Cum se conduce o mașină diesel: Nivelul turației motorului

de WTA.ro

Dacă ți-ai cumpărat de curând o mașină diesel, află de la noi ca un astfel de vehicul se conduce diferit față de unul pe benzină, iar un exemplu foarte bun, în acest sens, este oferit de nivelul optim al turației, la care trebuie menținut motorul. Îți dorești să afli mai multe despre acest subiect? Te invităm să citești cu atenție articolul nostru:

Turarea motorului diesel: Valori optime recomandate de experți

Iată care sunt acestea:

  • Imediat după pornirea motorului, acesta nu trebuie turat deloc pentru o durată de aproximativ 30 de secunde, cât timp acest ansamblu este încă rece.
  • În timpul condusului, motorul diesel trebuie menținut turat la o valoare cuprinsă în intervalul 2000-3000 rotații / minut. 
  • Evita turarea motorului peste pragul de 3.000 rotații / minut (supraturare), deoarece există un risc real de producere a uzurilor generate de frecare, precum și a fenomenului numit overbust – presiune foarte mare în zona compresorului turbinei, în cazul în care sistemul westgate nu funcționează.
  • Evită, de asemenea, menținerea unui motor turat sub valoarea de 1.750 rotații / minut (subturare). O astfel de eroare în utilizare poate duce la înfundarea catalizatorului și blocarea supapei de la EGR (sistem al cărei activare contribuie la reducerea oxizilor de azot produși), deoarece prin evacuare vor trece multe reziduuri (în special, funingine).
  • Subturarea motorului diesel poate afecta și buna funcționare a transmisiei (avarii ale  ambreiajului, diferențialului și planetarei), determinând, totodată, producerea unor vibrații ce distrug lagărele elasticele ale motorului și ale sistemului de evacuare.

Turarea motorului diesel: Alte sfaturi de care să ții cont

După un drum lung, motorul trebuie lăsat la relanti pentru aproximativ 1 minut, înainte de închiderea turbinei, pentru a se putea răci. În caz contrar, această piesă auto se poate defecta în timp, fiind necesară apoi vizita la atelierul auto pentru rezolvarea problemelor.

Descoperă aici oferta noastră pentru reconditionarea turbinelor

Cele mai citite articole

Dacă nu utilizezi mașina constant, este recomandat ca motorul acesteia să fie pornit din când în când, lăsat apoi să se încălzească pentru aproximativ 30 de secunde și turat apoi la 2000-3000 de turații / minut, pentru aproximativ 60 de secunde. După lăsarea motorului la relanti pentru alte 30 de secunde, această operațiune se va repeta de aproximativ 4-5 ori.

Cuplul motor se utilizează în funcție de context, luând mereu în calcul variabile precum încărcătura transportată și starea drumului. Iată câteva exemple, în acest sens:

  • 1800 rotații / minut: deplasare în oraș; treapta a III-a; drum drept; 1 singură persoană în mașină;
  • 3000 rotații / minut sau mai mult: deplasare în oraș sau în afara orașului; treapta a III-a sau o treaptă mai mare; pantă; bagaje multe, 3-4 persoane în mașină.

În afara de modul în care turezi un motor diesel, pentru ca acesta să funcționeze la condiții optime, este important să utilizezi și un ulei de calitate, în parametrii recomandați de producător pe cutie (vâscozitate la rece; vâscozitate la cald etc).

Respectă recomandările descoperite în rândurile acestui articol și evită astfel într-o manieră cât se poate de simplă defectarea prematură a motorului diesel de pe mașina ta!

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/car-traffic-man-hurry-1149997/

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa