Cum să optimizezi bugetul familiei pentru prosperitate pe termen lung

de WTA.ro

Un viitor financiar prosper se construiește încă din prezent, prin adoptarea unor obiceiuri inteligente și prin prioritizarea lucrurilor cu adevărat importante în viață. Descoperă, în cele ce urmează, ce poți face pentru optimizarea bugetului familiei tale, astfel încât să obțineți prosperitate pe termen lung.

1. Creează și respectă un buget lunar detaliat

Primul pas pentru optimizarea bugetului familiei este să creezi un buget lunar detaliat, care să reflecte exact situația financiară a familiei. Iar aici, pe lângă identificarea veniturilor lunare, un alt aspect extrem de important sunt cheltuielile. 

Când creezi bugetul lunar, împarte-le în două categorii: 

  • cheltuieli fixe (chirie, rată ipotecară, utilități, transport); 
  • cheltuieli  variabile (alimente, distracție, cumpărături neesențiale). 

Acest lucru te ajută să identifici zonele unde cheltuiești mai mult decât este necesar și să încerci să faci economii. 

Dar atenție, economiile nu se referă la impunerea unor limite. De exemplu, dacă observi că facturile la utilități sunt foarte mari, atunci poți încerca să adopți obiceiuri sănătoase de consum, cum ar fi folosirea unui termostat pentru reglarea temperaturii și scoaterea dispozitivelor din priză atunci când nu le folosești.

2. Prioritizează cheltuielile importante

Pentru a optimiza bugetul familiei pe termen lung, un alt lucru important pe care este bine să îl faci este prioritizarea cheltuielilor importante. Iată câteva exemple de arii pe care să le ai în vedere:

  • Sănătatea. Programează controale periodice la medic pentru tine și familie, chiar dacă nu vă confruntați cu anumite simptome. Prevenția este mai bună decât orice tratament și costă mai puțin. În acest sens, poți să închei o asigurare de sănătate pentru tine și cei dragi, care să vă permită acces la servicii de prevenție în clinici private, dar și decontarea costurilor de spitalizare sau tratament, în caz de nevoie.
  • Siguranța viitorului vostru – deși unele provocări nu pot fi prevenite, ele pot fi gestionate eficient, cu riscuri minime. O modalitate prin care poți obține liniște și siguranță financiară, indiferent de ce-ți rezervă viitorul, este să apelezi la o asigurare de viață. Există mai multe tipuri de asigurări la care poți apela, în funcție de nevoile tale: asigurare care oferă protecție financiară, asigurare cu o componentă de economisire, asigurare cu o componentă de investiție și inclusiv asigurare pentru copii.
  • Ratele la credit. Dacă ai unul sau mai multe credite în derulare, fă o prioritate din rambursarea lor anticipată. Acest lucru nu numai că îți aduce mai multă flexibilitate financiară, dar vei reuși și să plătești mai puține dobânzi. 
  • Fondul de rezervă – reprezintă economiile pe care le păstrezi pentru a face față situațiilor de urgență, cum ar fi reparații neașteptate la casă sau mașină, pierderea locului de muncă sau alte probleme  neprevăzute care ar putea implica investiții financiare.

Conform specialiștilor, este recomandat să îți creezi un fond de rezervă care să acopere cheltuielile de bază pe o perioadă de 3 până la 6 luni. Acest pas te ajută să te protejezi de datorii pe termen lung și să menții bugetul familiei sub control, chiar și în fața evenimentelor neașteptate – lucruri care pot contribui semnificativ la bunăstarea voastră materială pe termen lung.

3. Diversifică sursele de venit

Dacă îți dorești și mai multă siguranță și independență financiară pentru tine și cei dragi, atunci ia în considerare diversificarea surselor de venit. Deși nu este imposibil, obținerea unei prosperități financiare în viitor poate fi mai dificilă atunci când te bazezi doar pe venitul salarial. Așa că, dacă timpul îți permite, de ce să nu încerci câteva metode de a-ți suplimenta veniturile?

Acestea pot include activități independente (freelancing) în domeniile în care te pricepi sau chiar efectuarea unor investiții inteligente pe bursă. Totuși, ține cont că fiecare dintre aceste metode necesită timp alocat și cunoștințe, iar câștigurile nu sunt garantate. Chiar și așa, dacă ești dispus să-ți asumi un anumit risc, posibil ca viitorul prosper la care visezi să fie mai aproape decât crezi.

În concluzie, cu disciplină financiară și viziune pe termen lung, te poți folosi de bugetul familiei pentru a construi un viitor prosper. Folosește-te de ideile din acest articol și pune-le în aplicare pe cele care rezonează cel mai bine cu obiectivele tale.

Sursă foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa