De ce trebuie să mergi în fiecare an la un consult ginecologic?

de WTA.ro

Consultul ginecologic anual este recomandat chiar dacă te simți bine și nu ai simptome care pot indica o anumită afecțiune. Așa cum este indicat să mergi la medicul de familie pentru analizele uzuale, la fel de important este să te programezi și la ginecolog, ca să previi orice problemă ar putea să apară.

Îți prezentăm în continuare principalele motive pentru care este bine să mergi în fiecare an la un control ginecologic, ca să fii bine informată și să nu eziți să te programezi.

Informarea

Un consult ginecologic presupune și o discuție detaliată cu medicul, astfel încât ai posibilitatea să te informezi corect despre bolile cu transmitere sexuală sau despre metodele de contracepție. Iată câteva aspecte pe care este bine să le abordezi în timpul consultației:

  • Metodele de contracepție recomandate pentru tine (dacă vrei să previi o sarcină)
  • Prevenirea bolilor cu transmitere sexuală
  • Planificarea unei sarcini (dacă îți dorești un copil)
  • Produsele recomandate pentru igiena intimă
  • Orice întrebare ai legată de menstruație sau tulburări menstruale
  • Sfaturi privind viața sexuală.

Prin urmare, consultul ginecologic este și un bun prilej ca să te informezi, dintr-o sursă sigură, despre toate aceste probleme importante.

Prevenția

Cele mai citite articole

Un alt motiv pentru care consultul ginecologic este recomandat anual îl reprezintă prevenirea unor boli care pot fi grave. Medicul poate descoperi semnele unei afecțiuni chiar și atunci când tu nu ai simptome și crezi că ești perfect sănătoasă. Cel mai cunoscut test de screening este Babeș-Papanicolau, care poate diagnostica din timp cancerul de col uterin. La nevoie, medicul poate recomanda și alte teste sau investigații speciale, mai ales dacă suspectează că există o infecție cu HPV, virusul care poate provoca inclusiv cancer de col.

Alte teste recomandate pentru screening anual sunt cultura de col și examenul de secreție vaginală, care ajută la identificarea unor infecții la nivelul vaginului sau colului uterin. Orice problemă de acest fel poate fi rezolvată foarte ușor, prin tratament, dacă este descoperită din timp.

În cadrul consultului, medicul ginecolog îți poate face și o ecografie vaginală, pentru a verifica starea uterului, endometrului, ovarelor și trompelor. Ecografia ajută astfel la diagnosticarea unor afecțiuni precum cancerul uterin sau ovarian, endometrioză, chisturi ovariene sau fibrom uterin. Și în acest caz, o intervenție programată în primul stadiu al bolii înseamnă șanse mult mai mari de vindecare, evitând complicațiile.

Tratamentul

Dacă descoperă anumite afecțiuni în timpul consultului, medicul ginecolog îți va recomanda și tratamentul adecvat, care poate consta în administrarea unor medicamente sau în intervenții chirurgicale. Specialistul te poate ajuta inclusiv dacă te confrunți cu probleme de fertilitate, dacă ai tulburări hormonale, menstruații dureroase sau foarte abundente, infecții vaginale.

În concluzie, consultul ginecologic anual este foarte important, pentru că te ajută să fii corect informată despre sănătatea ta, să previi apariția unor afecțiuni și să tratezi din timp orice problemă descoperită.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa