Plăcile de pavaj reprezintă o investiţie pentru aspectul şi utilitatea curţii tale. Acestea ajută la definirea unor trasee sau zone distincte şi contribuie la înfrumuseţarea ansamblului general al casei. Pentru a te bucura de toate beneficiile acestei investiţii este important ca pavajul să fie montat corect. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta fie să te implici într-un astfel de proiect, fie să-l controlezi mai bine în calitate de beneficiar în relaţia cu firma prestatoare de servicii, de la început până la recepţia lucrării.
Plănuieşte eficient
Montajul unui sistem de pavele pentru curte poate fi asemănat cu jocul de domino. O greşeală apărută pe parcurs, în orice moment al proiectului, va influenţa rezultatul final. Din acest motiv, evaluarea iniţială a lucrării este esenţială. Stabileşte clar necesarul de materiale pentru fiecare zonă şi delimitează toate căile de acces. Ia în calcul toate marginile şi eventualele obiecte care vor fi înconjurate cu pavele. Dacă există diferenţe de nivel, calculează inclusiv treptele necesare.
Pregăteşte terenul
Suprafaţa pe care se montează pavajul reprezintă suportul acestuia. Asigură-te că este nivelat corespunzător şi eliberat inclusiv de vegetaţie. Dalele propriu-zise nu se întind decât după ce a fost pregătit stratul necesar de nisip. Cel mai înţelept este să aştepţi câteva ore pentru a vedea dacă nu cumva există zone în care apar găuri din cauza activităţii terenului. Acolo trebuie insistat cu material, altfel pavajul se va lăsa. Atenţie la dimensiuni şi cantităţi pentru a nu avea surprize cu privire la design şi utilitate. Compactarea nisipului este foarte importantă, deoarece va reprezenta stratul suport pentru pavaj.
Aşezarea pavelelor
În funcţie de material, dimensiuni şi model, aşezarea plăcilor poate fi o operaţiune mai simplă sau mai complicată. Cu cât designul este mai variat, cu atât necesită mai multă atenţie cu privire la aşezarea fiecărei dale la locul potrivit. Marginile sunt, de asemenea, foarte importante, din mai multe motive. În primul rând, din raţiuni estetice, nu-ţi doreşti să ai foarte multe tăieturi la capete, care schimbă aspectul uniform. Din punct de vedere financiar, prea multe tăieri înseamnă risipă de material şi resurse irosite. Revenind la capitolul de proiectare, dacă aceasta s-a făcut la scară reală, aproape că nu vei avea nevoie de tăiat pavele, pentru că se vor potrivi perfect.
Apa, principalul inamic
Pavajele montate incorect se văd cel mai bine după prima ploaie. Acesta este probabil cel mai important rol al aleilor pavate: să te scutească de neplăcerile provocate de vremea rea atât pentru pietoni, cât şi pentru maşini. În special terasa din imediata vecinătate a casei ridică multe probleme. În primul rând, trebuie să iei în calcul un grad de înclinaţie dinspre casă spre grădină, astfel încât apa acumulată din ploi, adunată cu cea care cade de pe acoperiş, să nu băltească la temelia casei, ci să se scurgă cât mai departe. O decizie foarte înţeleaptă este să soliciţi prelungirea sistemului de scurgere de la acoperiş pe sub dalele de pavaj. Acest lucru se poate face cu uşurinţă dacă este prevăzut în proiect de la început. Jgheaburile şi burlanele de la nivel superior nu mai aruncă apa pe pavele, ci îşi continuă traseul pe sub ele, până în grădină, fosă sau alt loc adecvat. Ţine cont de înclinaţie pentru ca apa să nu băltească în tubulaturi. Altfel, dacă apa acumulată de jgheaburi cade de fiecare dată în acelaşi loc, îşi va face loc printre pavele, va eroda stratul suport şi vor apărea diferenţe de nivel. În acestea se va acumula apă care riscă să ajungă chiar la temelia casei.
Cunoaşterea unui minim de informaţii cu privire la pavarea unei curţi te va ajuta să gestionezi mai bine acest proiect. Indiferent că îl realizezi personal sau contractezi o firmă prestatoare, vei avea parte de servicii de calitate dacă stabileşti de la început nişte principii de lucru. De fiecare dată când vezi o deficienţă în execuţie, asigură-te că este îndreptată, pentru a nu pune în pericol întregul proiect.