Cum să alegi corect mărimea pentru casca moto

de WTA.ro

Casca moto face parte din echipamentul obligatoriu al unui iubitor de motociclete. Aceasta protejează capul nu doar de situațiile neplăcute și accidentele ce pot apărea în timpul mersului, dar și de insecte, praf, vânt puternic, ploaie, pietriș sau alte impedimente.

Căștile de motocicletă salvează vieți! Fie că ești pe cale să achiziționezi prima ta cască moto sau vrei să investești într-un model nou, iată cum poți alege corect mărimea acesteia, astfel încât să-ți ofere protecție și confort în drumurile tale pe 2 roți!

Forma capului

Primul criteriu de luat în calcul atunci când vrei să cumperi o cască moto este forma capului. Principalele aspecte sunt: rotund, oval și alungit. Îți va fi ușor să determini forma capului tău uitându-te în oglindă sau rugând un prieten să-ți spună. Pentru a cunoaște exact acest criteriu, poți să îți prinzi părul într-o coadă de cal, în cazul în care ai părul lung.

Forma capului poate influența tipul de cască moto pe care o poți folosi: Full Face, Open Face, Flip-up, Adventure etc. De pildă, căștile Flip-up sunt excelente pentru forma  rotundă, pe când cele Full Face vor oferi protecție și confort optim celor ovale și alungite, însă depinde foarte mult de la o persoană la alta; de aceea se încurajează probarea căștii moto.

Mărimea căștilor moto

Măsurarea circumferinței capului

Circumferința capului se măsoară cu ajutorul unui centimetru de croitorie, pornind dintr-un punct fix al frunții și trecând o singură dată cu materialul respectiv în împrejurul capului. Măsurătoarea se realizează la un deget lățime deasupra sprâncenelor (2 cm). Dacă ai părul voluminos, atunci încearcă să pui puțină presiune atunci când măsori, astfel încât să poți afla numărul exact. 

Cele mai citite articole

În cazul în care nu ai un centimetru de croitorie, atunci folosește o sfoară mai groasă pe care o poți măsura ulterior cu o ruletă sau riglă. După ce ai aflat circumferința capului și știi exact măsura acestuia, este timpul să consulți tabelul de mărimi al căștilor moto, precum:

 • Tabel de mărimi pentru casca moto (marime/ circumferință în cm)
  • XS – 53-54 cm,
  • S – 55-56 cm,
  • M – 57-58 cm,
  • L – 59-60 cm,
  • XL – 61-62 cm,
  • 2XL – 63-64 cm,
  • 3XL – 65-66 cm.

Ajustarea căștii pentru confort și siguranță

Pentru ca echipamentul moto să ofere siguranță și protecție superioară, poți achiziționa anumite accesorii care ajustează casca, precum bureții interiori ce pot fi prinși oriunde, așadar casca se va mula excelent pe forma și circumferința capului tău. Casca nu trebuie să creeze disconfort sau să „joace” atunci când este purtată.

Probează casca

Știi forma și circumferința capului și ai găsit mărimea potrivită pentru tine? Atunci probează casca moto! Aceasta trebuie să stea fixă pe cap, însă fără să te strângă sau să-ți creeze disconfort și senzație de sufocare. 

Încearcă să o porți pe aceasta cel puțin 10-15 minute, astfel încât să te asiguri că este modelul ideal pentru nevoile tale. Când alegi design-ul, ține minte că există mai multe tipuri de căști: Full Face, Open Face, Adventure, Flip-up, așa că probează mai multe stiluri până îl vei găsi pe cel potrivit.

Avantajele folosirii unei căști moto perfecte pentru forma și circumferința capului

 • Protejează foarte bine capul la impact.
 • În cazul unui accident rutier, casca va opri alunecarea pe carosabil, impactul fiind redus.
 • Protejează capul împotriva intemperiilor, pietrișului, pietricelelor și a altor elemente ce pot fi întâlnite în timpul mersului.
 • Protejează capul de vânt puternic, oferă confort termic și acustic.
 • Te ajută să fii vizibil în trafic chiar și noaptea. Inserează pe cască simboluri reflectorizante sau alege o cască în nuanțe deschise de culoare.

Fie că achiziționezi casca dintr-un magazin fizic sau online, asigură-te că o probezi pe aceasta înainte de a pleca la drum, iar dacă ai pasageri, atunci nu uita să le oferi și lor o cască potrivită de protecție. Ține cont de sfaturile primite și circulă în siguranță pe 2 roți!

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa