De la Piatra-Neamț, a ajuns grădinar și voluntar la cantinele sociale din Danemarca. Mihai Bericsas, un om în slujba oamenilor aflați în nevoi

de WTA.ro

Mihai Bericsas s-a născut la Piatra-Neamț și din 2008 s-a stabilit în Copenhaga, Danemarca. A început să lucreze ca grădinar și în timpul liber face voluntariat la cantinele sociale. De câteva ori pe săptămână pleacă de la grădină direct la cantinele sociale, unde colaborează cu mai multe organizații din Danemarca, printre care Kirkens Korshaer, Crucea Roșie, Cafe Sonja.

La aceste cantine sociale oferă sprijin pentru oameni cu probleme din întreaga lume, pecum țările arabe, SUA, Turcia, Rusia, România, Danemarca, dar și alte țări din Africa, Europa, Asia sau Australia. Pe lângă colaborarea cu aceste organizații de sprijinire a persoanelor defavorizate, Mihai are și un proiect personal: strânge hrană neperisabilă și o oferă celor care au nevoie.

Mai jos un material din 2018 publicat de Ambasada României la Copenhaga în proiectul ”Români în Danemarca – Să ne cunoaștem mai bine”.

Mihai Bericsas ne-a declarat că activitatea sa continuă și astăzi:

„Asta fac, am făcut și o să fac în continuare, nu e deloc ușor, dar îmi place și o fac din inimă! Se zice că bunul Dumnezeu ne-a dat o cruce la fiecare. Mai grea sau mai ușoară să o cărăm, iar când nu mai putem ne ia crucea înapoi. A mea e grea, dar frumoasă, iar bunul Dumnezeu îmi dă putere să pot face munca asta și să ajut lumea în continuare.”

Cele mai citite articole

Ca majoritatea țărilor din întreaga lume, nici Danemarca nu a fost ocolită de criza COVID-19. Iată ce ne-a declarat Mihai, comparând situația de acolo cu cea din România, pe care o urmărește de la distanță:

„În legătură cu COVID-19, atât în Danemarca, cât și în Romania e puțin exagerat. În Danemarca, într-adevăr măsurile au roade, dacă pot să spun așa, oamenii au fost uniți, s-au ajutat unii pe alții în toate domeniile, nu a contat că unul e cu milioane, iar altul doarme în gunoaie. S-au ajutat și se ajută în continuare ca o mare familie. Guvernul lor se gândește prima și prima dată la buzunarul și economia cetățeanului, iar când totul e pus la punct atunci se gândesc și pentru ei. Legile sunt făcute și aprobate de cetățeni, iar politicienii doar pun semnătura finală. La ei oamenii au aceleași drepturi ca politicienii, lor le e frică de Dumnezeu, și nu de oameni. Cei din guvern vin pe biciclete și cu mijloace de transport în comun și doar Regina merge cu mașina. La noi, în România cei din Guvern trăiesc ca regii și vin la serviciu cu limuzine și cu gardă de corp, iar când vine vorba de românul de rând atunci parcă nu mai facem parte toți din aceeași țară. Ei dau lege și tu o aprobi, chiar de nu-ți place. Dacă vorbești prea mult, atunci ești dat afară din sistem. Vreau să spun că clasa politică din România a făcut ca oamenii să se teama de oamenii cu COVID-19, în loc să se teamă de Dumnezeu și să se pună cetățeanul de rând înaintea lor, să asigure economia înainte să închidă tot. Asta-i diferența dintre mentalitatea daneză și cea din România, ca de la cer la Pământ. Când e vorba de muncă socială și sistemul medical, aici în Danemarca e ca o prioritate.”

Un ultim mesaj de suflet de la Mihai, în loc de încheiere:

„Eu mi-am folosit inima și am reușit să ajut mii de oameni. Folosiți-vă inima, fiți uniți și puteți ajuta milioane de oameni zilnic. Secretul: cea mai puternică armă care vindecă tot e inima. Vă urez mult succes tuturor!”

În Danemarca există mai multe materiale despre activitatea nemțeanului nostru. Mai jos, doar o parte dintre ele.

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa