Companiile economice, care pot dăuna mediului înconjurător, prin activitățile lor variate, au obligativitatea, conform legislației statului român și a Uniunii Europene, să obțină de la diversele autorități competente mai multe tipuri de acte administrative, prin intermediul cărora se reglementează respectivele activități și care fac dovada că au fost respectate în toate momentele limitele maxime de poluare. Legislația în acest domeniu este destul de complexă, existând numeroase acte normative, care precizează condițiile în care aceste documente pot fi obținute.
În condițiile în care fără aceste acte de reglementare nu este posibilă desfășurarea activității normale, firmele ce activează în domeniu întâmpină în multe cazuri greutăți în realizarea corectă a documentației. O soluție la îndemână este apelarea la firmele de consultanță în domeniul protecției mediului înconjurător. Un exemplu în acest sens este Stratos.ro, o firmă cu competențe maxime în domeniu. Pe site-ul companiei se află numeroase informații utile, aici găsind care sunt actele de reglementare ce trebuie să fie elaborate.
Iată care sunt actele de reglementare pentru desfășurarea activităților cu impact asupra mediului!
- Avizul de mediu este un document emis de autoritatea statului român pentru protecția mediului înconjurător. Acest document atestă că măsurile cu privire la protecția mediului înconjurător sunt prezente în planul urbanistic de detaliu zonal sau urbanistic general. În cazul în care acest document nu este întocmit în mod corespunzător sau nu există deloc, firmele pot fi sancționate cu amenzi usturătoare sau chiar pedepse cu închisoarea pentru administratorii acestora.
- Autorizația de mediu este un document de reglementare, care are drept scop luarea unor măsuri ce micșorează efectele negative asupra mediului înconjurător. Documentul precizează ce reguli trebuie să fie îndeplinite în această privință și cum sunt verificate dacă se respectă sau nu. Un alt scop al acestui act este furnizarea de soluții în cazul producerii unor evenimente nedorite, cu impact asupra mediului înconjurător. Trebuie precizat că doar anumite activități economice necesită existența acestei autorizații.
- Acordul de mediu este necesar firmelor care doresc să pună în practică un anumit proiect și trebuie să primească permisiunea de la Agenția Națională de Protecție a Mediului. În acest document se prevede care sunt măsurile ce trebuie să fie respectate pe tot parcursul punerii în practică a proiectului.
- Acordul de preluare a apelor uzate este un document ce permite ca firmele ce produc ape uzate, în urma activităților economice, să le evacueze către rețelele de canalizare sau stațiile de epurare. Acordul de preluare a apelor uzate este un document tehnic în mare parte, pentru că în cuprinsul lui sunt enumerate ce condiții de calitate trebuie să întrunească apa uzată și care este cantitatea așteptată a fi generată în timpul desfășurării activităților obișnuite. Documentația acestui act cuprinde și un plan de intervenție în cazul în care apar accidente soldate cu deversarea apelor uzate în mod necorespunzător.
Cele mai citite articole
În concluzie, actele de reglementare în domeniul mediului înconjurător sunt documente cu caracter obligatoriu, ce pot fi întocmite ușor și corect prin apelarea la o firmă specializată în domeniul consultanței de mediu.
Sursa foto: Unsplash.com