Cum să ai o casă sustenabilă: sfaturi eco pentru viața de zi cu zi

de WTA.ro

În lumea dinamică de astăzi, o casă sustenabilă înseamnă mai mult decât o modă, este o necesitate. Dacă iei decizii conștiente în viața de zi cu zi, vei reduce impactul asupra mediului și vei contribui la un viitor  mai sănătos. În continuare, poți vedea câteva sfaturi utile pentru a avea o casă sustenabilă. 

Instalează termostat smart

Un termostat smart este o soluție la îndemână de eficientizare a consumului de căldură. Conectat la rețeaua de WiFi, termostatul smart poate fi controlat de la distanță, de pe computer sau telefon. 

De asemenea, acesta poate fi conectat la centrală, boiler și/sau aparatul de aer condiționat. Tehnologia în continuă dezvoltare permite monitorizarea tiparelor de încălzire și răcire, pentru a adapta temperatura în funcție de cea exterioară și de preferințe. Prin folosirea unui termostat smart vei reduce factura la energie din surse fosile, care are un impact major asupra mediului. 

Bea apă filtrată 

Apa filtrată printr-un sistem de osmoza inversa te poate ajuta sa te bucuri de apă curată și proaspătă, oricând îți dorești. Nu va mai trebui să folosești sticle din plastic, vei reduce costurile, iar acțiunea ta va avea și un efect pozitiv asupra mediului. 

La fel de importantă este conservarea apei. Astfel, este indicat să închizi robinetul atunci când te speli pe dinți sau speli vasele, să faci dușuri rapide și să uzi grădina cu o găleată și nu cu furtunul. 

Planifică mesele

Planificarea meselor este un alt element important pentru o casă sustenabilă. Prin planificarea din timp a meselor poți reduce risipa alimentară, economisi bani și face alegeri mai sănătoase. 

Primul pas este să faci inventarul cămării, a frigiderului și a congelatorului înainte de a pleca la cumpărături. Astfel, vei preveni cumpărăturile excesive. Atunci când planific mesele, alege ingrediente care pot fi folosite în mai multe preparate din cursul unei săptămâni. O astfel de abordare îți permite să reduci risipa alimentară, să economisești timp și energie. 

De asemenea, poți introduce în alimentație legume și fructe de sezon și locale. Acest lucru va permite reducerea amprentei de carbon asociate cu transportul mâncării și vei susține micii producători. În plus, alimentele de sezon sunt mai accesibile și te bucuri de gust și savoare. 

Folosește electrocasnice eficiente energetic

În momentul în care trebuie să schimbi frigiderul, mașina de spălat vase, aragazul sau centrala, alege modele eficiente energetic. Poți verifica clasa de energie pe ambalaj (de la A la G), cu A fiind cea mai eficientă energetic valoare. 

Utilizează produse de curățenie ecologice

Multe produse generaliste de curățenie conțin detergenți, aditivi, agenți de spumare și alți compuși toxici, care pot ajunge în râuri și polua ecosistemele și afecta biodiversitatea. Trecerea la produse de curățenie cu ingrediente naturale sau sustenabile reduce riscul de expunere la substanțe periculoase pentru om și mediu. 

O altă variantă este să alegi produse de curățenie cu ingrediente biodegradabile la contactul cu bacterii sau fungi. Astfel, la contactul cu natura nu vor cauza probleme, deoarece vor fi degradate prin procese naturale. 

Evită produsele de unică folosință din plastic 

Un mod simplu de a avea un stil de viață mai sustenabil este să limitezi sau elimini produsele de unică folosință din plastic. Investește în produse refolosibile, precum sticle de apă reutilizabile, cești de cafea, folii alimentare ecologice, plase din materiale naturale. 

Plantează o grădină

Indiferent de suprafața disponibilă, o grădină de flori sau legume te va ajuta să reduci din dioxidul de carbon din aer și să produci oxigen. În plus, dacă produci tu legume și/sau fructe vei reduce din dependența față de produsele din comerț, care necesită ambalare și transport. 

Alege materiale sustenabile

Renovezi sau doar vrei să decorezi locuința? Alege materiale sustenabile, precum pardoseli din lemn de bambus, blaturi din materiale reciclate sau lemn recuperat. Aceste materiale sunt ecologice și oferă un plus de personalitate casei tale. În plus, sunt durabile și necesită minimum de întreținere, un plus pentru mediu și pentru tine. 

Adoptarea unor practici sustenabile în propria casă poate avea un efect benefic asupra mediului și a calității vieții. Prin implementarea acestor recomandări ecologice contribui la un viitor mai bun pentru tine și familia ta și te bucuri de facturi mai mici, o viață mai sănătoasă și contribuția la binele comunității. Orice schimbare mică este importantă, iar împreună putem crea un mâine mai sănătos pentru generațiile viitoare. 

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa