Cum să preîntâmpini efectele dezastruase ale lipsei de somn

de WTA.ro

Foarte mulți oameni se luptă cu lipsa somnului, mărturisind că le afectează viața personală, dar și pe cea profesională. Efectele acestei tulburări sunt nocive, afectând imunitatea organismului, ceea ce duce la apariția diferitelor boli. Evident că nu este vorba despre insomnia de o noapte, organismul reușind relativ simplu să-și revină după un astfel de moment, ci despre incapacitatea de a dormi relaxat un număr de ore adecvat în fiecare noapte.

Somnul se manifestă ca o nevoie imperioasă, ca o obișnuință, menținută cu prețul și rigorile unei condiționări și a unui veritabil ritual. Somnul este o componentă importantă și sănătoasă a rutinei zilnice, petrecem aproximativ o treime din timp făcând asta. Somnul de calitate este la fel de esențial pentru supraviețuire precum consumul de mâncare și apă. Somnul reprezintă unul dintre cele mai sănătoase obiceiuri pentru creierul nostru. 

Potrivit tot mai multor studii de specialitate, două treimi dintre adulții din toate țările dezvoltate nu reușesc să doarmă cele 8 ore de somn recomandate în fiecare noapte și 7-9 ore în decurs de 24 de ore. Somnul ajută memoria, ajută regenerarea celulelor nervoase, susține capacitatea de concentrare, contribuie la reglarea hormonală și a apetitului, reglează sistemul imunitar și determină starea de spirit.

Tulburarile de somn sunt condiții care afectează capacitatea de a dormi bine în mod regulat. Insomnia se caracterizează prin anormalități ale calității, cantității sau momentului somnului, respectiv trezitul în mod frecvent în timpul nopții sau trezitul mult mai devreme decât trebuie, completat de o stare de oboseală și lipsa de energie.

Insomnia poate avea mai multe cauze precum simptomele unei depresii sau anxietăți, poate fi provocată de o afecțiune(boli cardiovasculare, boli ale plămânilor, astm, Alzheimer, hipertiroidism, artrită, leziuni cerebrale, tumori, accident vascular cerebral), cauze hormonale, expunerea excesiva la tehnologie sau o minte hiperactivă.. Pentru a dormi și pentru a avea un somn calitativ, avem nevoie să creștem nivelul de melatonină, apoi să scădem temperatura corpului. Astfel, este important ca activitățile pe care le facem înainte de somn să țină cont de acest lucru.

Iată cum poți să preîntâmpini efectele lipsei de somn!

În cazul în care nu vrei să treci printr-o astfel de situație nedorită, există metode prin care poți preîntâmpina efectele dezastruoase ale lipsei de somn:

  • Tehnicile de relaxare sau meditația reușesc să îmbunătățească somnul și să reducă nivelul de stres acumulat, care ar putea să contribuie la apariția acestui fenomen. Practicate frecvent, ca parte din viața cotidiană, acestea vor garanta un somn odihnitor de 7-8 ore pe noapte;
  • Ședințele de masaj sunt și ele de mare ajutor în inducerea somnului. Reflexoterapia îmbunătățește calitatea vieții și luptă chiar și împotriva depresiei, așa că poate fi o metodă excelentă de a asigura persoana în cauză că va dormi excelent și că va avea bateriile încărcate pentru a doua zi;
  • Stilul de viață sedentar este un inamic al somnului. O persoană activă va dormi foarte bine, ceea ce înseamnă că exercițiile fizice ar trebui să devină o constantă în viața oricui. Înotul, mersul pe jos sau joggingul sunt plăcute și perfecte pentru cei care luptă împotriva insomniei, totuși, înainte de culcare nu trebuie practicate;
  • Stilul de viață sănătos și alimentația adecvată nu pot fi uitate. Astfel, cu câteva ore înainte de culcare nu este bine să se consume o cantitate mare de hrană și nici alimente sau băuturi care conțin cofeină. Cafeaua, tutunul, alcoolul nu sunt sănătoase și pot duce la întârzierea instalării somnului. Câteva ingrediente pot fi consumate pentru a dormi fără probleme toată noaptea: laptele călduț, mierea, migdalele, nucile;
  • În dormitor nu au ce căuta televizoarele, telefoanele, tabletele sau laptopul, deoarece lumina lor este deranjantă. Temperatura trebuie să fie potrivită, altfel niveluri prea scăzute sau prea mari pot menține o persoană trează noapte de noapte. Nu în ultimul rând, sunt vitale liniștea și întunericul, putând fi folosite preventiv masca pentru protejarea ochilor și dopurile de urechi.

Dacă te afli deja într-o astfel de situație și nu găsești ieșire, atunci o idee excelentă este să apelezi la serviciile de psihoterapie individuala unde vei învăța cum să gestionezi această problemă, un specialist te va susține să înțelegi de ce te confrunți cu insomnia, cum să-ți manageriezi mai bine sentimentele și emoțiile în viața de zi cu zi, cum să te adaptezi la schimbări și probleme de viață ce ar putea să-și pună amprenta inclusiv asupra somnului.

În concluzie, problemele cu somnul ar putea să nu apară niciodată dacă adopți un stil de viață sănătos, dacă faci mișcare și respecți câteva reguli simple. Totuși, în cazul în care insomnia s-a instalat deja și nu știi ce să faci pentru a reveni la somnul normal, atunci cea mai bună soluție este să apelezi la specialiști, pentru că ei te vor învăța cum să faci față situației.

Sursa foto: Unsplash.com

Te-ar putea interesa