Cum să dezvolți o rutină sănătoasă acasă

de WTA.ro

Automatizăm atât de multe aspecte ale rutinei noastre zilnice, încât uneori nu ne dăm seama cât de mult bine pot face micile noastre obiceiuri pentru menținerea sănătății și a bunei dispoziții. În acest context, dezvoltarea unei rutine zilnice sănătoase este esențială pentru a ne reîncărca bateriile în fiecare zi. 

Iată câteva sfaturi practice și eficiente pe care le poți urma pentru a menține un stil de viață sănătos și echilibrat acasă. 

1. Menține-te hidratat

Apa este unul dintre elementele cheie pentru sănătatea organismului nostru. Atunci când ai o viroză, vei auzi foarte des că este important să consumi multe lichide. Și nu este doar un sfat din bătrâni, ci o recomandare medicală de luat în seamă. 

Pe lângă faptul că oferă organismului ceea ce are nevoie pentru a menține celulele în stare bună de funcționare și un nivel optim de hidratare, apa previne, de asemenea, uscarea membranelor mucoase. 

Obișnuiește-te să consumi suficientă apă pe parcursul zilei, fără să o faci doar atunci când îți este sete. O variantă la îndemână este să montezi filtre apa direct la robinet, pentru a ușura la maximum acțiunea din spatele nevoii de hidratare.

2. Asigură-te că beneficiezi de suficientă lumină solară

Lumina naturală ajută corpul să producă vitamina D, esențială pentru îmbunătățirea stării de spirit și vitală pentru regenerarea celulelor.

Poți adapta banalul obicei de a bea cafeaua dimineața, alegând să petreci acele 10 minute pe balcon sau pe terasă, bucurându-te de primele raze de soare. Dacă există loc pentru un șezlong sau un leagăn, cu atât mai bine! 

3. Oprește televizorul

Cu știrile care rulează mereu la TV și evenimentele globale care ne pătrund în case 24 de ore din 24 este ușor să ne simțim copleșiți și cu moralul la pământ. Însă, o pauză de la lumea exterioară nu ar strica. Dacă în general te uiți mult la televizor, s-ar putea să îți fie greu să renunți complet la el.

Încearcă să te concentrezi pe schimbări mai mici și graduale. De exemplu, ai putea decide să anulezi serviciile de streaming, să te limitezi doar la vizionarea episoadelor noi ale serialelor preferate, să te uiți la televizor doar în weekend sau când faci altceva, cum ar fi exerciții fizice.

4. Exerciții de respirație

Cele mai citite articole

Respirația și meditația sunt excelente pentru sănătate. Însă, de multe ori, uităm să punem în practică aceste metode simple prin care putem reduce stresul și ne putem oxigena creierul. 

Aceste exerciții simple pot îmbunătăți concentrarea, memoria și capacitatea de atenție. Așadar, atunci când petreci mai mult timp acasă, obișnuiește-te să faci câteva exerciții de respirație; propune-ți să faci asta de fiecare dată după ce termini de aranjat hainele, după fiecare duș sau atunci când te demachiezi. 

5. Somnul de frumusețe

Somnul este unul dintre principiile cheie ale unui stil de viață sănătos. Atunci când dormi bine, corpul se relaxează și încep procesele de regenerare ale organismului. 

Dacă ai dificultăți în ce privește somnul sau, pur și simplu, îți dorești un somn cât mai liniștitor, ia în calcul achiziționarea unui purificator de aer sau instalarea de rulouri cu proprietăți antifonice. Acestea te pot ajuta să ai un somn mai odihnitor.

6. Creează un mediu relaxant

Dacă îți petreci destul de mult timp acasă este important ca locuința ta să fie un mediu cât mai confortabil. Adăugarea unor elemente de design biofilic te-ar putea ajuta să te simți mai confortabil, fiind conectat cu natura. Invitarea naturii să intre în viețile și casele noastre este importantă pentru starea noastră de bine.

Ia în calcul amplasarea câtorva plante în camere sau îngrijirea unei mici grădini de balcon. Chiar dacă nu ai mai făcut asta până acum, a îngriji plantele poate fi o activitate extrem de relaxantă. Și apropo de rutină, și plantele o adoră! O dată pe săptămână, îți poți propune să verifici dacă plantele au suficientă apă sau pământ și să le uzi dacă este nevoie. 

Creând o astfel de rutină de îngrijire a plantelor, ele se vor dezvolta frumos și vor fi bine îngrijite, ceea ce îți va aminti să îți respecți și celelalte rutine, astfel încât să ai grijă și de corpul și sufletul tău.

Așadar, pentru că acasă este locul unde te simți cel mai confortabil să fii tu, este un exercițiu util să încerci să dezvolți o rutină sănătoasă pentru timpul pe care îl petreci acasă. Efectele se vor reflecta asupra celorlalte aspecte ale vieții tale mai rapid și mai armonios decât te aștepți.

Sursa foto: freepik.com

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa