Unul dintre factorii economici care în prezent au devenit un obstacol pentru antreprenori este creșterea prețului la electricitate. Cele mai multe granturi oferite de Uniunea Europeană s-au îndreptat spre IMM-urile care au investit în proiecte de eficiență energetică, conform unui raport susținut de Curtea de Conturi Europeană.
Investițiile vin în contextul în care prețul la electricitate reprezintă un motiv de îngrijorare pentru toți antreprenorii, motiv pentru care tot mai mulți implementează proiecte pentru eficiența energetică. Dacă te afli în situația în care afacerea ta are mult de pierdut din cauza costurilor crescute, este necesar să iei măsuri. Iată ce poți face:
Investește în echipamente eficiente energetic
Cea mai des întâlnită metodă de reducere a costurilor cu energia electrică într-o afacere constă în achiziția de echipamente cu o clasă energetică superioară. Acestea îți pot chiar înjumătăți consumul de energie.
Există mai multe clase energetice care indică ce nivel de eficiență pot avea echipamentele. Clasa energetică A reprezintă cel mai redus consum de energie electrică, iar clasa energetică G indică cel mai mare consum. Astfel, cea mai profitabilă investiție pentru afacerea ta poate fi în echipamente din clasele energetice A, A+, A++ sau A+++. De exemplu, dacă deții un restaurant, poți să investești în echipamente frigorifice, friteuze sau mașini de spălat vase eficiente energetic.
Dacă îți dorești eficiență energetică pentru afacerea ta și nu dispui de capitalul necesar pentru investiție, poți să apelezi la un credit pentru investitii. Acesta poate fi o alegere inspirată pentru afacerea ta nu doar în prezent, ci și în viitor, și îți poate aduce multiple beneficii:
- parcurgerea procesului 100% online, fără a fi nevoie de o documentație stufoasă;
- dobândă fixă și rate egale, indiferent de valoarea ROBOR;
- obținerea împrumutului într-un timp foarte rapid;
- posibilitatea de a amâna rata 30 de zile, fără penalizări.
Identifică echipamentele care consumă cea mai multă energie
Pentru a putea reduce costurile cu energia electrică și pentru a stabili exact ce echipamente ai putea să înlocuiești pentru a spori eficiența energetică, trebuie mai întâi să identifici echipamentele care consumă cea mai multă energie și să decizi dacă justifică beneficiul adus afacerii.
Cele mai citite articole
O ladă frigorifică de dimensiuni mari, care stă mai mult goală și un sistem puternic de iluminat într-o zonă nu foarte circulată sunt doar câteva dintre exemplele de mari consumatori care nu aduc un beneficiu afacerii tale. Identifică-i și oprește-i sau, dacă situația o impune, înlocuiește-i cu soluții alternative.
Pentru a identifica exact câtă energie electrică folosește un frigider, de exemplu, poți să verifici diferența dintre citirile contorului electric cu frigiderul menținut în priză timp de câteva ore și citirile contorului cu frigiderul scos din priză în același interval de timp.
Apelează la energia verde
Dacă deții o afacere, indiferent de domeniul de activitate, vei avea parte de numeroase avantaje în urma instalării unui sistem fotovoltaic. Iată care sunt acestea:
- facturi reduse la energie, deoarece un sistem de panouri fotovoltaice poate furniza energie electrică gratuită în timpul zilei;
- versatilitate, deoarece nu ești limitat la o singură sursă de energie;
- rentabilitate a investițiilor.
Luând în considerare exemplul de mai sus, dacă deții un restaurant de o dimensiune generoasă, ai putea plasa panourile fotovoltaice pe acoperiș, fără să îți faci griji referitoare la spațiul suplimentar necesar pentru instalare.
Chiar dacă investiția inițială poate fi costisitoare, majoritatea companiilor care au apelat la energia verde constată că aceasta se amortizează în termen de 3-5 ani. Dacă situația financiară a firmei tale nu îți permite să investești într-un astfel de sistem, nu uita că poți să apelezi oricând la un credit pentru investiții. Totodată, poți consulta și programele guvernamentale de sprijin pentru instalarea de panouri fotovoltaice.
Investițiile în echipamente eficiente energetic, panourile fotovoltaice sau eliminarea echipamentelor nefolositoare care consumă mult sunt câteva dintre cele mai bune soluții pe care le poți implementa pentru a reduce costurile afacerii tale. Profită de informațiile din acest articol și pune în aplicare metodele potrivite pentru businessul tău.
Sursă foto: shutterstock.com