Cum știi că suferi de parodontoză: semne și simptome specifice

de WTA.ro

Parodontoza reprezintă o afecțiune cronică inflamatorie a țesuturilor de susținere ale dinților, cu consecințe negative în general severe asupra sănătății bucale a pacientului. Deși poate fi asimptomatică, parodontoza determină, în cele mai multe cazuri, semne și simptome specifice, ușor de recunoscut de către pacient. Retracția gingivală, împreună cu sângerările gingivale sau modificările de aspect ale gingiei reprezintă simptomele comune ale parodontozei, care ar trebui să determine consultul în regim de urgență la medicul stomatolog. 

Semnul incipient al parodontozei: inflamația gingivală 

În stadiile incipiente de evoluție, parodontoza poate fi ușor trecută cu vederea, deoarece simptomele sunt adesea fie absente, fie discrete și nespecifice. Gingiile inflamate și roșii, care sângerează cu ușurință la periajul dentar sau după utilizarea aței dentare, reprezintă unul dintre cele mai comune simptome ale parodontozei. Sângerarea gingivală este un indiciu al inflamației gingivale, care, netratată, poate progresa către afectarea structurilor profunde ale parodonțiului.

Retracția gingiilor 

Un alt simptom caracteristic parodontozei este retracția gingivală, manifestată prin expunerea rădăcinilor dentare. Retracția gingiilor poate crea senzația de alungire a dinților și este deseori asociată cu o sensibilitate crescută la stimuli termici sau tactili. În plus, mobilitatea dentară accentuată este un semn clinic avansat care indică o distrucție semnificativă a osului alveolar. 

Respirația urât mirositoare

Cele mai citite articole

Halena (sau respirația urât mirositoare persistentă) este un simptom frecvent asociat cu parodontoza, însă și cu alte patologii orale. Halena asociată parodontozei se datorează acumulării de bacterii în pungile parodontale formate în jurul dinților afectați. Pungile parodontale servesc drept rezervor pentru microorganismele patogene, perpetuând astfel inflamația.

Durerile gingivale

Pacienții cu parodontoză pot experimenta durere sau disconfort la nivelul gingiilor, în special în timpul masticației. Disconfortul oral este în general rezultatul inflamației severe și al distrucției țesuturilor moi și dure din jurul dinților. În stadiile avansate ale bolii, pot să apară și abcesele parodontale, care se manifestă prin tumefacție, durere și secreție purulentă.

Cum influențează parodontoza sănătatea orală? 

Parodontoza nu se limitează doar la o inflamație localizată a gingiilor, ci are potențialul de a provoca distrucții semnificative care pot conduce la pierderea dinților. De asemenea, parodontoza poate influența negativ sănătatea generală. Există studii care sugerează o legătură între boala parodontală și afecțiuni sistemice, cum ar fi bolile cardiovasculare sau diabetul. Inflamația cronică din cavitatea orală poate acționa ca un focar de infecție, cu potențial de diseminare a bacteriilor în sistemul circulator, ceea ce duce la o exacerbare a afecțiunilor sistemice existente.
Prezența parodontozei poate influența negativ inclusiv tratamentele stomatologice, în special a celor de implantologie și ortodonție. Parodontoza influențează procesul de osteointegrare, cât și stabilitatea pe termen lung a implanturilor dentare.  Din cauza parodontozei și implicit a inflamației cronice, pacienții cu implanturi dentare se pot confrunta cu atrofia sau resorbția osoasă, o problemă care poate duce inclusiv la pierderea țesutului gingival, ceea ce creează un mediu ostil pentru inserția și menținerea implanturilor.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa