Ciupiturile de insecte nu sunt un motiv de îngrijorare în cele mai multe cazuri. De regulă, senzațiile și reacțiile ce apar pe piele dispar la câteva ore distanță de la producere. Sunt însă și situații în care ciupiturile de insecte se pot infecta și apare o reacție alergică severă. Alteori, insectele răspândesc boli grave. De aceea este nevoie de un diagnostic corect și un tratament adecvat din partea medicului.
Ciupiturile de insecte sunt trecătoare și pentru mulți dintre noi sunt neplăceri minore. Există însă și o categorie aparte de copii, dar și de adulți, care pot ajunge la spital în stare gravă, ca urmare a unor ciupituri de insecte. Este important de identificat insecta, pentru a beneficia de un tratament adecvat, atunci când reacția organismului la agentul patogen este puternică.
Despre ce insecte este vorba?
În România viespile, albinele, căpușele, țânțarii, puricii, ploșnițele, păianjenii, gândacii sau rădașca sunt cele mai cunoscute insecte care ciupesc sau mușcă. Ocazional poate fi vorba și de înțepături de scorpioni.
Ciupituri și mușcături periculoase
La prima vedere, o ciupitură de țânțar nu este ceva periculos. Sunt persoane care dezvoltă o reacție alergică severă la ciupiturile de țânțari, albine sau viespii. Și mai periculoasă este mușcătura de căpușă, care afectează animalele, dar și oamenii.
Boala Lyme sau borelioza este o infecție transmisă la om prin mușcătura căpușei. Deși nu toate insectele sunt purtătoare ale infecției, boala Lyme este o afecțiune multisistemică, ce poate avea acțiuni nefaste asupra inimii, articulațiilor și sistemului nervos pentru o perioadă îndelungată, uneori mai bine de un an de la mușcătura propriu-zisă.
Ce se întâmplă și cum răspunde organismul la ciupitură?
Mecanismul de răspuns a organismului uman la orice agent patogen care pătrunde în interiorul corpului, în acest caz după o ciupitură, face ca sistemul imunitar să producă o reacție. Veninul care ajunge în interiorul corpului face ca la locul de intrare să apară inflamația, înroșirea, durerea, senzația de căldură, uneori chiar mâncărimea de piele.
Când există o sensibilitate mare față de veninul anumitor insecte, se manifestă șocul anafilactic, ale cărui simptome sunt extrem de puternice și chiar fatale, dacă nu se primește ajutor de specialitate de urgență. În anafilaxie tensiunea arterială poate să scadă foarte mult, iar respirația este deficitară, îngreunată, cu senzație de sufocare.
Când este necesar să mergeți la medic?
Dacă intrați în șoc anafilactic simptomele sunt specifice: respirație greoaie sau șuierătoare, umflarea feței, gâtului sau gurii, senzație de greață și vărsături, inima bate cu putere, înghițire deficitară, sufocare, amețeli, confuzie, stări de leșin. Acestea sunt manifestări extrem de puternice de răspuns ale organismului la veninul insectei, motiv pentru care cereți de urgență ajutor medical de specialitate.
Cele mai citite articole
Nu neglijați asistența medicală dacă nu prezentați simptome severe, dar ați fost înțepați în apropierea ochilor, a gurii sau gâtului de mai multe ori, zona din jurul ciupiturilor devine inflamată și dureroasă, apar infecții sau puroi, febră. Când ciupiturile nu se ameliorează în 24 – 48 de ore și se manifestă aceste semne mergeți la medic pentru a primi ajutor de specialitate.
Cum se tratează ciupiturile de insecte?
Dacă nu treceți prin șoc anafilactic puteți scoate acul rămas în piele și să spălați zona afectată cu apă și săpun. Aplicați apoi o compresă cu apă rece sau cu gheață pentru a reduce inflamația și a calma senzația de durere.
Pentru a reduce umflătura puteți ridica zona afectată mai sus decât restul corpului și nu vă scărpinați.
Dacă simptomele sunt violente, medicul vă poate prescrie analgezice sau antihistaminice și chiar creme și loțiuni speciale.
Atenție: nu folosiți pentru tratarea ciupiturilor de insecte remedii despre care ați auzit la cunoștințe, medicul este singurul în măsură să vă ofere sprijinul adecvat.
Nu orice ciupitură de insectă duce la apariția unei boli sau a șocului anafilactic. Totuși, dacă sunt mai multe, pe o zonă concentrată sau în apropierea feței, ciupiturile de insecte pot fi destul de periculoase. Mergeți la medic la primele simptome alarmante și cereți ajutor de urgență dacă reacția organismului este severă.
Surse de informare:
1. Insect bites and stings – https://www.nhs.uk/conditions/insect-bites-and-stings/#:~:text=Most%20insect%20bites%20and%20stings,as%20Lyme%20disease%20and%20malaria.
2. Bug Bites and Stings – https://www.healthline.com/health/bug-bites#_noHeaderPrefixedContent
3. Insect bites and stings – https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Insect_bites_and_stings/