Durerile articulare reprezintă una dintre cele mai des întâlnite probleme care pot afecta calitatea vieții și care pot împiedica efectuarea anumitor activități zilnice.
Chiar dacă durerile articulare pot avea numeroase cauze, de cele mai multe ori ele apar ca rezultat al artritei reumatoide.
Dacă te confrunți cu astfel de dureri în fiecare zi sau dacă severitatea acestora începe să îți afecteze abilitatea de a funcționa corespunzător, atunci află că există mai multe metode prin care poți scăpa de ele.
5 soluții eficiente pentru durerile articulare
De la diete la exerciții fizice și tratamente medicale specializate, există numeroase opțiuni care pot duce la o diminuare a durerii și a simptomelor prezentate, multe dintre ele putând fi implementate cu ușurință în rutina zilnică. Câteva dintre cele mai eficiente soluții includ:
Tratamente medicale specializate
Cea mai eficientă soluție pentru a trata durerile articulare este să apelezi la servicii medicale specializate în acest domeniu. În funcție de fiecare caz în parte, medicii pot recomanda diferite tratamente corespunzătoare cum ar fi de exemplu tratamentul cu infiltratii intraarticulare.
Eficiența acestei forme de tratament a fost susținută și de un studiu publicat în 2014 [1] care a menționat că infiltrațiile intra-articulare cu acid hialuronic ar putea oferi o ameliorare a durerilor prezentate de osteoartrită la nivelul genunchiului pe o durată de aproximativ 24 de săptămâni.
Exerciții fizice și alte activități care te pun în mișcare
Chiar dacă mișcarea articulației dureroase este probabil ultimul lucru pe care ai vrea să îl faci, află că activitățile fizice și mișcarea continuă a acesteia te va ajuta să previi instalarea rigidității și amplificarea durerii.
Prin mișcare și exerciții fizice mușchii din jurul articulației vor deveni mai puternici, reușind astfel să ofere articulației o susținere mai bună.
Dacă nu poți să dedici timp specific acestor exerciții, asigură-te măcar că nu stai într-o singură poziție timp îndelungat și că te ridici frecvent de la birou sau de pe canapea.
Consumă mai multe alimente bogate în fibre
Cele mai citite articole
Conform unui studiu publicat în 2017 [2] care a analizat 4,470 de persoane, fibra provenită din dietă ar putea reduce durerea articulară prezentă la nivelul genunchilor prin reducerea greutății corporale și a inflamației.
În urma analizelor efectuate, studiul a concluzionat că aportul zilnic recomandat de fibre este asociat cu un risc mai mic de dezvoltare a durerilor moderate sau severe de genunchi de-a lungul timpului.
Menține o greutate corporală normală
Greutatea corporală are un impact semnificativ asupra durerilor articulare deoarece kilogramele în plus pot pune stres adițional pe anumite articulații cum ar fi cele ale genunchilor și ale șoldurilor.
Aceasta asociere este susținută și de un articol publicat în 2020 [3] în jurnalul Colegiului American de Reumatologie.
Reducerea stresului prin scăderea în greutate ar putea ajuta la îmbunătățirea mobilității, la reducerea durerii și la prevenirea pe viitor a altor leziuni articulare.
Este recomandat să apelezi la cadre medicale specializate în acest domeniu pentru a obține un plan personalizat de slăbit care va lua în considerare și orice alte probleme existente deja.
Folosește terapie rece sau caldă
Aceste terapii pot ajuta la ameliorarea durerii și a inflamației prin diferite metode și anume:
- Terapia prin căldură – fie că este vorba de un duș fierbinte, baie caldă sau folosirea pachetelor termice, această formă de terapie poate ajuta la ameliorare rigidității în special în timpul dimineții și poate reduce disconfortul prezentat pe timp noapte.
- Terapia rece – menită să reducă durerea articulară și inflamația, aceasta poate fi obținută prin aplicarea unor pachete cu gheață pe articulația afectată. Pentru a preveni apariția altor complicații nu pune gheața direct pe piele, în schimb, învelește-o prima dată într-un prosop sau alt material textil.
Toate aceste soluții și multe altele pot fi efectuate dacă prezinți durere articulară minoră. Cu toate acestea, dacă durerea se agravează sau este acompaniată și de alte simptome adiționale atunci apelează cât mai curând posibil la un consult medical specializat.
Referințe:
- Ayhan, Egemen, et al. “Intraarticular Injections (Corticosteroid, Hyaluronic Acid, Platelet Rich Plasma) for the Knee Osteoarthritis.” World Journal of Orthopedics, Baishideng Publishing Group Inc, 18 July 2014, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4095029/.
- Dai Z;Lu N;Niu J;Felson DT;Zhang Y; “Dietary Fiber Intake in Relation to Knee Pain Trajectory.” Arthritis Care & Research, U.S. National Library of Medicine, 13 Aug. 2017, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27899003/.
Kolasinski, Sharon L., et al. “2019 American College of Rheumatology/Arthritis Foundation Guideline for the Management of Osteoarthritis of the Hand, Hip, and Knee.” Wiley Online Library, John Wiley & Sons, Ltd, 6 Jan. 2020, onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/art.41142.