Parentingul poate fi una din activitatile cele mai dificile, dar si cea mai plina de satisfactii. Acesta iti poate aduce bucurii mari, fiind totodata o provocare continua. Fiecare copil este unic si poate fi coplesitor sa gasesti calea pentru a fi un bun parinte si, totodata, pentru a-l indruma si educa adecvat. Desi nu exista o formula magica pentru un parenting perfect, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a fi un parinte bun. O parte din aceste trucuri, alaturi de multe altele, le gasesti detaliate in diverse carti de parenting.
Iata cateva din principiile de baza ale unui parenting de succes.
Iubeste-ti neconditionat copilul
Ingradirea iubirii fata de copil nu trebuie sa fie masura de pedeapsa, indiferent de comportamentul acestuia. Este adevarat ca nu trebuie sa accepti alegerile sau comportamentul neadecvat al copilului, dar nu uita sa ii arati ca il iubesti si ca il accepti asa cum este, chiar daca a gresit. Acorda-i copilului tau in orice moment dragostea si suportul tau.
Fii un exemplu bun pentru copilul tau
Se spune ca un parinte bun este exact acea persoana pe cra evrea sa o regaseseasca in propriul copil. Copiii sunt cei mai fini observatori si memoreaza cu o mare acuratete ceea ce fac si spun parintii. Prin urmare, daca vrei sa regasesti la copilul tau o atitudine cooperanta si pozitiva, retine sa fii un exemplu demn de urmat – acesta are un impact enorm asupra modului in care se comporta copilul tau. Fii intotdeauna cel mai bun exemplu pe care copilul tau il poate imita.
Cele mai citite articole
Petrece timp de calitate cu copilul tau
Chiar si atunci cand programul tau este foarte aglomerat, rezerva-ti timp pentru fiecare copil. Profita de micile oportunitati pentru a consolida relatia dintre voi si a petrece timp de calitate impreuna, indiferent daca sunteti in drum spre scoala, in timpul mesei sau la ora de baie. Intereseaza-te de preocuparile si gandurile lui si arata-i cat de mult iti pasa de el.
Stabileste reguli si fii consecvent
Cheia unei discipline consta in reguli clare si impunerea unor limite de care copilul sa tina cont, iar acestea trebuie urmate consecvent. Stabileset rutine pe care cei mici sa le urmeze si fii cat se poate de specific in legatura cu comportamentul pe care il astepti de la el. Totodata, fii rezonabil in stabilirea acestor reguli si incurajeaza comportamentul pozitiv prin laude sincere pentru toate lucrurile bune pe care copiii le fac.
Responsalizeaza copilul
Abiliteaza copilul si ajuta-l sa se simta capabil prin oferirea unor mici responsabilitati adecvate varstei. Astfel, cei mici ar putea fi cooptati in asezarea mesei pentru cina sau in strangerea jucariilor, in vreme ce copiii mai mari pot fi responsabilizati cu planificarea si organizarea unei activitati in famili. Sprijina-i si ajuta-i, dar nu rezolva problemele in locul lor.