Cum să alegi locuința de vacanță care să reflecte preferințele tale

de WTA.ro

Poate că fiecare dintre noi visează la o locuință de vacanță pentru câteva zile de concediu sau drept refugiu pentru o perioadă mai lungă. Motivele și criteriile diferă de la o persoană la alta și fie că vorbim despre relaxare, aventură, liniște sau confort, există un loc special pentru fiecare dintre noi.

Totul începe cu pregătirea unei liste cu ceea ce îți dorești și cu așteptările tale. Stabilește bugetul de care dispui și cât de flexibil ești în această privință. În continuare, îți prezentăm câteva dintre criteriile pe care să le ai în vedere atunci când cauți o locuință de vacanță, în funcție de stilul tău și de preferințe.

 1. Pentru iubitorul de mare și plajă

Pe timpul verii este uneori dificil să găsești o cazare disponibilă în perioada dorită și care să îndeplinească cerințele tale. Astfel, cumpărarea unei locuințe de vacanță se poate dovedi soluția potrivită pentru un iubitor al pașilor pe nisip și al sunetelor mării. 

Amplasamentul locuinței reprezintă unul dintre cele mai importante criterii. Dacă alegi din ofertele de pe piață, de exemplu, un apartament de vanzare Mamaia Nord, te vei bucura de acces rapid la plajă, vedere la mare și apropierea față de puncte de interes din stațiune.

Alte aspecte de urmărit sunt:

 • Existența unei terase sau a unui balcon pentru a profita din plin de peisajul deosebit;
 • Posibilitatea unui loc de parcare subteran, mai ales că pe timpul verii stațiunea prinde și mai multă viață.
 1. Pentru iubitorul de munte și natură

Dacă preferi aerul curat și peisajele montane, o locuință la munte, fie că este un apartament sau o casă, poate veni în întâmpinarea nevoilor tale. Alege amplasamentul acesteia în funcție de activitățile preferate, precum drumețiile în natură sau practicarea sporturilor de iarnă. Poți opta pentru ceva mai izolat, dacă vrei mai multă liniște, sau pentru o zonă ușor accesibilă cu mașina personală sau cu trenul.

Cele mai citite articole

Indiferent de alegere, acordă atenție facilităților și utilităților și ia în considerare dacă zona respectivă este predispusă unor alunecări de teren sau inundații.

Alte criterii de care să ții cont sunt:

 • Dimensiunea spațiului exterior, mai ales dacă îți dorești grătar sau ciubăr, dar și costurile de întreținere;
 • O bucătărie echipată dacă intenționezi să locuiești acolo o perioadă mai lungă de timp.
 1. Pentru iubitorul de liniște

O altă variantă este cea a unei case într-o zonă rurală, la țară, care să-ți amintească de verile petrecute la bunici. Acolo poți beneficia din plin de liniște, aer curat și natură. Pentru o astfel de zonă, ai în vedere și următoarele:

 • Utilitățile dorite, precum apă curentă, electricitate, canalizare, gaze sau internet;
 • Materialele din care este construită casa: la fel ca în cazul unei cabane montane, o casă la țară din lemn implică mai multă întreținere;
 • Necesitatea unor modificări sau reparații;
 • Cele mai apropiate magazine și unități medicale în caz de nevoie;
 • Spațiul pentru a amenaja o grădină de legume și fructe.
 1. Pentru cel care iubește orașele istorice

Orașele cu istorie bogată oferă o combinație inedită pentru cei pasionați de cultură și plimbări pe străduțe întortocheate. Aici poți alege o locuință amplasată chiar în centrul istoric al orașului, cu acces rapid la principalele obiective. O altă variantă, în funcție de caracteristicile zonei, este o locuință amplasată pe o colină, pentru o vedere panoramică spectaculoasă. 

Alte aspecte sunt:

 • Dacă preferi o locuință mai veche, ține cont că poate avea nevoie de unele modificări;
 • Nevoia unei bucătării complet echipate sau doar a unei chicinete pentru câteva gustări.

Alegerea unei locuințe de vacanță ține de preferințele și de nevoile tale. Criteriile prezentate sunt doar câteva dintre aspectele de care să ții cont atunci când pornești în căutarea sa. Indiferent de decizie, sentimentul de relaxare și împlinire pe care îl vei avea atunci când vei deschide ușa noii tale proprietăți va fi unic.

Sursă foto: Pexels

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa