pe care ai putea să-l primești, care sunt costurile vieții în orașul respectiv. Cele mai multe locuri de muncă sunt concentrate în regiunea Baden-Württemberg, în Renania de Nord-Westfalia și Bayern. Chiar dacă salariile sunt mari, costurile vieții sunt și ele ridicate. Poți să te informezi în legătură cu toate aceste lucruri nu neapărat din Germania, o poți face și din România.
- Aplică pentru mai multe joburi în același timp, în acest fel își crești șansele de a fi contactat de angajatori. Domeniile de activitate cele mai căutate (din cauza deficitului de forță de muncă) sunt: industria, IT-ul și sistemul de sănătate (asistent medical generalist în Germania este un job foarte căutat). Mai există poziții vacante și în cercetare, educație și dezvoltare.
- Folosește site-urile cele mai populare cu locuri de muncă din Germania.
- Dacă ești interesat de un job de specialist într-un anumit domeniu, ai grijă că studiile trebuie mai întâi recunoscute de autoritatea națională în domeniu.
- Deschide un cont bancar din care să poți face plăți sau să schimbi bani la un curs avantajos pentru tine. Ar fi bine să nu fie nevoie să plătești taxele bancare și, eventual, contul respectiv să-ți permită și economisirea.
- Învață germana cel puțin la nivel conversațional, chiar dacă pentru anumite joburi nu ai nevoie de acest lucru. Ceea ce nu se spune însă este că dacă știi limba germană îți sporește șansele de a trece de interviu. Cunoașterea limbii germane reprezintă un avantaj important dacă îți cauți un loc de muncă în Germania. Te poți baza și pe engleză, pentru că sunt joburi pe care le poți face dacă știi engleză, mai ales în educație, dar cel mai bine e să știi germană, cel puțin la nivel conversațional. Este relativ simplu să înveți astăzi limba germană, la nivel de conversație, există numeroase resurse online, multe gratuite, care îți permit să faci asta.
Important de știut
- Cetățenii europeni au dreptul de a călători liber în UE.
- Cetățenii statelor membre ale UE au dreptul de a munci în Germania. Nu au nevoie de viză. La fel de simplu este pentru cetățenii care provin din state care aparțin spațiului economic european, sau Elveția.
- Românii nu au nevoie de viză pentru a munci în Germania. Au nevoie doar de un act de identitate și de înregistrare la autoritățile locale.
- Pentru a putea munci în Germania, ai nevoie de o locuință.