Cum se foloseşte o centrală pe GPL şi ce avantaje aduce?

de WTA.ro

O centrală termică pe GPL este o soluție care poate ajuta consumatorii să încălzească relativ ușor locuința lor. Ca orice altă opțiune această centrală are avantaje și dezavantaje importante iar înainte de a lua o decizie finală de a investi într-un astfel de centrală și în butelii GPL aferente este important ca potențialii consumatori să afle ce anume oferă acest tip de sistem termic și la ce trebuie să fie atenți. 

Atunci când se gândesc la o centrală termică pe gaz, cei mai mulți dintre consumatori își imaginează o versiune ce funcționează numai prin racordarea la rețeaua de gaze naturale. însă în cazul în care aceștia locuiesc în zone în care rețeaua de gaze naturale nu este disponibilă, se poate folosi centrala cu gaz petrolier lichefiat. 

Ce este o centrală termică pe GPL

Centrale termice pe gaz care se găsesc în magazin permit funcționarea atât prin conectare la rețeaua de gaze naturale,cât și prin folosirea de butelii sau de rezervoare cu GPL, având ca principiu de bază acela de a putea adapta ușor dispozitivul de pe GPL pe gaz atunci cand rețeaua ajunge în final în zonă.

 Buteliile sunt de regulă folosite ca o soluție intermediară, dar nu numai. Criteriile de alegere a unei centrale termice pe GPL sunt aceleași ca în cazul oricărei centrale și pot include tipul de combustibil acceptat, puterea calorică, funcțiile și sistemul de gestionare. 

Cât consumă o centrală termică pe GPL 

Având în vedere situația economică actuală, unul din cei mai importanți factori ce influențează tipul de centrală ales este prețul de exploatare sau consumul. La această categorie, centrala pe GPL este dependentă de mediul pe care îl încălzește, începând cu sistemul de izolație, suprafața acoperită de geamuri și numărul de pereți exteriori și terminând cu elementul simplu al volumului de aer pe care trebuie să îl încălzească.

Conform specialiștilor în domeniu, pentru a încălzi o locuință de 200 de metri pătrați cu o centrală pe GPL, consumul mediu ar fi de 45 l de GPL pe oră, estimându-se astfel un consum de 1200 l de GPL pe lună. Prețul mediu este de 2 L de GPL, ajungând la un preț final de 2400 RON pe lună pentru o locuință de 200 de metri pătrați doar pentru căldură și apă caldă. 

Cum se alimentează centrala pe GPL 

Cele mai citite articole

Proprietarii care aleg să încălzească locuințele cu o centrală pe GPL au la dispoziție mai multe opțiuni, prima și cea mai simplă este cea a buteliilor GPL disponibile în versiuni de 30, 40, 60, 80 sau 150 L ce se pot lega în serie, cu ajutorul unei centrale, în seturi de două bucăți 3, 4 până la șase bucăți. 

Se poate opta și pentru rezervoare subterane sau supraterane de dimensiuni mult mai mari de 1000 până la 5000 de litri, doar că în acest caz costurile de achiziție sau închiriere sunt foarte mari comparativ cu folosirea buteliilor GPL și implică autorizație și verificări suplimentare.

Aceste tipuri de rezervoare trebuie amplasate la distanță de casă și de clădiri sau de rețelele electrice, iar cele poziționate la suprafața solului implică până și construcția unui postament de beton înconjurat de gard care asigură protecția rezervorului și să prevină infiltrarea lichidului în sol.

Ce avantaje aduce o centrală termică pe GPL

Alături de centrale pe combustibil solid, centrala pe GPL reprezintă una din alternativele foarte viabile pe care proprietarii le au la dispoziție pentru a încălzi un spațiu izolat de rețelele de gaze și de electricitate. Comparativ cu centralele pe lemn sau pe combustibil solid pe peleți, aceasta este mai confortabil de gestionat. 

Se poate asigura aprovizionarea cu butelii de gaz pentru centrală folosind serviciile unei firme specializate, caz în care proprietarii nu au altceva de făcut decât să plătească celor ce se ocupă de toți pașii necesari de la dezinstalarea butelieii goale și până la montarea sigură a buteliilor noi. 

Centrala termică pe GPL va fi cu siguranță mai prietenoasă cu mediul decât una pe lemne pentru că GPL-ul este depozitat în formă lichidă cu densitate mare nu ocupă nici foarte mult loc, iar dacă între timp rețeaua de gaze naturale ajunge în zonă se poate face foarte ușor trecerea.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa