Cum se calculează un metru ster de lemn pentru centrala termică pe lemne

de WTA.ro

Centralele termice pe lemne sunt printre cele mai bune alegeri pentru realizarea încălzirii, îndeosebi în zonele în care încă nu este implementată distribuția gazelor naturale. Totuși, lucrurile devin dificile în cazul centralelor termice pe lemne atunci când vine vorba despre consumuri și despre felul în care calculăm cantitatea de lemn necesară încălzirii. Cât înseamnă  un metru ster de lemn pentru centrale termice Immergas, spre exemplu și cum se calculează acesta? Iată câteva aspecte importante.

În general suntem obișnuiți să calculăm lucrurile după volum, iar noțiunea de metru cub este în general foarte cunoscută. Cu toate acestea, atunci când vine vorba despre lemn, este lesne de înțeles faptul că nu ne vom putea baza pe noțiunea de cub, iar din acest motiv cantitatea de lemne necesară încălzirii se măsoară în metru ster.

Cum se calculează un metru ster de lemn?

Pentru a calcula un metru ster, lemnele sunt stivuite și așezate în grupe de o anumită lungime. Așezarea în stivă se face după regula de înălțime și lățime de un metru, acest lucru contribuind la stabilirea unei ”forme” geometrice după care calculul să poată fi realizat.

În general vânzătorii de lemn au deja construită o platformă de un metru lățime cu un metru înălțime, sub forma unui cub, iar cantitatea de lemne care intră în acest cub se consideră a fi un metru ster de lemn.

Metrul cub de lemn versus metrul ster de lemn

Cele mai citite articole

Dacă facem un calcul simplu, vom observa faptul că un metru ster de lemn de foc nu va fi echivalentul unui metru cub curat. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că lemnul poate avea o formă neregulată și din acest motiv nu poate fi stivuit perfect. În cele mai multe dintre cazuri într-un metru ster intră foarte multe goluri, iar acest lucru înseamnă de fapt o scădere a cantității de lemn pe care o primești pentru încălzire.

Un metru ster reprezintă de fapt un maxim de 0.7 dintr-un metru cub, însă modalitatea de calcul nu suferă corecții la nivel de echivalare a greutății. Ce poți face însă este să fii atent la felul în care sunt stivuite lemnele într-un metru ster și eventual să semnalezi o așezare defectuoasă, dacă bănuiești o fraudă. Practic așezarea lemnelor într-o stivă poate include acoperirea golurilor cu lemne și trunchiuri mai mici sau uneori chiar cu crengi lipsite de frunze, care pot fi considerate a fi lemne de foc.

Care este consumul unei centrale termice pe lemne?

Este firesc ca și consumul să depindă de anumiți parametri, printre care puterea centralei sau numărul de utilizatori. Va depinde de asemenea și de tipul lemnului, deoarece unele tipuri de lemn pot arde mai repede, cu un randament termic mai mică, sau pot arde mai greu, timp în care căldura degajată se va menține mai mult.

La nivel estimativ, o centrală termică pe lemne poate consuma iarna în jur de 15-20 de metri cubi, în funcție de puterea sa. în general puterea poate da o idee cu privire la consumuri, astfel că o centrală de 15 kw poate consuma 15 metri cubi, iar una de 35 kw poate consuma pana la 35 metri cubi.

Este important să ai în vedere toate aceste date atunci când vrei să achiziționezi o centrală termică pe lemne și implicit lemnul necesar încălzirii. În unele cazuri o centrală termică pe lemne se poate dovedi a fi mai eficientă decât una pe gaz la nivel de consumuri, însă acest lucru depinde foarte mult de modul de folosire și de numărul de utilizatori, dar și de frecvența utilizării centralei termice.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa