Curiozitati permis: Cate persoane poti transporta cu categoria B?

de WTA.ro

Curiozitati permis: Cate persoane poti transporta cu categoria B?

Este adevărat că un permis de conducere te poate ajuta să transporti o suită de persoane, însă adevărul este că acel număr de locuri pe scaune dintr-un autovehicul diferă de la o categorie auto la alta. Astăzi ne-am propus să îți povestim mai multe despre categoria cel mai des întâlnită în trafic și ne vom concentra pe cate persoane poti transporta cu categoria B.

În primul rând, trebuie să facem o precizare extrem de importantă. Dacă vrei să obții dreptul de conducere și optezi pentru permis categoria B află că în cadrul acesteia se regăsesc și alte două subcategorii: B extins, B1 și BE. Urmează să le luăm pe fiecare în parte, pentru a înțelege la final cate persoane poti transporta cu categoria B pentru fiecare subcategorie în parte.

Permisul de conducere categoria B

Vrei să conduci un autovehiculul a cărui masă nu depășește 3.500 kg și căruia i se poate atașa o remorcă a cărei masă este de 750 kg? Ei bine, atunci poți opta pentru cursurile auto ale școlii de șoferi TEO pentru permis categoria B.

Permisul de conducere pe categoria B îți oferă oportunitatea de a conduce ansamblul mai sus menționat, cu următoarele condiții: masa maximă autorizată să nu depășească 3.500 kg, iar remorca atașată să nu fie mai grea de 750 kg.

Desigur, așa cum menționam și în începutul articolului, categoria B include și subcategoriile B extins, B1 și BE. Urmează să le luăm pe fiecare în parte pentru a explica pe scurt ce presupune fiecare și care sunt condițiile prevăzute din punct de vedere legal.

Subcategoriile aferente categoriei B

Transportul de persoane este exclus dacă alegi categoria B. Altfel spus, tipul de vehicule destinate transportului de persoane este asociat categoriei B și subcategoriilor aferente. Sigur, poți transporta și cu categoria B. Urmează să vă povestim imediat cate persoane poti transporta cu categoria B. Rămâi aproape, fiindcă le vom detalia pe fiecare în parte.

Prima subcategorie este B Extins sau B96, iar aceasta poate fi obținută fără a susține un examen special dacă dispui de categoria de bază. Principala diferență între cele două constă în masa maximă autorizată a remorcii care se poate atașa. Aceasta este mai mare de 3.500 kg, dar nu poate depăși 4.250 kg.

Cele mai citite articole

Subcategoria B1 îți oferă posibilitatea de a conduce cvadricicluri cu masă maximă de 400 kg, echipate cu motor cu ardere internă de maximum 15 kw (20 CP). În general, acest tip de vehicule au motorizări cu capacitate mai mare de 45 cmc și pot atinge viteze de peste 50 km/h. Dincolo de aceste diferențe evidente, pentru conducerea unui cvadriciclu nu este nevoie să ai neapărat vârsta majoră. Poți susține examenul pentru permisul de conducere și de la 16 ani.

Subcategoria BE se aseamănă cu B Extins, însă marea diferență între cele două rezidă în masa maximă totală. Aceasta poate depăși 4.250 kg dacă ansamblul este format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg.

Cate persoane poti transporta cu categoria B?

Și ca să răspundem și la cea mai importantă întrebare pentru tine, este adevărat că permisul în categoria B îți asigură transportul persoanelor în variantă de turism, însă lucrurile diferă față de alte categorii auto.

Altfel spus, cate persoane poti transporta cu categoria B, vei putea transporta și cu categoria D, însă nu și invers. Cu autovehiculul a cărui masă maximă nu depășește 3.500 kg și cu remorcă a cărei masă se încadrează în cele 750 kg poți transporta 8 persoane.

Un permis de conducere categoria B îți oferă posibilitatea să conduci vehicule și autovehicule cu un număr de locuri pe scaune care nu este mai mare de 8. Astfel, vorbim despre 7 scaune în afara de locul conducătorului auto.

Ia permisul de conducere azi! Inscrie-te la scoala de soferi pe VreauPermis.ro!

Înainte de a lua o hotărâre privind permisul de conducere, ia în calcul toate aceste delimitări și condiții pentru a nu avea vreo surpriză în momentul în care te vezi cu permisul auto. 

Indiferent de categoria pentru care alegi să susții examenul auto, la școala de șoferi TEO poți obține orice categorie auto dorești. De la motor până la camion, vei găsi cursurile auto potrivite pe care să le urmezi și să promovezi din prima examenul auto.

Înscrie-te pe VreauPermis.ro și intră în cea mai mare comunitate a șoferilor din România. Obține cu ușurință permisul de conducere din prima și câștigă-ți independența! Școala de șoferi TEO asigură inclusiv poligon propriu pentru susținerea orelor de conducere înainte de a te lansa pe drumurile publice. Haide și tu în comunitatea șoferilor prudenți!

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa