Demersuri ale primăriei pentru amplasarea unui bust extrem de valoros, realizat de Brâncuși, în cimitirul Dumbrava

de WTA.ro

stanescu

Bustul avocatului Petre Stănescu, realizat de Constantin Brâncuşi, va trece în patrimoniul municipiul Buzău, după ce a fost expertizat de specialişti şi declarat ca fiind original. Lucrarea ar putea fi aşezată pe soclul original, semnat de Brâncuşi, din Cimitirul Dumbrava.

După ce a fost furată şi a fost de negăsit o lungă perioadă de timp, opera de artă a fost recuperată şi restituită Muzeului Judeţean Buzău.

Pentru a se stabili dacă opera lui Brâncuşi este sau nu autentică, bustul din bronz a fost supus mai multor expertize.

Specialiștii au ajuns la concluzia că există o mare posibilitate ca bustul aflat la Muzeul Judeţean să fi fost turnat în aceeaşi matriţă şi în aceeaşi perioadă, sub supravegherea marelui sculptor, ca şi originalul, aflat la Muzeul Naţional.

În acest caz, bustul avocatului Stănescu ar putea fi foarte valoros iar expunerea sa publică ar necesita măsuri excepţionale de protecţie şi de conservare.

Cele mai citite articole

Primarul Buzăului, care doreşte ca bustul să fie aşezat pe soclul original, semnat de Brâncuşi, din Cimitirul Dumbrava, garantează că vor exista toate condiţiile necesare pentru protejarea operei de artă.

Mai bine de o lună a durat şederea lui Brâncuşi la Buzău

Constantin Brâncuşi a locuit la Buzău în perioada 26 mai – 29 iunie 1914, în casa Elizei de pe strada Dobrogei nr. 24, răstimp în care a cioplit în piatră de Măgura soclurile şi a montat cele două lucrări.

Originalele au fost preluate de către Muzeul Naţional de Artă în 1958 („Rugăciunea”) şi 13 martie 1976 (bustul lui Petre Stănescu), fiind înlocuite cu copii din bronz, amplasate pe soclurile originale, lucrări donate Muzeului judeţean de către Nicoară Popovici-Seceleanu, fiul din a doua căsătorie a Elizei.

Valoarea mondială a operelor lui Brâncuşi de la Buzău, a fost semnalată în premieră de către gazetarul şi regizorul de origine buzoiană, Nicolae Niculescu (1909-1947), care a publicat articole în acest sens în paginile publicaţiilor locale şi din Capitală, la care a colaborat.

Cele mai citite articole