Cumpararea unui apartament: 7 aspecte esențiale de luat în calcul

de WTA.ro

Te-ai decis să faci o schimbare în viața ta și să-ți achiziționezi un apartament? Află că este esențial să te raportezi la stilul tău de viață și să te gândești la viitor, înainte de a face alegerea finală. Desi poate părea simplu să-ți cumperi o locuință, în realitate procesul este unul destul de minuțios. Pe lângă entuziasmul de a locui în propria casă, trebuie să ai în vedere o mulțime de lucruri importante, cu impact semnificativ asupra investiției tale. Iată câteva aspecte esențiale demne de luat în calcul la cumpărarea unui apartament.

1.Imobilizarea financiară

Îți permiți să achiziționezi un apartament cu bani cash sau intenționezi să apelezi la un credit imobiliar? Înainte de a te gândi la cartierul preferat sau camera în care îți vei amenaja biroul, trebuie să-ți stabilești un buget. Verifică prețul minim și maxim din zonele tale de interes, ia în considerare avansul pe care trebuie să-l plătești, vezi dacă îndeplinești criteriile de eligibilitate pentru un împrumut, dacă te descurci cu ratele lunare și ce cheltuieli mai poți acoperi. Ia în considerare orice detaliu și estimează un buget real, ca să nu te îndatorezi mai mult decât îți poți permite.

2. Localizare

O înțelegere mai bună a fiecărui cartier din oraș îți va da șansa de a te gândi mai bine la facilitățile pe care vrei să le ai în apropiere de viitoarea ta casă. Așadar, încearcă să-ți formezi o idee despre zonele care îți suscită interesul și să stabilești distanța pe care o vei avea de parcurs până la locul de muncă, cafeneaua preferată, școala copiilor, centre comerciale sau unități medicale. Mai departe, începe căutările apartamentului perfect abia după ce te-ai orientat către 2-3 poziții prioritare.

3. Tipul apartamentului

În mod sigur, acest aspect influențează foarte mult bugetul și poziția viitoarei locuințe. Un apartament cu două camere din centrul orașului poate avea același preț ca unul cu trei camere, mult mai spațios, într-o zonă periferică. Totodată, facilitățile oferite sunt și ele importante, așa că ai grijă să creezi o listă cu lucrurile prioritare pentru tine, ca să poți căuta imobile cât mai apropiate de specificațiile tale. Poate te interesează compartimentarea, parcarea, anumite utilități, terasa, ori un apartament nou în favoarea altuia dintr-un bloc vechi.

4. Spațiul

Cele mai citite articole

Ai grijă să analizezi foarte bine acest criteriu pentru că este vital în ceea ce privește confortul. Când vorbim de spațiu, luăm în considerare dimensiunea fiecărei camere în parte, numărul încăperilor, dar și mărimea totală a apartamentului.

5. Structura blocului

Mulți cumpărători nu acordă importanța cuvenită blocului în general, ci își concentrează  atenția asupra apartamentului dorit. Verifică dacă imobilul este izolat, când a fost construit, unde sunt amplasate punctele de alimentare cu apă, gaze, energie electrică și internet sau care este starea scărilor și liftului.

6. Finisajele

La prima vedere, cea mai bună opțiune este să achiziționezi un apartament la cheie, în care doar să te muți. Însă, dacă imobilul se află încă în construcție, poate ar fi bine să ai un cuvânt de spus asupra finisajelor. În plus, vei avea și un control mai bun în ceea ce privește calitatea. Dacă vrei să cumperi o locuință care a fost renovată recent, nu trece cu vederea pardoseala, dar nici pereții, scurgerile, geamurile, ușile. Cel mai bine este să verifici garanțiile pentru lucrările efectuate și certificatele de calitate ale materialelor.

7. Actele de vânzare

Pe piață se găsesc o mulțime de apartamente puse la vânzare, însă nu toți proprietarii au drept de vânzare asupra lor. Acordă atenție litigiilor în curs sau celor din trecut, verifică dreptul de proprietate al vânzătorului, plata taxelor și impozitelor, autorizațiile de constructie, certificatul de urbanism și extrasul de carte funciară. Află detalii despre partea tehnică și nu achiziționa apartamentul decât dacă este liber de orice sarcini. Aceste aspecte vor fi verificate si de banca, in egala masura.

Nu este ușor să achiziționezi apartamentul visurilor tale. Fiecare detaliu contează, de la aspectele fizice și documente, la infrastructură ori șansele de a-l repune în vânzare, merită să iei în calcul toate detaliile legate de confortul și cheltuielile pentru noua ta casă.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa