Intrăm în relaţii de cuplu din dorinţa de a fi fericiţi, neştiind că fericirea este de fapt în noi, nu în cel pe care îl alegem ca şi partener. Dar cum facem ca să ne bucurăm de relaţii de cuplu echilibrate, fără momente tensionate şi mai ales, fără îngrădiri ale spaţiului celuilalt? Pentru mai multe informații, poți accesa și https://putereamintii.ro/blog/relatii-de-cuplu/.
Sfaturi pentru o relaţie de cuplu sănătoasă
Comunicare, respect, libertate, încredere… puncte cruciale pentru a fi fericit cu partenerul tău.
Uneori se pare că relaţiile devin oribil de complicate. Dar dacă ne gândim, ne dăm seama că a avea o relație sănătoasă este foarte simplu, atâta timp cât cei doi membri ai cuplului sunt capabili să lase deoparte propriile nesiguranțe și experiențe proaste din trecut.
În relații se manifestă cele mai afective deficiențe și credințe iraționale pe care fiecare dintre oameni le-a dobândit de-a lungul poveștii lor de viață. Modelele inadecvate învățate în copilărie sunt reproduse și adesea acționate printr-un mod sesat de a vedea lumea.
Întotdeauna dragostea trebuie să fie liberă
A iubi din libertateînseamnă a şti clar că celălalt nu îți aparține, că celălalt este o persoană care decide în mod liber să mențină relații de cuplu cu tine și că, prin urmare, în orice moment este liber să plece. A iubi din libertate înseamnă a accepta că celălalt are dreptul de a lua deciziile pe care și le dorește și de a alege ceea ce vrea să facă cu viața lui.
Înseamnă că fiecare trebuie să aibă propriul spațiu privat, intimitatea. Să iubim din libertate înseamnă că vrem să ne împărțim viețile unii cu alții, fără obligaţii. Înseamnă să acceptăm că suntem două persoane diferite și nu un pachet doi în unu, înseamnă să lăsăm nesiguranța deoparte și să-l facem pe celălalt să fie cu noi pentru că vrea și nu prin manipulări care ne împiedică să găsim pe altcineva mai bun. Dacă vrei să descoperi cum să ai o relație la distanță fericită, poți accesa linkul.
Învață să comunici
O bună comunicare este unul dintre pilonii de bază ai cuplului, deoarece dialogul este ceea ce permite crearea unui proiect de viață în comun, în care este foarte important să negociem, să cedăm și să ajungem la acorduri.
Comunicarea adecvată poate face discuțiile constructive și poate aduce cuplul mai aproape mai degrabă decât să-l separe și să creeze ranchiună.
Terenul în care comunicarea inadecvată oferă cele mai multe probleme este cel al discuțiilor. Putem învăța să ne certăm într-un mod constructiv, în care contribuim cu respect la punctul nostru de vedere și explicăm, fără a fi nevoiți să intrăm într-un cerc vicios de reproșuri și acuzațiiîn care cel mai probabil vom ajunge să ne certăm.
Sfaturi pentru o discuţie constructivă:
- Discutați un singur subiect la un moment dat.
- Vorbește despre ceea ce simți, nu-l acuza pe celălalt direct.
- Evita generalizările (întotdeauna, niciodată, totul, nimic) și vorbeşte despre un fapt concret.
- Utilizează un ton prietenos și evită să discutați un subiect atunci când nivelul de furie este foarte ridicat.
- Nu te lăsa afectat reproșurile altei persoane și ignora dacă te atacă sau schimbă subiectul.
- Termină discuția cu ceva bun (de exemplu, apreciez că mă asculţi și sper că acest subiect va fi remediat).
- Exersează comunicarea asertivă.