Cum să-ți ajuți copilul să iubească pictura

de WTA.ro

Copiii sunt creativi în mod natural, iar gustul pentru artele plastice se poate cultiva încă din copilărie. Fie că au un talent artistic deosebit, fie că folosesc arta ca pe un hobby, copiii tăi pot fi inspirați de lucrurile care îi înconjoară, iar pictura îi poate ajuta să se exprime mai ușor. De aceea, este bine să-i încurajezi și să le stimulezi imaginația, ajutându-i să aprecieze arta. Din acest articole vei afla câteva sfaturi despre cum poți să-l ajuți pe juniorul tău să iubească pictura.

1.   Observă-i afinitățile naturale

Copiii sunt atrași de multe activități, însă atenția lor este ușor deturnată. Atunci când un lucru le place foarte mult sau îi preocupă cu adevărat, vor petrece mai mult timp făcându-l. Observă cu atenție ce-i place copilului tău să facă. Dacă stă ore în șir să coloreze, pasul firesc este să-l familiarizezi cu lumea picturii. Însă, dacă această activitate nu îi captează suficient atenția, ai putea să-l orientezi către alte forme de artă. Nu-l obliga niciodată să facă ceva ce TU crezi că i-ar plăcea. Lasă-l să aleagă în mod natural.

2.   Lasă-l să se exprime liber

Mulți părinți încearcă să-și ghideze copiii atunci când vine vorba de desen sau pictură. Nu uita însă că arta este o formă de explorare, pe care copilul tău o va savura pe cont propriu. Oferă-i o temă de gândire, pune-i materiale la dispoziție și lasă-l să creeze în voie.

3.   Vizitați muzee și colecții de artă

Muzeele pot fi locuri foarte potrivite în care copiii să învețe despre artă. Este important însă ca informația primită să nu fie în cantități foarte mari. Limitați-vă la câteva tablouri într-o vizită. Și fii răbdător. Copiii percep arta cu totul altfel, așa că este posibil să primești multe întrebări sau să zăboviți multă vreme în fața unui tablou.

4.   Cumpără materiale potrivite

Cele mai citite articole

Desenul și pictura se pot realiza în moduri diverse, iar copilul va experimenta până să găsească tehnica potrivită pentru el. De aceea, este bine să-i pui la dispoziție mai multe materiale, din care să aleagă. Asigură-te că are la îndemână bloc pentru desen, creioane colorate, pensule, culori de acuarela sau chiar acrilice. Îndeamnă-l să folosească diverse materiale și să afle care sunt favoritele sale. Puteți picta împreună și compara tipurile de materiale folosite și rezultatele obținute.

5.   Amenajează-i un spațiu potrivit pentru pictură

Este important ca micuțului să-i facă plăcere să picteze, de aceea, spațiul în care se desfășoară trebuie să fie atractiv. Amenajează-i un colț luminos, cu un mic birou sau o măsuță de lucru. Fă loc pentru materialele de pictură și împânzește spațiul cu elemente care ar putea să-l inspire: fotografii, imagini cu personaje sau animale care îi plac, obiecte interesante. Învață-l să facă ordine mereu după ce a pictat, pentur ca spațiul să fie la fel de îmbietor și data următoare.

6.   Înscrie-l la un curs de pictură

Dacă cel mic dovedește un talent artistic deosebit sau dacă observi ca aceasta activitate îi face foarte multă plăcere și ar vrea să evolueze, îl poți înscrie la un curs de pictură, unde va primi ghidaj profesionist. În general, la astfel de cursuri, copiii învață tainele desenului, felul în care să folosească în mod corect pensulele și culorile sau cum să combine nuanțele diferite de culori. După participarea la un curs de pictură, vei observa cu siguranță progrese în ce privește tehnica micuțului tău.

În concluzie, orice copil poate fi îndrumat de părinți către artă. Pictura, în special, dezvoltă creativitatea și îi permite celui mic să se exprime liber. Îl poți încuraja să iubească acest mod de exprimare dacă îi pui la dispoziție materialele necesare și îi creezi un spațiu propice unde să picteze. În plus, vizitele frecvente la muzee de artă și plimbările în natură îl pot inspira să picteze ai frumos.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa