Rolul de manager aduce cu sine responsabilități și așteptări mai mari, impunând nu doar o conduită specifică, ci și o serie de competențe esențiale pentru a asigura succesul în noul rol.
Ca lider al echipei, responsabilitatea primordială este cea de a crea o relație de încredere și de a motiva, coordonând cu succes activitățile și asigurând îndeplinirea obiectivelor organizaționale pe termen lung.
Dacă ești nou în rolul de manager și vrei să-ți coordonezi echipa eficient, iată câteva sfaturi de care să ții cont.
Cunoaște echipa și construiește relații de încredere
A cunoaște fiecare membru al echipei la nivel personal și profesional este un atribut important al unui manager de succes. Reușita activității tale se bazează pe formarea unor relații de încredere și pe o bună colaborare cu angajații.
Prin urmare, solicită informații despre organigrama pentru a cunoaște poziția fiecărui angajat din echipa ta și responsabilitățile care îi sunt atribuite prin fișa postului. În plus, stabilește întâlniri individuale cu fiecare dintre membrii echipei, pentru a-i cunoaște, pentru a le afla așteptările și pentru a le înțelege stilul de lucru.
Deși procesul de acomodare va fi unul mai lung, este esențial să stabilești, încă de la început, un prim contact cu fiecare dintre angajați.
O calitate esențială a unui bun manager este aceea de a asculta și de a-și înțelege echipa. În acest fel, vei afla care sunt obiectivele fiecărui angajat, punctele lor forte, pasiunile și planurile pe termen lung și vei înțelege care este dinamica echipei în ansamblu.
Stabilește obiective clare și folosește transparența în comunicare
Pentru a câștiga echipa de partea ta, este important să comunici transparent și să stabilești obiective clare încă de la început. Poți angaja echipa în procesul de stabilire a obiectivelor și de setare a termenelor limită. În acest fel, fiecare membru al echipei își va înțelege rolul și își va putea organiza sarcinile în consecință.
Cele mai citite articole
În plus, stabilirea unor obiective măsurabile va ușura procesul de evaluare, furnizând un cadru clar pentru monitorizarea progresului și îmbunătățirea performanței individuale și de echipă.
Creează o cultură a feedback-ului
Acordarea și primirea de feedback este extrem de importantă în cadrul unei echipe performante și sănătoase. Indiferent dacă angajații au fost sau nu obișnuiți cu sesiunile de feedback, instituie această practică la nivelul echipei cât mai curând după ocuparea noului rol.
Alocă timp pentru a acorda feedback punctual fiecărei sarcini pe care ai atribuit-o unui angajat și organizează întâlniri periodice pentru a evalua activitatea acestuia. Nu omite să compensezi eventualul feedback negativ cu aprecieri despre implicarea și performanțele sale.
Totodată, pentru a crea o cultură a feedback-ului, este esențial să arăți o deschidere permanentă înspre a primi feedback de la angajați, luând în considerare sugestiile primite și făcând schimbări acolo unde este cazul. Feedback-ul bidirecțional va consolida echipa și încrederea angajaților în managerul lor.
Demonstrează integritate și acționează ca un exemplu
Un lider adevărat este cel care pune echipa în mișcare, muncind alături de angajați pentru îndeplinirea obiectivelor. Salariații nu își doresc un manager care să le îndeplinească sarcinile, ci un lider care să-i îndrume și care să-i investească cu încredere.
Pentru a determina echipa să te urmeze și să acționeze conform cerințelor tale, este important să fii un exemplu bun de urmat, demonstrând integritate și respectând valorile stabilite. Astfel, recunoaște atunci când ai greșit și respectă promisiunile pe care le-ai făcut, comunică deschis și expune echipei toate informațiile relevante pe care le deții.
De asemenea, ia în considerare perspectivele celorlalți angajați și implică-i în procesul de luare a deciziilor, acolo unde este posibil, recunoaște meritele și contribuția angajaților atunci când înregistrezi un succes și motivează-i să devină performanți și să evolueze constant.
Acomodarea în rolul de manager este un proces de durată, atât pentru lider, cât și pentru echipă. Totuși, stabilirea unor reguli și standarde clare încă de la început va ușura colaborarea pe termen lung. Important de reținut este că un bun manager trebuie să acționeze ca un exemplu, să asculte și să comunice transparent, construind relații de durată și investind în încredere reciprocă.
Sursă foto: Shutterstock