Deosebit de importantă pentru un somn odihnitor și confortul personal, dar, implicit, și pentru sănătatea organismului, salteaua este unul dintre produsele care trebuie alese cu mare grijă. Acest element poate fi responsabil de durerile de spate, problemele coloanei cervicale sau stresul rezultat din lipsa odihnei. Prin urmare, salteaua trebuie să fie perfect adaptată nevoilor tale, așa că, înainte s-o cumperi, testeaz-o. Multe persoane nu fac altceva decât să atingă salteaua ușor și să se așeze pe margine, însă singura modalitate optimă de a o verifica este să te întinzi chiar în mijlocul ei. Iată de ce este necesar acest lucru:
Determini fermitatea saltelei
Chiar dacă există o gamă foarte variată de saltele, pe care o poți consulta aici, de departe cel mai important criteriu de care trebuie să ții cont la achiziția unui produs este fermitatea. Aceasta este determinată, în funcție de structura saltelei, de numărul arcurilor sau densitatea fibrelor din compoziția sa și se referă la senzația oferită atunci când te întinzi pe pat. Mai exact, poți simți fie o suprafață moale, în care te afunzi cu ușurință, fie o saltea rigidă, tare, care asigură o poziție dreaptă.
Este foarte important să testezi o saltea înainte de achiziție ca să-i stabilești nivelul de fermitate, în funcție de poziția în care obișnuiești să dormi. Dacă, în general, dormi pe spate, ai nevoie de un produs mai ferm care să-ți susțină coloana; dacă te odihnești pe o parte, îți trebuie o saltea de duritate medie. În cazul în care ești printre care care dorm pe burtă, îndreaptă-ți atenția spre un produs mediu spre ferm, care să distribuie greutatea corpului uniform, fără să îndoaie spatele. Toate aceste lucruri pot fi verificate doar prin testarea saltelei.
Poți verifica dacă îți protejează coloana vertebrală
De regulă, acest aspect ține de rigiditatea saltelei. Ca să te asiguri că îți oferă tot suportul lombar de care ai nevoie, fii atent dacă, atunci când stai întins pe saltea, coloana și mijlocul sunt în permanent contact cu aceasta. În caz contrar, produsul este prea tare. De asemenea, te poți întoarce pe o parte și poți ruga pe cineva să-ți spună dacă spatele tău este drept, așa cum e normal. Dacă, dimpotrivă, coloana ia forma unui arc e semn că salteaua nu se potrivește corpului tău fiindcă e prea moale. În principiu, în momentul în care te întinzi pe spate, salteaua ar trebui să se îndoaie doar acolo unde se exercită presiune asupra ei, respectiv în zona omoplaților și a șoldurilor. Dacă aceste puncte nu au suport, apar dureri de spate și probleme de postură.
Acorzi atenție execuției și materialelor folosite
Atunci când îți dorești un produs de înaltă calitate este important să fii atent la orice detaliu. Prin verificarea și testarea saltelelor, descoperi diferite materiale dar și designuri disponibile pe piață. Vei găsi materiale naturale, organice, dar și sintetice, fiecare cu propriile caracteristici. De obicei, materialul este cel care îi permite aerului să circule mai ușor, astfel încât salteaua să nu se îmbâcsească sau să dezvolte o floră microbiană dăunătoare, dar și cel care stabilește durata de viață a produsului. Poți verifica, de asemenea, modul de execuție al saltelei și dacă aceasta întrunește toate condițiile dorite în materie de calitate, confort și rezistență în timp.
Este necesar să testezi o saltea înainte de a o achiziționa. Unele magazine oferă această posibilitate în showroom, în timp ce altele au programe de trial și îți dau posibilitatea de a le testa acasă un anumit număr de zile. În acest fel, ai ocazia de a vedea concret ce efect are produsul respectiv asupra corpului tău, dacă este confortabil și îți asigură o poziție corectă în timpul somnului.