DECIZIE DEFINITIVA | 33 de ani, PEDEAPSA pentru atacatorul de la Braila Mall | Parfenie: „Nu este un atac terorist, ci este patriotism si iubire de tara”

de WTA.ro

Marius Valentin Parfenie, braileanul care, in urma cu aproximativ un an si jumatate, „si-a propus sa ucida cat mai multe persoane cu putinta”, punand la punct un plan odios, „la limita unui atentat terorist”, a fost condamnat definitiv la o pedeapsa principala rezultanta de 33 de ani, o luna si 10 zile de inchisoare.

Pe 18 martie, Curtea de Apel Galati a pronuntat sentinta definitiva pentru atacul de o violenta fara precedent in Romania. Magistratii au mentinut cuantumul pedepsei aplicate de Tribunalul Braila pe 3 decembrie 2019.

Pe 11 noiembrie 2018, Parfenie a furat o masina, injunghiindu-l cu un briceag pe proprietar, iar apoi a pornit intr-o vanatoare de oameni. Pe Soseaua de Centura, doi barbati aflati pe marginea drumului au fost spulberati, braileanul ajungand apoi in parcarea mall-ului de la marginea orasului, unde a ranit alte sapte persoane, printre care si doi copii, oprindu-se in usile de acces de la intrarea principala.

Marius Valentin Parfenie a primit 10 ani de inchisoare pentru ca l-a injunghiat de mai multe ori pe barbatul de la care a pretins ca vrea sa cumpere masina, dar si 8 ani pentru ca a furat prin violenta autoturismul.

Totodata, instanta l-a condamnat la 12 ani de inchisoare pentru ca i-a lovit intentionat pe cei doi barbati de pe Soseaua de Centura si la 20 de ani pentru ranirea persoanelor aflate in fata usilor mall-ului. Si pedepsele nu s-au oprit aici: 3 ani de inchisoare pentru conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului, 4 ani pentru parasirea locului accidentului, 1 an si 2 luni pentru comiterea infractiunii de distrugere si 1 an si 2 luni pentru tulburarea ordinii si linistii publice.

Judecatorii au contopit pedepsele principale, stabilind ca tanarului ii va fi aplicata pedeapsa cea mai grea, respectiv 20 de ani de inchisoare, la care se adauga sporul obligatoriu de 13 ani, o luna si zece zile, reprezentand o treime din restul celorlalte pedepse. Totusi, Parfenie nu va executa pedeapsa rezultanta de 33 de ani, o luna si zece zile, ci pe cea de 30 de ani – maximum general al pedepsei inchisorii in Romania.

„Vreau sa curga sange pentru Romania!” / Judecator: „Doar hazardul a facut ca victimele lovite la mall sa nu fie ucise efectiv”

Marius Valentin Parfenie si-a pus in gand „sa curga sange”. Lucrase in strainatate si urma sa plece din nou peste hotare, fapt care l-a scos din minti, dupa cum a scris, cu doar cateva ore inainte de atac, in mai multe bilete gasite de anchetatori la domiciliul sau.

„Eu nu vreau nici democratie, nici bani, nici faima, familia langa mine o vroiam. Daca nu pot avea acest lux, atunci va voi distruge. Azi este o zi istorica pentru RO! (…) Nu este un atac terorist, ci este patriotism si iubire de tara. Sper sa va influentez intr-un mod pozitiv si sa va treziti la realitate. Nu mai fiti sclavi in tara voastra si nu mai lasati pe nimeni sa va calce in picioare”, sunt doar cateva dintre gandurile bolnave pe care braileanul le-a asternut pe hartie.

Tanarul era doar baut. Nu consumase droguri si avea discernamant in momentul comiterii faptelor. Dupa ce a furat masina, Parfenie a calcat acceleratia si nu a mai tinut cont de nimic, fiind hotarat sa ucida, iar apoi sa se omoare.

„Trebuie sa curga sange pentru tara asta! Sunt un terorist! Vreau sa curga sange pentru Romania!”, a strigat atactorul atunci cand se afla la pamant – imobilizat de mai multi barbati, in fata intrarii principale a mall-ului.

Judecatorul de drepturi si libertati care a dispus, a doua zi dupa atac, arestarea preventiva a lui Parfenie a descris, la acel moment, modul in care a decurs planul criminal, inspirat din atentatele teroriste.

„In privinta pericolului concret pentru ordinea publica, instanta a avut in vedere modul de comitere a faptelor, prin planificarea intregii activitati infractionale, la limita unui atentant terorist, in sensul ca inculpatul, cu ceva timp inainte de data de 11 noiembrie, ori chiar in ziua respectiva, si-ar fi propus sa ucida cat mai multe persoane cu putinta. (…) a sustras mijlocul de transport, un autoturism marca Skoda Superb, folosit in mod clar ca mijloc prin care sa-si duca la bun sfarsit actiunea criminala, constand in uciderea a cat mai multor persoane cu putinta, iar la urma sa se sinucida, eventual, daca nu va fi doborat de organele de politie, asa dupa cum inculpatul a si declarat in fata organului de urmarire penala. (…) Doar hazardul a facut ca victimele lovite la mall sa nu fie ucise efectiv. (…) Consecintele faptelor inculpatului ar fi fost si mai grave daca nu se bloca autoturismul la intrarea in mall si daca inculpatul nu era oprit la timp de catre cetatenii cu spirit civic care au actionat imediat si l-au extras pe inculpat din autoturism”, a aratat magistratul.

Cele mai citite articole

Articolul DECIZIE DEFINITIVA | 33 de ani, PEDEAPSA pentru atacatorul de la Braila Mall | Parfenie: „Nu este un atac terorist, ci este patriotism si iubire de tara” apare prima dată în stiri Braila – debraila.ro.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa