Cum s-au schimbat cazinourile de-a lungul timpului?

de WTA.ro
cazinouri-schimbat

Deşi conceptul de sală unde să poţi juca jocuri de noroc este una care se duce adânc în istorie, o să ne raportăm la primul cazino documentat în anul 1600 în Veneţia. Cuvântul care defineşte această locaţie unde norocul este prezent vine din cuvântul italian casino, care înseamnă casă mică.

Şi tot de Veneţia se leagă încă un izvor istoric care ateste jocurile de noroc desfăşurate într-un cadru intim. De această dată este vorba despre Il Ridotto di San Moise, situat în palatul Dandolo din Veneţia, il ridotto însemnând sală privată.

Aceste săli private au apărut la îndemnul autorităţilor vremii care îşi doreau să stopeze jocurile de noroc ilegale. În acest fel Il Ridotto intră în legalitate în anul 1638, când primăria Veneţiei îl declară legal şi apt de a primi publicul larg.

Ce este un cazino?

Noţiunea de cazino se raporta în acel timp la activităţi ilegale. Astăzi, orice dicţionar din lume ai consulta, cuvântul cazino îţi va fi tradus ca fiind o încăpere publică unde se practică legal jocuri de noroc.

Azi, nu există cazino de unde să lipsească jocul de poker şi, Pokerstars ţi-l aduce cu un singur click pe dispozitivul tău de acasă. Nu mai trebuie decât să selectezi masa care îţi place cel mai mult, să plasezi miza şi să ridici potul de pe masă.

Este clar într-un cazino veneţian nu era la modă jocul de poker şi cu siguranţă că nici nu fusese inventat la acea vreme. Se jucau jocuri specifice timpului, însă acest lucru nu lua din adrenalina şi distracţia jucătorilor care îi călcau pragul.

Să nu uităm că marele Imperiu Roman blama jocurile de noroc şi că le interzisese, dar acest lucru nu înseamnă că ele nu se practicau „la negru”. Se găseau întotdeauna soluţii şi surprinzător sau nu, în anul 1800 se descoperă pe teritoriul italian cea mai vestită casă de jocuri de noroc din Imperiu.

Aceasta primea soldaţii din Garda Pretoriană şi le făcea diverse oferte, de la feluri diverse de mâncare până la mese de joc private. Toate aceste oferte erau cioplite în piatră şi arheologii au dedus cu rapiditate că în locaţie se desfăşurau jocuri de noroc.

Deci, dacă ne gândim bine, existenţa cazinourilor este confirmată de datele istorice cel puţin de 2000 de ani. Faptul că ulterior s-au răspândit în Europa medievală nu a fost decât urmarea apetitului oamenilor pentru jocurile de noroc.

Şi odată cu acest apetit s-a preluat în mod inevitabil şi termenul de cazino. Acesta din urmă nu făcea decât să desemneze o casă sau o încăpere unde se desfăşurau jocuri de noroc şi unde jucătorii puteau servi diverse mâncăruri şi băuturi.

Casele de jocuri erau comune încă din Evul Mediu

Cu siguranţă că primele cazinouri îşi au originea în renumitele taverne ale Evului Mediu, cunoscute mai ales sub numele de caravanserai. Erau amplasate în Asia şi de obicei pe rutele cele mai utilizate de transport marfă.

Într-un asemenea caravanserai se ofereau servicii de prostituţie şi de jocuri de noroc, astfel încât călătorii să îşi lase acolo o parte cât mai mare din agoniseala proprie. Urmarea este că asemenea locaţii s-au răspândit rapid în toată Asia şi odată cu întoarcerea cruciaţilor şi în Europa.

Cele mai citite articole

Cel mai bun exemplu îl constituie Anglia, care la acea vreme era condusă de către regele Henric al VIII-lea. Era recunoscut ca un jucător împătimit şi cheltuia adesea sume impresionante pe jocurile de noroc.

Chiar în anul 1541 regele a pus presiune pe Parlament pentru a emite o lege din care vistieria să tragă foloase de pe urma acestei activităţi. Deja jocurile de noroc se răspândiseră cu o viteză ameţitoare, aşa că toată lumea ştia atunci ce înseamnă un cazino.

Totul a plecat de la feţele nobile ale vremii, cărora le convenea de minune să îşi expună viciul într-o locaţie desemnată în acest scop şi nu pe stradă, că odinioară. Există chiar o mulţime de poeme închinate acestei activităţi, unde se celebrau jocuri precum backgammon şi diverse jocuri cu cărţi.

Pentru popor, distracţia era oferită de taverne, unde de asemenea jocurile de noroc înfloreau de la o zi la alta. Aşa se face că în mod inevitabil jocurile de noroc au cuprins întreaga societate, oferind acces tuturor celor interesaţi.

Cazinourile moderne au adus luxul

Într-o tavernă din anii 1800 nu te puteai aştepta la cine ştie ce. Era probabil o încăpere insalubră în care fumul se tăia la propriu cu cuţitul dar chiar şi aşa, cu siguranţă că erau pline până la refuz şi din pricina prezenţei jocurilor de noroc.

Cazinourile veneţiene din 1638 au oferit pentru prima oară ideea de cazino de lux. Aşa cum se ştie, accesul la aceste locaţii era permis în prima fază doar aristocraţilor vremii, care dispuneau de fapt şi de resursa materială pentru a-şi satisface viciul.

Aceştia aveau cu siguranţă standarde înalte şi nu îşi permiteau să intre într-o locaţie care nu era pe măsură statutului lor social. Noţiunea de palat a fost deci asimilată jocurilor de noroc pentru încă o perioadă bună de 100 de ani.

Şi în toată această perioadă, oamenii obişnuiţi nu puteau intra în asemenea locaţii, pentru că se cerea un anumit dress code pe care nici unul dintre ei nu şi-l permitea. Aceste lucruri aveau să se schimbe însă cu apariţia cazinourilor moderne, unde accesul este permis oricărui jucător.

Este adevărat că se cere cel mai adesea şi respectarea unui cod vestimentar, dar acest lucru este astăzi permisibil oricui. Luxul din asemenea locaţii continuă să fie însă unul orbitor, pentru a arăta că te afli într-o locaţie unică, pe care trebuie să o respecţi şi să o preţuieşti în egală măsură.

Şi să o recunoaştem cinstit, dacă luxul nu ar fi cartea de vizită a cazinourilor, le-am mai trece oare pragul cu atâta uşurinţă? Cu siguranţă nu, însă atâta vreme cât luxul este acolo, de ce să nu ne bucurăm de această calitate pe care numai un cazino modern o poate oferi!

Concluzie

Dacă ai intrat într-un cazino fizic fie şi pentru o singură dată, este imposibil să nu fi rămas uimit de luxul exorbitant care domneşte acolo. Lumini orbitoare, mobilier select şi mese de joc la ultimele standarde internaţionale.

Dacă nu ai intrat până acum într-o asemenea locaţie, este cazul să nu mai stai pe gânduri. Chiar dacă nu vei pleca de la o masă de joc cu câştigul vieţii tale, cu siguranţă că vei trăi o experienţă unică, care îţi va rămâne în memorie pentru toată viaţa!

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa