Dacă ai fost pasionat încă de mic copil de avioane și de zbor, probabil la maturitate îți vei dori să urmezi o carieră în aviație. Acest drum nu este neapărat unul ușor, dar este deosebit de aventuros. Pentru a te bucura din plin de el, trebuie să te pregătești temeinic. Sfatul nostru va fi să apelezi la o instituție care să-ți pună la dispoziție cursuri complete, unul dintre cele mai bune exemple fiind cele oferite de Școala Superioară de Aviație Civilă. Iată ce presupun acestea!
Întâi trebuie să te decizi ce fel de meserie îți dorești
Munca în aviație poate fi îndeplinită prin mai multe meserii, așadar primul pas va fi să o alegi pe cea care o preferi. Deși există mai multe variante, printre cele mai populare cursuri sunt cele de pilot de avion, însoțitor de zbor sau controlor de trafic aerian. Vrei să te avânți în înaltul cerurilor sau ești mai degrabă o persoană care preferă să coordoneze activitatea aeriană de la sol? Poate că de fapt îți place să călătorești și ai o atitudine perfectă pentru a fi însoțitoare de zbor. În cele ce urmează îți vom prezenta câteva detalii despre fiecare dintre cele trei cursuri menționate mai sus.
Pilot de avion
Există mai multe tipuri de cursuri pentru piloții de avion, în funcție de licența pe care aceștia doresc să o obțină. Cursurile puse la dispoziție sunt cele PPL(A), ATPL(A) modular și ATPL(A) integrat. În funcție de alegerea ta vei putea deveni pilot comandant sau copilot, pe liniile comerciale sau private. În cadrul acestor cursuri vei studia subiecte precum:
- Legislație aeronautică;
- Meteorologie;
- Comunicații;
- Principiile zborului;
- Navigație;
- Calificare de zbor instrumental;
- Structurarea timpului de zbor;
- Cooperarea echipajului;
- Abilități avansate de zbor.
Desigur, în funcție de tipul de licență dorită vei avea de urmat un număr fix de ore de teorie, dar și de practică.
Însoțitoare de zbor (stewardesă)
Înainte de a deveni însoțitor sau însoțitoare de zbor trebuie să înțelegi că această meserie presupune să-ți asumi faptul că vei petrece destul de mult timp departe de familie și prieteni. În plus, este necesară o disponibilitate sporită la efort, dar și o atitudine orientată spre rezolvarea problemelor de orice fel.
Cele mai citite articole
Noi recomandăm cursurile aprobate E.A.S.A, cele care acoperă atât aspecte teoretice, cât și cele practice. Printre temele abordate în cursurile menționate mai sus se numără:
- Noțiuni generale despre aviație, legislație și reglementări aeronautice, datoriile și responsabilitățile însoțitorilor de bord;
- Introducere în noțiuni de managementul echipajului;
- Relația cu pasagerii și supravegherea cabinei;
- Acordare de prim ajutor și aspecte aeromedicale;
- Supraviețuire în caz de foc/fum;
- Supraviețuire în apă și alte zone;
- Ținuta adecvată și grooming.
Controlor de trafic aerian
Cursurile potrivite pentru controlorii de trafic aerian vor pune la dispoziția cursanților atât detalii generale legate de responsabilitățile prevăzute de această poziție, dar și informații despre cum funcționează întregul sistem de management al traficului aerian.
Pentru a participa la acest tip de cursuri trebuie să te treci un test de selecție bazat pe diverse abilități. Printre subiectele studiate se vor număra următoarele:
- Navigatie;
- Legislație;
- Factori umani;
- Managementul traficului aerian;
Vei urma desigur și cursuri în simulator pentru a ajuta la consolidarea informațiilor teoretice, dar și pentru a selecta următoarele cursuri de calificare pe care dorești să le urmezi.
Alege Școala Superioară de Aviație Civilă dacă vrei să lucrezi cu o instituție care se află în parteneriat cu Tarom, Incas, Air Bucharest, Facultatea de Inginerie Aerospatiala, Academia Forțelor Aeriene Henri Coanda, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Blue Air și Ryanair.