Cum să depășești cu succes momentele dificile din cariera ta

de WTA.ro

Indiferent de drumul pe care îl alegi în viața ta profesională, te vei lovi adesea de momente dificile, pentru care va trebui să găsești soluții potrivite. Acestea pot apărea într-o situație de cotitură, după ce iei o decizie riscantă sau când te simți amenințat de evenimente pe care nu le poți controla. Un drum complex în carieră nu poate fi lipsit de astfel de provocări, care te pot face mai puternic dacă ai instrumentele necesare pentru a le gestiona. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să te pregătești pentru astfel de perioade sau să le eviți:

Renunță la ceea ce te ține într-o situație complicată

A renunța la factorul principal care îți provoacă distres poate fi cel mai greu pas. În ceea ce privește cariera, de multe ori nu vei recunoaște momentul în care ai nevoie de o schimbare radicală și vei încerca să găsești alte soluții pentru a-l depăși. Noile oportunități care apar la orizont trebuie să te ambiționeze și să-ți pună la încercare spiritul aventurier. De aceea este important să nu-ți fie teamă să duci cariera la un alt nivel, mai ales dacă simți că te plafonezi în rolul actual. 

Un prim pas pentru a fi pregătit pentru astfel de situații este orientarea către carti de dezvoltare personala. Acestea te pot ajuta să-ți înțelegi mai bine intențiile, valorile, dorințele pentru viitor, dar și să identifici mai ușor cele mai bune soluții.

Asumă-ți responsabilitatea pentru deciziile luate

O carieră pe care te poți baza și care îți satisface toate așteptările implică o responsabilitate mai mare asupra deciziilor pe care le iei zi de zi. Cu un astfel de stil de gândire vei evita să fii luat prin surprindere de ceea ce se întâmplă în jurul tău. De multe ori se întâmplă ca o situație să pară că-ți scapă de sub control, tocmai pentru că nu reușești să îți asumi pe deplin deciziile. Dacă previi astfel de momente sau știi să le gestionezi corect, vei putea aborda totul la rece.

Cele mai citite articole

Dacă te afli într-o poziție de conducere este important să nu cauți scuze atunci când greșești. Deciziile pe care le iei în afaceri pot duce la rezultate imprevizibile, iar acceptarea greșelilor te va învăța să fii autentic și responsabil. În special în fața angajaților și a clienților este esențial să fii cât mai deschis, sincer și să recunoști că ai făcut anumite greșeli.

Învață din greșeli

Nimic nu te pregătește mai bine pentru situațiile neprevăzute decât experiența. Dacă ai o viziune clară asupra carierei pe care vrei să o urmezi, analizează cu atenție felul în care reușești să treci chiar și peste problemele mici care apar pe parcurs. Vei putea să acumulezi experiența de care ai nevoie pentru a descoperi soluțiile în cazul unor situații semnificativ de dificile. Tocmai de aceea vei întâlni adesea la interviurile de angajare întrebarea referitoare la un moment dificil pe care l-ai depășit și modul în care ai acționat. Angajatorii vor să observe ce cunoștințe ai acumulat în urma experiențelor anterioare și cum ai folosit resursele pe care le-ai avut la îndemână.

Momentele dificile din viața personală și cea profesională au menirea de a te pregăti pentru a deveni o versiune îmbunătățită a ta. Asigură-te că ai o atitudine ancorată în prezent și că ții cont de lecțiile pe care le oferă fiecare experiență.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa