Dependența de computer este o problemă care a luat amploare în ultimii ani, pe măsură ce oamenii au avut acces tot mai facil la universul virtual. Dependența nu se limitează doar la computere de tip desktop sau laptopuri, ci la toate device-urile care au funcții similare, cum sunt telefoanele, tabletele sau consolele de gaming. Pandemia a limitat gama de activități disponibile, astfel că oamenii s-au îndreptat spre online, ceea ce a crescut riscul de adicție.
Computerul poate fi un mijloc bun de relaxare și un device util, dar, dacă îl folosim în exces, ne poate afecta viața pe toate planurile. Din fericire, există metode prin care putem scăpa de dependența de computer.
Practică activități fizice
Activitățile fizice te ajută să-ți menții corpul în formă și eliberează în corp endorfine, hormoni care dau o stare de bine. Nu trebuie ca activitățile să fie solicitante sau complexe ca să te bucuri de efectele mișcării. O plimbare în ritm alert, o drumeție ușoară la munte sau o partidă de tenis de masă te ajută să te desprinzi de calculator și să te simți bine.
Poți să corelezi activitățile online cu anumite sporturi. Astfel, dacă îți plac jocurile multiplayer, te poți îndrepta spre sporturile de echipă. Dacă îți plac activitățile online care presupun gândire strategică sau jocurile de acțiune, poți încerca paintball.
Încearcă un hobby nou
Poate părea dificil să îți găsești un hobby când nu știi sigur dacă ai abilitățile necesare. Dar hobby-urile presupun plăcere în primul rând, nu pricepere. Poți încerca arta, fotografia, muzica, dar și cursurile de actorie, vorbire în public, gătit ș.a.
Distrează-te altfel
În prezent, lumea virtuală este principala sursă de divertisment pentru mulți oameni. Însă merită să încerci și alte metode de a te distra. Joacă-te cu prietenii board games în loc de jocuri online, sau alte jocuri care nu presupun existența unui calculator sau a altui device. Mergi cu ei la plimbare, la o terasă sau într-o excursie. Citește cărți sau reviste în loc să navighezi pe internet înainte de culcare.
Limitează folosirea computerului
Reducerea utilizării unui device se poate face prin instalarea unor aplicații sau programe care limitează timpul petrecut zilnic. Dacă simți că nu poți face singur acest lucru, roagă un prieten să seteze parola la programul respectiv, astfel încât să nu poți trișa.
Limitarea timpului folosit în fața computerului se poate face și prin impunerea anumitor reguli deutilizare a acestuia. Astfel, îi poți reduce folosirea doar la câteva funcții, cum sunt cele profesionale sau creative. Dezinstalarea jocurilor, a programelor de chat și blocarea site-urilor de jocuri de noroc, pornografie sau gaming poate ajuta, de asemenea.
O altă metodă presupune limitarea spațiului unde folosești device-uri. Ca să fii tot timpul conștient de regulile autoimpuse, îți poți lipi bilețele de avertisment în camerele unde nu le vei mai folosi.
Ține un jurnal de folosire a computerului
Un caiet în care îți notezi orele la care te-ai așezat la computer, durata petrecută în fața acestuia și activitățile efectuate, ca să conștientizezi care este sursa dependenței tale. Notarea stărilor de dinainte și de după utilizarea calculatorului îți poate evidenția lucruri negative din viața ta pe care nu le conștientizezi, dar pe care încerci să le eviți prin intermediul lumii virtuale.
Nu te rușina să ceri ajutor
Este greu să scapi de o adicție de unul singur, iar dependența de computer nu face excepție. Vorbește deschis cu familia sau cu prietenii și roagă-i să te ajute să-ți rezolvi problema. Dacă ți-e teamă că cei din jur te judecă sau că nu te pot ajuta singuri, apelează la un psiholog. Ajutorul venit din partea unui profesionist este întotdeauna util și te va ajuta să elimini dependența pe termen lung.
Prevenirea dependenței de calculator prin conștientizarea pericolului pe care aceasta îl reprezintă este importantă pentru orice utilizator de computer sau alte device-uri. Dacă adicția se instalează, aceasta poate fi, totuși, depășită de o persoană consecventă. Important este să accepți că dependența există și să urmezi sfaturile detaliate mai sus.