Renovarea unei locuințe poate fi un proces stresant și costisitor, mai ales atunci când nu ai alocat deloc timp unei planificări eficiente. De la întârzierile care pot apărea când nu iei în calcul toți factorii, la suma de bani necesară investiției, care poate fi ușor depășită, renovarea se poate transforma într-un coșmar, indiferent că ai de amenajat un apartament sau o casă.
Cu cât te pregătești mai din timp și știi exact ce îți dorești, cu atât îți va fi mai ușor să explici echipei de muncitori cum vrei să arate la final locuința ta și să te orientezi la cumpărături, astfel încât să nu cheltui o avere pe materiale și mobilier. Iată care sunt cei mai importanți pași în planificarea eficientă a unei renovări, care îți pot economisi timp și bani:
Documentează-te cu privire la proiect
Chiar dacă nu vei fi tu însăți cea care va zugrăvi apartamentul sau va schimba instalațiile sanitare și electrice, un proces amplu de documentare te poate ajuta să alegi materiale mai bune, o echipă serioasă de muncitori, dar și să eviți costuri adiționale. Pune pe hârtie toate lucrurile pe care îți dorești să le schimbi sau să le construiești de la zero, apoi informează-te cu privire la cele mai bune materiale pe care le poți folosi. Acest procedeu te va ajuta și să îți faci o idee realistă despre durata proiectului. Spre exemplu, dacă intenționezi să construiești o anexă la casă, acest lucru va prelungi durata renovării cu câteva săptămâni sau luni, în funcție de dificultate. Discută apoi cu echipa de muncitori (ei au, de obicei, propriile recomandări pentru proprietari), însă este important să poți pune în balanță dorințele tale cu bugetul și calitatea lucrării, astfel încât să găsești cea mai bună soluție pentru tine și casa ta.
Stabilește-ți un buget orientativ
Bugetul este un pas extrem de important în planificarea oricărui proiect de renovare. Nu numai că te va ajuta pe tine să știi câți bani să pui deoparte, dar poate fi de ajutor și pentru echipa de muncitori să știe ce recomandări să îți facă.
În general, trebuie să știi că bugetul pentru o renovare poate fi cu până la 20-30% mai mare decât estimarea inițială, mai ales dacă apar lucruri neprevăzute, cum ar fi schimbarea unei instalații defecte. De aceea, este bine să ai banii pregătiți de la bun început, astfel încât să nu fii nevoită să amâni renovarea la jumătate. Dacă nu ești sigură pe bugetul tău sau nu ai apucat să strângi suficienți bani, un credit de nevoi personale îți poate rezolva problemele și îți va permite să pui în aplicare un proiect de calitate. Ține cont de faptul că reamenajarea unei locuințe este un proiect pe termen lung și că nu te va ajuta să economisești bani dacă va fi nevoie să refaci unele lucrări pentru că ai folosit materiale de proastă calitate sau ai amânat unele reparații din lipsă de fonduri.
Ia în calcul durata proiectului de renovare
În multe cazuri, în perioada renovării, va trebui să te muți din casă sau din apartament, pentru a le permite muncitorilor să își desfășoare activitatea nestingheriți. În caz contrar, ar trebui să găsești o variantă de compromis cu echipa de muncitori, astfel încât să ajungeți la un consens privind programul de lucru și termenii colaborării. Trebuie să ai grijă mai ales dacă ai copii sau animale de companie – în timpul renovării, ușile deschise, substanțele chimice și ustensilele de lucru pot deveni o amenințare pentru cei mici sau pentru un câine ori o pisică. Durata proiectului de renovare trebuie să fie clară de la bun început, așa încât să îți poți face planurile necesare referitoare la unde vei sta sau cum vei locui în casă în timpul reamenajării.
Găsește o echipă de profesioniști
Profesionalismul echipei de muncitori cu care vei lucra nu este negociabil. De acesta depinde calitatea lucrării, timpul estimat pentru renovare, precum și capacitatea oamenilor de a-ți asculta și înțelege nevoile. Mulți proprietari care au ales la întâmplare echipa de muncitori au povești dezastruoase despre cum s-a desfășurat proiectul: de la întârzieri nepermis de lungi, la lucrări care au cedat la scurt timp după finalizare sau costuri exagerat de mari. Cel mai bine este să mergi pe o recomandare a unor colegi sau prieteni sau să cauți o firmă cu experiență în amenajări și recenzii bune din partea clienților.
Nu uita că planificarea în detaliu a proiectului de renovare te poate scuti de numeroase nemulțumiri sau probleme, și, cu cât începi mai devreme să te interesezi despre ce presupune un asemenea proiect, cu atât vei fi mai bine pregătită, din toate punctele de vedere.
Sursa foto:Milly Eaton from Pexels
(P) Material publicitar realizat în colaborare cu BCR
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Citește și…
Citeste mai mult pe aici