În perioadele caniculare, deși este imposibil să controlezi temperatura de afară, ai la dispoziție mai multe modalități de a menține răcoarea în casă, fără a trebui să instalezi un aparat de aer condiționat.
Coboară jaluzelele
Vara, atunci când soarele bate direct în ferestre, temperaturile din interior pot crește cu 10 grade Celsius sau chiar mai mult. Pentru a evita efectul de seră și a menține confortul termic, primul pas este să cobori jaluzelele și să tragi perdelele sau draperiile. O altă idee eficientă este să optezi pentru jaluzele sau rulouri exterioare pentru a te apăra de căldură.
Blochează pătrunderea căldurii prin izolație termică
De exemplu, printr-un sistem de izolatie termica reflectivă se reduce transferul de căldură prin radiație cu 95-97% pe durata verii, iar în sezonul rece facturile la electricitate pot scădea cu până la 30%. Tehnologia reflectorizantă multistrat, folosită inițial pentru a izola costumele astronauților de la NASA, poate oferi o izolație excelentă la căldură.
Izolația termică limitează transmiterea de căldură prin pereți și prin acoperiș și menține locuința răcoroasă. Atât pentru clădirile noi, cât și în proiectele de renovare, izolația termică joacă un rol foarte important pentru a evita supraîncălzirea.
Evită supraîncălzirea acoperișului
Conceptul de „cool roofing” este unul mai puțin cunoscut, însă destul de igenions. Tehnica presupune vopsirea acoperișului cu o vopsea albă, termoizolantă și reflectorizantă. Aceasta reflectă radiația solară în loc să o atragă, așa cum se întâmplă în cazul unui acoperiș clasic. Prin această tehnologie se poate reduce temperatura din interior cu aproximativ 5-10 grade Celsius.
Limitează umiditatea
Chiar și vara, umiditatea nu este de dorit în casă. Din cauza temperaturii ridicate, combinată cu umiditatea, se va crea acel efect de seră care îți va da senzația că fierbi în propria locuință. Există multe activități care ar trebui evitate în orele de temperatură maximă așa cum sunt spălarea vaselor, dușul și gătitul.
Folosește perdele deschise la culoare în sezonul cald
Perdelele în culori deschise înfrumusețează aspectul unei camere și au un alt avantaj major: reflectă lumina și căldura. În contrast, culorile închise absorb căldura. De aceea, este indicat să optezi pentru perdele în culori deschise în lunile de vară. Totodată, sunt preferate perdelele opace în locul celor diafane, pentru a bloca acumularea căldurii în interior.
Nu deschide ferestrele ziua
Când temperaturile sunt ridicate, una dintre greșeli este să deschizi ferestrele. Acestea ar trebui deschise seara, după lăsarea întunericului sau dimineața devreme, până la ora 9-10. Astfel, se previne pătrunderea căldurii. De asemenea, nu uita să tragi perdelele și/sau jaluzelele înainte de a pleca la locul de muncă. Vei evita acumularea de căldură pe perioada în care nu ești acasă.
Limitează folosirea dispozitivelor electronice/electrocasnice
Dacă poți evita acest lucru, limitează folosirea cuptorului și a altor electrocasnice precum slow cooker-ul sau uscătorul de păr în zilele caniculare. De asemenea, închide televizorul, computerul și alte aparate atunci când nu le folosești. În lunile de vară este indicat să le utilizezi cât mai puțin, pentru că folosirea lor regulată va crește și mai mult temperatura din locuință.
Schimbă-ți rutina de somn
Somnul are de suferit în timpul verii. Cu toții suntem familiari cu nopțile nedormite după zilele caniculare. Este important să folosești lenjerie din bumbac și să o schimbi la câteva zile. Evită fibrele sintetice deoarece acestea generează căldură când îți ating corpul.
Alege perne cu umplutură de alac, hrișcă sau alte cereale, în locul celor din pene de gâscă sau cu umplutură sintetică. Acestea au numeroase proprietăți benefice pentru somn, mențin răcoarea și nu rețin umezeala.
Adoptă „obiceiuri de caniculă”
O altă modalitate de a face față căldurii este să ai grijă de tine. Poartă haine în culori deschise, din materiale naturale și ușoare. Folosește creme cu factor de protecție solară. Bea cât mai multă apă și evită alcoolul și cafeaua, deoarece contribuie la deshidratare. Pune accent pe fructe și legume proaspete, salate și alte preparate ușoare, care nu necesită folosirea îndelungată a aragazului sau cuptorului.
Căldura mare este o problemă în zilele de vară. Totuși, ai la dispoziție câteva soluții, de la izolarea termică a locuinței, până la modalități simple și practice, precum aerisirea camerelor dimineața și seara, folosirea perdelelor și purtarea hainelor lejere.
Sursa foto: Shutterstock