Sănătatea orală reprezintă un aspect esențial al stării generale de bine a unei persoane și trebuie să fie supravegheată încă din copilărie. Chiar dacă respectăm o rutină riguroasă de igienă orală, cum ar fi perierea dinților de două ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură în mod frecvent, tartrul dentar oricum poate apărea.
De aceea este necesară vizita la o clinică stomatologică, pentru consultația de profilaxie și un detartraj profesional. Detartrajul este o tehnică de curățare profesională a dinților, în cadrul căreia medicul dentist îndepărtează placa bacteriană și tartrul de pe suprafața dinților. Această procedură este non-invazivă, nu necesită anestezie și nu este dureroasă.
Cum se desfășoară un detartraj?
Procedura de detartraj începe cu examinarea orală, astfel încât medicul să evalueze starea generală a dinților și gingiilor. Totodată, examinarea este importantă pentru identificarea eventualelor afecțiuni dentare sau gingivale existente.
În mod obișnuit, detartrajul nu necesită, dat fiind că procedura este nedureroasă. Cu toate acestea, în cazuri rare, în care pacientul prezintă o sensibilitate crescută sau un nivel mai avansat de tartru, poate fi administrată o anestezie locală pentru confortul pacientului.
Apoi se începe detartrajul propriu-zis. Medicul dentist va îndepărta placa bacteriană și tartrul de pe suprafața dinților și din zonele subgingivale, meticulos în jurul fiecărui dinte, pentru a asigura o curățare completă.
După îndepărtarea tartrului, medicul dentist va folosi o pastă specială de polish sau strălucire și o periuță electrică pentru a lustrui suprafața dinților. Acest proces ajută la îndepărtarea petelor și la obținerea unei suprafețe netede și strălucitoare.
Cele mai citite articole
La final, pacientul își clătește cavitatea orală cu apă pentru a îndepărta resturile și reziduurile. Apoi, medicul dentist poate aplica o soluție de fluorizare pe suprafața dinților. Fluorul are proprietăți remineralizante și ajută la întărirea smalțului dentar.
Importanța detartrajului în profilaxia dentară
Procedura de detartraj face parte din profilaxia dentară, având drept scop prevenirea sau oprirea evoluției cariilor dentare și a bolii parodontale (afectarea gingiilor). De asemenea, detartrajul contribuie la menținerea sănătății dinților prin îndepărtarea petelor cauzate de consumul de ceai, cafea sau tutun.
Detartrajul elimină tartrul atât de pe suprafața dintelui (tartrul supragingival), cât și din zonele subgingivale. Utilizarea metodei Air Flow în timpul detartrajului ajută la îndepărtarea petelor provocate de alimente sau băuturi colorate.
Air Flow-ul este o tehnică în care se utilizează un dispozitiv stomatologic ce emite un jet de aer sub presiune, apă și particule fine de bicarbonat de sodiu, direct pe suprafața dintelui, pentru a îndepărta reziduurile fine rămase în urma detartrajului. La finalul detartrajului, se aplică o soluție de fluorizare pentru întărirea smalțului dentar.
De ce să alegi detartrajul profesional?
Detartrajul realizat în cabinetul stomatologic oferă o multitudine de beneficii pentru sănătatea orală, printre care se numără:
- Prevenirea afecțiunilor gingivale: tartrul poate cauza inflamarea gingiilor și sângerarea acestora; în absența unui tratament adecvat, pacientul poate dezvolta parodontoza;
- Menținerea sănătății generale: sănătatea orală este strâns legată de starea generală de sănătate, iar eliminarea tartrului ajută la întărirea inimii și previne apariția unor afecțiuni precum cancerul și diabetul;
- Respirație proaspătă: prin detartraj se elimină halena, iar pacienții se bucură de respirații proaspete și plăcute;
- Îmbunătățirea aspectului dintilor: dinții curați și strălucitori nu doar că arată bine, dar le oferă pacienților și o stimă de sine ridicată.
Cât de des se recomandă detartrajul?
Specialiștii de la orice clinică stomatologică recomandă efectuarea detartrajului de două ori pe an, la un interval de aproximativ 6 luni. În cazul pacienților care poartă proteze sau implanturi dentare se recomandă procedura la fiecare 4 luni; fumătorilor li se recomandă o frecvență de aproximativ 3 luni.